„Магьосника от Кремъл“ изследва тайните на руската власт (предложение за четене)

Романът разкрива най-мрачните страни от управлението на Владимир Путин

„Магьосника от Кремъл“ изследва тайните на руската власт (предложение за четене)

Photo credit: „Ентусиаст“

„Магьосника от Кремъл“ от Джулиано да Емполи представя завладяващ среднощен разговор между измисления бивш съветник на Путин Вадим Баранов и разказвача на книгата. Веднага след премиерата си във Франция романът привлича широк медиен отзвук в световен мащаб, а през 2022 г. става финалист на престижното литературно отличие „Гонкур“. Носител е на голямата награда за роман на Френската академия за 2022 г.

„Наполовина измислица и наполовина свободен анализ, тази книга навлиза дълбоко в света на Путин“, споделят от Kirkus reviews. „Тя е един авторитетен поглед, посветен на новата руска история.“

Джулиано да Емполи е писател с швейцарско-италиански произход. Завършва право в университета „Ла Сапиенца“ в Рим и политически науки в Института по политически науки в Париж. Работил е като заместник-кмет на Флоренция, съветник на италианския президент Матео Ренци, редактор, журналист, политически коментатор и преподавател в Института по политически науки в Париж.

Джулиано да Емполи/Photo credit: „Ентусиаст“

Енигматичният Вадим Баранов, чийто прототип е Владислав Сурков, бивш съветник на Путин, е режисьор и продуцент на телевизионни риалити предавания, преди да се превърне в сивия кардинал на президента. Наричат го Магьосника от Кремъл. След като напуска поста си на политически съветник, легендите за него се множат и никой не може да различи лъжата от истината. Докато една вечер той не споделя историята си на разказвача на тази книга.

Историята описва отровната атмосфера на руския политически елит, където придворни и олигарси водят подмолни и несекващи войни. И където гениалният манипулатор Вадим превръща огромната държава в авангарден политически театър, в който не съществува друга реалност, освен волята на Царя. Но скоро той е въвлечен във все по-опасните тайни на Кремъл и прави всичко, за да се измъкне, воден от паметта на своя дядо – ексцентричен аристократ, оцелял от Болшевишката революция, и без да забравя нито за момент омайната и безпощадна Ксения, в която е влюбен.

Романът на Джулиано да Емполи говори за Лимонов, Ходорковски, Березовски, Пригожин и Каспаров, олигарси от раболепното обкръжение на руския диктатор и за всички символи на режима, за да достигне право в сърцето на тоталитарната машина на Путин.

От войната в Чечня до украинската криза, през Олимпийските игри в Сочи, „Магьосника от Кремъл“ е стряскаща епопея на съвременна Русия, която кара читателите да размишляват върху властта, нейните механизми и последствията за всички обикновени хора.

Photo credit: „Ентусиаст“

Коментирай »
Препоръчваме още
Симптомите на любовта Симптомите на любовта
Пет от най-старите ресторанти в Европа (СНИМКИ) Пет от най-старите ресторанти в Европа (СНИМКИ)
Исабел Алиенде дебютира в детската литература с „Перла, суперкученцето“ (предложение за четене) Исабел Алиенде дебютира в детската литература с „Перла, суперкученцето“ (предложение за четене)
Защо той избра нея?  Защо той избра нея? 
ТЕСТ: Колко лесно се влюбваш? ТЕСТ: Колко лесно се влюбваш?
Съпрузите по-често се бият, ако не пият заедно Съпрузите по-често се бият, ако не пият заедно
Най-популярните ястия от 1900 г. до днес Най-популярните ястия от 1900 г. до днес
Простичко и бързо! Рецепта за паста с яйца и шунка Простичко и бързо! Рецепта за паста с яйца и шунка
Хали Бейли за "Малката русалка": Надявам се всички чернокожи момчета и момичета да могат да видят себе си Хали Бейли за "Малката русалка": Надявам се всички чернокожи момчета и момичета да могат да видят себе си
"Нощните птици" умират по-млади, но само ако пият или пушат "Нощните птици" умират по-млади, но само ако пият или пушат
Бум на акнето заради храната и стреса Бум на акнето заради храната и стреса
Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините? Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби