Само за десет години: Ледниците по света са се свили с два процента

Разгледаните ледници се намират на всички континенти, с изключение на Австралия. Те са основен източник на прясна вода

28 април 2023
Само за десет години: Ледниците по света са се свили с два процента

Ледниците по света са се свили с два процента само за десетилетие, установи ново проучване, направено с помощта на спътника "КрайоСат" (CryoSat) на Европейската космическа агенция (EКА) и цитирано от сайта ѝ.

Основната причина за загубата на лед е повишаването на температурите на въздуха.

В статията, публикувана в изданието "Джиофизикал рисърч летърс", е описано как учени са анализирали данни от спътника, за да покажат, че ледниците са загубили цели 2720 гигатона лед между 2010 и 2020 г.

Изследването показва също, че по-високите температури на въздуха са причина за 89 процента от тази загуба.

Разгледаните ледници се намират на всички континенти, с изключение на Австралия. Те са основен източник на прясна вода. Например само тези във високопланинската част на Азия осигуряват вода за над 1,3 милиарда души. Те са важни и за индустрията като производството на електроенергия от ВЕЦ.

Намаляването на ледниците по света ще доведе до сериозни проблеми за местното население.

Освен това загубата на лед допринася повече за повишаването на морското равнище, отколкото топенето на гигантските шапки в Гренландия и Антарктида.

Въпреки че планинските ледници са ключови показатели за изменението на климата и са важни за обществото, оценките на загубата на маса на ледниците в световен мащаб са ограничени до няколко научни изследвания. 

Това се дължи на многобройните практически предизвикателства при картографирането и наблюдението на ледниците, които обикновено се намират в сложни пресечени местности. Освен това няма специална сателитна мисия, предназначена за тази цел.

"Сигурен съм, че повечето хора са виждали снимки, направени по различно време, които показват как ледникът се е оттеглил с течение на времето. Можем да видим това и от сателитни снимки", обяснява Ноел Гурмелън от Единбургския университет. "Но за да разберем какво наистина се случва, трябва да измерим как се променя обемът на ледника".

"Успяхме да използваме тази техника за изследване на ледниците по целия свят и можем да отчетем, че общо планинските ледници са загубили 2% от обема си между 2010 и 2020 г.", казва Ливия Джейкъб от изследователския институт "Ъртуейв" в Обединеното кралство. Според нея това възлиза на общо 2720 гигатона. "Важно е да се отбележи, че установихме също, че температурата на въздуха, предизвикваща топенето на ледената повърхност, е причина за 89 на сто от тази загуба на лед", допълва тя.

Научният екип се обръща към сателита "КрайоСат" на ЕКА, който разполага със специален уред за измерване на височината на ледените повърхности. 

Изследването на екипа, подкрепено от програмата на ЕКА "Наука за наблюдение на Земята в полза на обществото", беше представено на Общото събрание на Европейския съюз по геонауки, която се провежда тази седмица в Австрия.

Източник: Теодора Славянова/БТА
Коментирай »
Още по темата
"Ако ледниците изчезнат": Бързи и понякога необратими промени настъпват в криосферата "Ако ледниците изчезнат": Бързи и понякога необратими промени настъпват в криосферата
Климатичните промени увеличават риска от тропически болести в Европа Климатичните промени увеличават риска от тропически болести в Европа
Дълбоките течения в океана се забавят по-скоро от очакваното Дълбоките течения в океана се забавят по-скоро от очакваното
Някои от най-значимите водни резервоари в света пресъхват Някои от най-значимите водни резервоари в света пресъхват
Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител" Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител"
Трябва да се подготвим за рекордни температури Трябва да се подготвим за рекордни температури
Климатичните промени причиняват по-голям "топлинен стрес" в Европа Климатичните промени причиняват по-голям "топлинен стрес" в Европа
Препоръчваме още
Да се посмеем: Кои са най-големите недостатъци на всяка зодии Да се посмеем: Кои са най-големите недостатъци на всяка зодии
Колко горещо е твърде горещо, за да функционира нормално човешкото тяло? Колко горещо е твърде горещо, за да функционира нормално човешкото тяло?
В Япония глобяват, ако не си изядеш яденето В Япония глобяват, ако не си изядеш яденето
Почитаме трима светци мъченици Почитаме трима светци мъченици
Топ 5 на плодовете, топящи мазнини Топ 5 на плодовете, топящи мазнини
И ароматът на сапуни привлича комарите И ароматът на сапуни привлича комарите
Похъркващ сънливец Похъркващ сънливец
Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година  Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година 
Предложение за четене: „Заслужавам най-доброто“ Предложение за четене: „Заслужавам най-доброто“
Изобретяването на книгите в античния свят: „Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо (предложение за четене) Изобретяването на книгите в античния свят: „Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо (предложение за четене)
Съветите на диетолога: Храните, с които да преодолеем пролетната умора  Съветите на диетолога: Храните, с които да преодолеем пролетната умора 
Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби