Нови препоръки за хранене от диетолозите в Северна Европа: Не повече от 350 г червено месо седмично и още... Намаляването на червеното месо не трябва да се компенсира с птиче месо, а с храни от растителен произход
Намаляването на червеното месо не трябва да се компенсира с птиче месо, а с храни от растителен произход
Photo credit: Nadine Primeau/Unsplash
Диетолозите в Северна Европа изготвиха нови препоръки за хранене, в които се призовава населението да намали консумацията на червено месо от 500 на 350 г седмично и да увеличи растителните храни, предаде ТАСС, като цитира уебсайта на Агенцията по храните на Швеция.
Съветите са съобразени с потребностите на хората, но също и с опазването на околната среда и планетата като цяло.
Новите северноевропейски насоки за хранене призовават да се консумират повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, риба, ядки и по-малко количества захар, сол и алкохол.
Намаляването на червеното месо не трябва да се компенсира с птиче месо, а с храни от растителен произход.
"Когато се ограничава консумацията на месо, както за здравето, така и за околната среда ще бъде по-добре да се ядат повече зеленчуци и бобови растения", съветва Хана Енерут, диетолог и член на екипа, изготвил новите насоки за хранене. Тя подчертава, че по принцип всичко, което е полезно за здравето, е добро и за околната среда.
Новите съвети се основават на научни изследвания, актуализират се приблизително на всеки десет години и по тях работят 400 експерти в областта. Те участват в изготвянето на менюта за хранене в болниците, домовете за възрастни хора и училищата.