12 от най-абсурдните причини да станеш майка

Време ти е, родителите ти искат внучета, всичките ти приятели имат деца… И още от най-абсурдните аргументи в полза на родителството  

Надя Хамдан

©macniak via Canva.com 

Темата за жените, които отлагат или изобщо отказват да стават майки, все повече излиза от черупката на табуто. До скоро се смяташе, че мисията в живота на всяка жена е да създава и отглежда деца. За някои хора и на някои места все още е така.

В последно време обаче по-често се говори за това, че създаването на поколение е въпрос на личен избор, а не дълг към обществото, роднините, към демографската криза и т.н. Всяка жена вече може да избере дали да има, или да няма деца. А благодарение на съвременните репродуктивни постижения в медицината и възможността за осиновяване, вече може да решава и кога да стане майка.

Често обаче жените, избрали различен житейски приоритет от майчинството, в даден момент от живота си получават упреци за това, че няма деца. А аргументите в полза на майчинството понякога са просто абсурдни. Немалко са и жените, които се решават на тази стъпка, без да са готови за нея, без да са срещнали подходящия човек, с когото искат да създадат семейство. Често за тях това да имат дете е компромис. И за едни този компромис може да се окаже най-голямото щастие в живота, но за други това понякога е скъпо струваща грешка.

Днес говорим за 12-те най-често срещани, но абсурдни „аргумента“ в полза на майчинството.

Време ми е  

Това е може би най-често срещаният аргумент, заради който много жени се решават да станат майки, въпреки че не го искат. От най-ранна възраст слушаме за биологичния ни часовник, който тиктака. След навършването на 30 години и наближавайки 40, притесненията за репродуктивните способности нарастват неимоверно.

Родителите ми искат внуци

Никой не избира родителите си. Някои късметлии виждат в майка си или в баща си приятел и имат добри и топли отношения. Други обаче се чувстват притиснати от тях. Много често от загриженост нашите родители ни правят лоша услуга, като изискват от нас да побързаме със задомяването и с потомството, за да могат да се радват на внуци.

Това е моят дълг

За немалко жени раждането и отглеждането на деца е дълг към обществото и света. Те биват учени, че това е основна тяхна мисия и са длъжни да оставят своето наследство. Понякога дори изпитват вина или срам, ако по някаква причина не искат или не могат да родят дете.

Всичките ми приятели имат деца

Това е един доста неприятен период за жените, които нямат деца. Обикновено с наближаването или дори подминаването на 30-те години можем неусетно да се окажем единствените от обкръжението ни, които нямат деца. И тогава се започва – срещите ни с приятели се пренасят на детската площадка, а разговорите стават строго специфични и далечни за нас. За много жени това е моментът, в който се решават да станат майки, дори и да не са готови за това.

Имам нужда от почивка от работата

Не са малко жените, които избират да забременеят и да родят дете, за да не се налага да останат на работата си, която мразят. Много дами правят житейската крачка, притиснати от неуспехи в кариерата или работно място, което ги прави нещастни. За тях майчинството е един вид алтернатива.

Най-тъпите причини да решиш да имаш дете, сервирани от най-абсурдната кампания за повече български бебета - „Направи го сега“

Да има кой да се грижи за мен като остарея

Това е друга често срещана причина за много жени да вземат решението да станат майки. Те вярват, че така на старини ще има кой да се грижи за тях. За съжаление това не винаги е гарантирано.

Да спася връзката си 

Някои жени прибягват до решението за създаване на семейство в опит да спасят връзката си. Те смятат, че така ще задържат своята половинка и съвместният им живот ще стане по-хармоничен и щастлив. За съжаление това също не е гарантирано. В такива ситуации има риск детето им в един момент да се окаже дете на разведени родители.  

Егоистично е да нямам деца  

Тази мисъл се при заражда при много жени, които са били възпитавани по този начин – от родителите или настойниците си, от обкръжението си, от обществото… При тях също може да се прояви чувство на вина, ако не желаят да бъдат майки. А много от тях се решават на стъпката, защото искат да постъпят алтруистично. Това обаче не винаги е най-правилното решение за тях и за бъдещото им дете.

Да осмисли живота ми

Всички ние влизаме в рутина и понякога просто имаме нужда от голяма промяна, от нещо смислено, истинско, ново, което ще ни разтърси из основи и ще осмисли живота ни. И при някои жени детето наистина постига поставената цел. За други обаче е объркващо и разочароващо, когато си дадат сметка, че са прибързали с решение, което не е успяло да постигне поставената цел.  

Раждането регулира менструалния цикъл и хронични заболявания

Няма ясни доказателства, че раждането на дете може да подобри което и да е здравословно състояние. Немалко лекари и други специалисти обаче използват именно този аргумент, за да убедят жените да станат майки. Без значение дали е мит, това не може да бъде причина за такова отговорно решение.

Мъжът ми го иска

Тази причина донякъде наподобява натиска от родителите и обществото, но ситуацията е далеч по-деликатна. Когато един от двамата души във връзката иска дете, а другият – не, това може да е причина за редица проблеми между тях. Най-добре е темата да бъде внимателно обсъдена, да се премислят всички алтернативи и възможности, защото правенето на компромис с толкова значим въпрос, би могло да нанесе сериозни щети на отношенията.  

Демографската криза

На последно място, но често срещан аргумент в България. Проблемът с липсата на достатъчно деца у нас е причина да се насажда у жените още по-сериозно усещане за дълг в това отношение. Не са малко и тези, които наистина се решават да станат майки, за да дадат своя принос в овладяването на демографската криза.

Раждането и отглеждането на дете е отговорна задача, която изисква много търпение, отдаденост и обич. Това е и едно от най-щастливите изживявания в живота на човека. За да бъде обаче наистина щастливо, както за родителите, така и за детето, решението трябва да бъде обмислено, аргументирано и отговорно. И най-вече – трябва да е лично взето решение, а не наложено от вън или под натиск. 

Коментирай »
Още по темата
Психотерапевтът Милена Манова разкрива кои са „Ефективните родители“ (предложение за четене)
Четири подхода, които родителите на успешни деца използват
"Иска ми се някой да ми беше казал това": 20 жени споделят неприятните неща, които са им се случили по време на бременността
„Стигнахме ли вече?“ – най-забавният пътеводител за българския родител от фуриите „Майко мила“ (предложение за четене)
Без срам и вина: Как да разпознаем и преборим следродилната депресия
ТЕСТ: Готова ли си да бъдеш майка?
Препоръчваме още
Как всяка зодия посреща новата година
"Кралицата на Коледа" Марая Кери с ново видео към "All I Want For Christmas Is You"
Най-вкусните балкански ястия
Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло
„Вечер на улица Милагро“ ще разгорещи почитателите на съвременните романси (предложение за четене)
5 типа мъже, на които си струва да дадеш шанс
Сексът e най-големият подарък, който можем да си направим
Възможно ли е да сме обречени на безсъние през целия живот заради ген за „лош сън“?
Харесваш го? 8 начина да го впечатлиш
Предложение за четене: „Дилър на реалности” - футуристичен шпионски трилър от Николас Димитров
Липсва ли ти сексът с бившия
15 упражнения за плосък корем, които можем да правим вкъщи (ВИДЕО)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби