Да дарим живот: 10-те най-важни въпроса за кръводаряването и техните отговори

По време на кръводаряване се взимат до 450 мл кръв, а дарителят изгаря 600 килокалории...И още малко известни факти за кръводаряването

Кръводаряването спасява и променя хиляди животи! Редица болници призовават доброволци да даряват кръв, за да помогнат на пациентите, които страдат от различи заболявания или травми да продължат да живеят. Нуждите са ежедневни. За различни тежки операции, за пострадали при пътни инциденти, за  пациенти с онкологични заболявания. Ситуациите са колкото разнообразни, толкова и повтарящи се, пишат от ВМА.

Много хора се притесняват да даряват кръв, защото нямат достатъчно информация за това как става кръводаряването, има ли вреди за организма, какви са ползите, колко кръв се взима и още много. На всички въпроси отговарят от ВМА, ИСУЛ и Националния център по трансфузионна хематология.

Често задавани въпроси

1. Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

2. Как да се подготвим за кръводаряването?

Два-три дни преди кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителят трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

За да избегнете чувството на умора, неразположение или глад, златното правило е да не дарявате на празен стомах и да не спортувате преди даряването. 

3. Каква е процедура за даряване на кръв?

Попълва се въпросник относно здравословното състояние на кръводарителя.

Следват:

Преглед и личен разговор с лекар.

Предварително изследване на кандидат кръводарителя - вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

Кръводаряване - количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.

Самото кръводаряване отнема по-малко от 10 минути. Заедно с медицинския преглед преди това и нормалното време за почивка след края на процеса – общо около половин час, най-много 40 мин.

4. Какво се препоръчва след кръводаряване?

Компресивната превръзка следва да остане на ръката най-малко 2 (два) часа.

Препоръчва се да не се пушат цигари най-малко 2 (два) часа след приключване на кръвовземането.

Ръката на убождането не трябва да се натоварва най-малко 4 (четири) часа след приключване на кръвовземането.

Хубаво е да се приемат повече калорични течности и храни в първите 3 (три) дни след кръвовземането. През първите 24 часа обемът на взетата кръв се възстановява напълно. Вегетарианската храна не пречи за възстановявянето.

В първите часове след кръводаряването трябва да се отбягват силно задимени, с висока температура и влажност помещения.

Хората, които извършват професионално или любителски рискови дейности (пилотиране на самолети, управление на автобуси или влакове, работа с кранове, качване на подвижни стълби или скелета, делтапланеризъм, катерене и гмуркане), следва да изчакат най-малко 12 часа, преди да се върнат към тях.

При появили се случайно оплаквания от Вашето здраве, които свързвате с процеса на кръводаряване, моля, позвънете на тел. +359 2 9210 477 в рамките на работното време на НЦТХ или се обърнете към Вашия личен лекар, съветват от Центъра.

5. За колко време се възстановява кръвта?

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

6. Важно за кръводаряването: 

Съгласно законите в България дарената кръв се използва за лечение на пациенти само в пределите на страната (в редки изключения и за тежко пострадали наши сънародници в чужбина).

Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква възможност от заразяване със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвен път.

Кръводаряването е полезно. То стимулира процес на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

Кръводарителите получават 2 дни платен отпуск (чл. 157, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда), подкрепителна закуска и подарък, а при изрично изявено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

7. Кой се нуждае от дарената кръв?

Кръвта се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, както и за поддържане живота на пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.

8. Кой не може да дарява кръв?

Не се допускат хора, които страдат от заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н.

Противопоказани са всички остри заразни болести (през време на боледуването и реконвалесцентния период). Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Проблем е наличието на сърдечно-съдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни проблеми.

Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря или освидетелстващото лице този акт на съпричастност представлява опасност за здравето на дарителя.

9. Как мога да получа резултатите от изследванията на дарената кръв?

Всеки кръводарител има право да получи информация за резултатите от извършените лабораторни изследвания на дарената кръв.

1. Ако резултатите са ви необходими в писмен вид преди кръводаряването попълнете заявление - образец, което ще получите в лекарския кабинет.

2.Ако резултатите са ви необходими за справка, можете да я направите:

 а) На регистратурата на отделение „кръводаряване“ всеки делничен ден от 8.30 до 12.00 часа или от 13.00 до 14.00 часа.

б) На сайта на Центъра - www.ncth.bg

3. Ако сте дарили кръв в болница или лечебно заведение, попитайте на място как можете да получите резултатите.

Преди кръводаряването попълнете декларация, която ще получите в лекарския кабинет.

10. Страхувате се от игли?

Никой не ги обича. Но кръводаряването не е по-болезнено от стандартен кръвен тест. А и екипите са подготвени и имат богат опит – това е тяхното ежедневие.  

В България всеки ден около 600 души се нуждаят от кръвопреливане. Бъдете съпричастни! Подкрепете живота!

Източник: ВМА, Национален център по трансфузионна хематология, ИСУЛ 
Коментирай »
Още по темата
Пет факта, които не знаем за децата с хемофилия и таласемия Пет факта, които не знаем за децата с хемофилия и таласемия
33 литра кръв за децата с таласемия: Доброволци откликнаха на кампанията за кръводаряване на ИСУЛ 33 литра кръв за децата с таласемия: Доброволци откликнаха на кампанията за кръводаряване на ИСУЛ
С големи сърца: 35 дарители дадоха от кръвта си за децата с таласемия С големи сърца: 35 дарители дадоха от кръвта си за децата с таласемия
Когато годините живот са преброени - колко дълго се живее с таласемия и как да помогнем Когато годините живот са преброени - колко дълго се живее с таласемия и как да помогнем
До 4 години живот без кръвопреливане: Какво е таласемията и защо пациентите се нуждаят от кръв До 4 години живот без кръвопреливане: Какво е таласемията и защо пациентите се нуждаят от кръв
„Дари кръв, подари живот на дете с таласемия“ – да помогнем на малките пациенти да живеят „Дари кръв, подари живот на дете с таласемия“ – да помогнем на малките пациенти да живеят
Препоръчваме още
Шимпанзетата могат да разгледат два сценария и да се подготвят за тях, за да постигнат дадена цел Шимпанзетата могат да разгледат два сценария и да се подготвят за тях, за да постигнат дадена цел
Innerglow с нов сингъл – “Безразличен” Innerglow с нов сингъл – “Безразличен”
Не измивайте тези храни преди готвене Не измивайте тези храни преди готвене
Топ 20 на целите, които си поставяме в живота Топ 20 на целите, които си поставяме в живота
Най-абсурдните суеверия за сватба по света и у нас Най-абсурдните суеверия за сватба по света и у нас
Три начина, по които "приятелите" саботират опитите ни за отслабване Три начина, по които "приятелите" саботират опитите ни за отслабване
Изобретателна, непочтителна, предприемчива: Мери Куонт променя модата не само с популяризирането на минижупа Изобретателна, непочтителна, предприемчива: Мери Куонт променя модата не само с популяризирането на минижупа
Предложение за четене: „Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг” Предложение за четене: „Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг”
Три здравословни ползи от доматения сок Три здравословни ползи от доматения сок
Страдаш ли от синдрома на доброто момиче – как да го разпознаеш и премахнеш Страдаш ли от синдрома на доброто момиче – как да го разпознаеш и премахнеш
Четири подхода, които родителите на успешни деца използват Четири подхода, които родителите на успешни деца използват
Предложение за четене: Трилогията „Къщата на духовете”, „Дъщеря на съдбата” и „Портрет в сепия” на Исабел Алиенде Предложение за четене: Трилогията „Къщата на духовете”, „Дъщеря на съдбата” и „Портрет в сепия” на Исабел Алиенде
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби