Климатичните промени увеличават риска от тропически болести в Европа

Учените смятат, че е от съществено значение лекарите да бъдат обучени по отношение на ваксинацията, диагностиката и терапията на инфекциозните тропически болести

Климатичните промени увеличават риска от тропически болести в Европа

Photo credit: Tumisu/Pixabay

Германски учени предупреждават, че тропическите болести, пренасяни от насекоми, могат да създадат риск за хората в Европа в бъдеще, дори и при умерено повишаване на температурите заради климатичните промени, предаде ДПА.

Проучване на изследователи от университета "Гьоте" във Франкфурт показва, че заради затоплянето насекомите от тропическите и субтропическите райони ще се чувстват все по-добре в Европа. 

Азиатският тигров комар е сред тези, които могат да пренасят инфекциозни заболявания. Той разпространява вирусите на денга, жълта треска или зика. 

Комарите произхождат от Южна и Югоизточна Азия, но заради повишаването на температурите в световен мащаб вече могат да бъдат открити в части от Централна Европа. Ларвите им се развиват по-бързо, когато е топло.

Изследователският екип, ръководен от биолозите Сара Кунце и Свен Климпел, използва тигровия комар, за да изчисли как подходящите за това насекомо местообитания ще се разпространят в Европа в зависимост от температурите. 

На втория етап от проучването специалистите изследват как различните температури влияят върху предаването на патогените.

Те констатират, че дори глобално повишаване на температурата да е с по-малко от два градуса по Целзий в бъдеще в почти всички части на Европа ще преобладават климатични условия, благоприятстващи предаването на инфекциозните болести.

Учените смятат, че е от съществено значение лекарите да бъдат обучени по отношение на ваксинацията, диагностиката и терапията на инфекциозните тропически болести.

Източник: Теодора Славянова/БТА
Коментирай »
Още по темата
Как човечеството може да се обедини за посрещане на глобалните предизвикателства Как човечеството може да се обедини за посрещане на глобалните предизвикателства
Глобалното затопляне пречи на дърветата да "дишат" Глобалното затопляне пречи на дърветата да "дишат"
Как агресивното ни отношение към природата води до разпространението на вирусите Как агресивното ни отношение към природата води до разпространението на вирусите
Арктика може да остане без лед през лятото още идното десетилетие Арктика може да остане без лед през лятото още идното десетилетие
"Ако ледниците изчезнат": Бързи и понякога необратими промени настъпват в криосферата "Ако ледниците изчезнат": Бързи и понякога необратими промени настъпват в криосферата
Трябва да се подготвим за рекордни температури Трябва да се подготвим за рекордни температури
Само за десет години: Ледниците по света са се свили с два процента Само за десет години: Ледниците по света са се свили с два процента
Климатичните промени причиняват по-голям "топлинен стрес" в Европа Климатичните промени причиняват по-голям "топлинен стрес" в Европа
Препоръчваме още
„Българските евреи и Окончателното решение“ от Фредерик Б. Чери – какво се е случило с евреите в Царство България? (предложение за четене) „Българските евреи и Окончателното решение“ от Фредерик Б. Чери – какво се е случило с евреите в Царство България? (предложение за четене)
Най-разпространените причини за скандал с гаджето и как да го избегнем Най-разпространените причини за скандал с гаджето и как да го избегнем
Среща с непознат: Ето кое е перфектното място и защо Среща с непознат: Ето кое е перфектното място и защо
ТЕСТ: Мъжко момиче ли си или изискана дама? ТЕСТ: Мъжко момиче ли си или изискана дама?
Защо рискът от тежък инфаркт е по-висок в понеделник? Защо рискът от тежък инфаркт е по-висок в понеделник?
Виктория Пенкова ни предлага рецепта за лек против разбито сърце с „Йога, любов и други митове“ (предложение за четене) Виктория Пенкова ни предлага рецепта за лек против разбито сърце с „Йога, любов и други митове“ (предложение за четене)
Трите зодии, които се вбесяват най-лесно Трите зодии, които се вбесяват най-лесно
Въздействаща история на три жени: „Гърди и яйца“ от Миеко Каваками (предложение за четене) Въздействаща история на три жени: „Гърди и яйца“ от Миеко Каваками (предложение за четене)
Отвлечени и щастливи Отвлечени и щастливи
„Къщата на Клоуните“ – най-диаболичният и смел роман от Галин Никифоров (предложение за четене) „Къщата на Клоуните“ – най-диаболичният и смел роман от Галин Никифоров (предложение за четене)
Разкази, които изглаждат ръбовете на света: „Животът е тълковен речник“ от Веселина Седларска (предложение за четене) Разкази, които изглаждат ръбовете на света: „Животът е тълковен речник“ от Веселина Седларска (предложение за четене)
ТЕСТ: Какво е нивото ти на стрес? ТЕСТ: Какво е нивото ти на стрес?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби