Кутия за тревоги: Един лесен метод срещу лошите мисли

Какво представлява методът „кутия за притеснения“, който гони негативните мисли

Надя Хамдан
Кутия за тревоги: Един лесен метод срещу лошите мисли

Photo credit: David Bartus/Pexels  

Негативните мисли са в основата на голяма част от отрицателните емоции и усещания, които завладяват всеки от нас. Психолозите и експертите препоръчват различни практически упражнения, насочени към овладяване на отрицателните мисли и тревожността. Част от тях са насочени към „прогонването“ им, други пък залагат на обратното – задълбочен анализ, който да установи на какво се дължат тенденциите ни за притеснение и тревожност.

Днес се спираме върху един интересен и лесен за изпълнение метод – така наречената „кутия за лоши мисли“ или „кутия за притеснения“. Тази стратегия до голяма степен съчетава и двата подхода към негативните мисли. От една страна, успява да ги спре или да ги отложи във времето. От друга страна, ни дава възможност да стигнем до същината на проблемите, които предизвикват тревожността ни.

За кого е предназначена кутията за тревоги

Методът може да се прилага от хора, които искат да опознаят по-добре мисловните си навици и да ги променят. Разпространен е и сред модерните родители, отдадени на мисията да възпитат децата си в позитивно мислене.

Как да си направим кутия за лоши мисли

Изработването на кутия за лоши мисли или притеснения е изключително лесно. Дори не е нужно да я изработваме. Можем да използваме най-различни кутии:

  • кутия за обувки
  • кутия за салфетки
  • подаръчна кутия
  • сами да си направим кутия от картон или каквото друго имаме под ръка  
  • кутия от шоколадови бонбони 
  • кутия за подправки 
  • кутия за бижута 

✅Можем да я украсим, да ѝ сложим етикет „кутия за притеснения“, „кутия за лоши мисли“, „кутия за тревоги“ и т.н. А можем и да не пишем нищо, просто да знаем какво е предназначението ѝ.

✅Добре е кутията да е сравнително малка и компактна, за да може винаги да ни е под ръка.

Какво представлява методът на кутията за лоши мисли

Методът е изключително лесен за изпълнение. Нужни са ни е само лист и химикал. Можем да прилагаме метода по всяко време на денонощието, когато усетим, че започват да ни заливат различни натрапчиви или притеснителни мисли, тревоги, фрази, спомени, негативни сценарии, гневни монолози или каквото и да е друго, което ни мъчи. Взимаме листа и написваме на него лошата мисъл, тревогата или притеснението. Ако негативните мисли са повече от една, ги написваме на отделни листчета. След това ги сгъваме и ги пускаме в кутията за лоши мисли. Поемаме няколко пъти дълбоко въздух и оставяме проблема в кутията. Така негативната мисъл вече е в кутията, а не в нас и можем да спрем да се притесняваме по тази тема.

Какво да направим с мислите в кутията

Няколко са стратегиите за това какво да правим с негативните мисли в кутията: 

Да ги преглеждаме в определен момент

Това е т.нар. „притеснение по часовник“ - широко препоръчвана стратегия в битката с тревожността. Всеки път, когато имаме лоша мисъл, можем да я добавяме в кутията и да си отделим 10 или 15 мин., които са предварително планирани. Например днес имам свободно време между 15:00 ч. и 16:00 ч., така че си насрочвам за 15:30 ч. половин час, в който да обмисля и анализирам тревогите си от кутията. Мога дори да го впиша в календара или организатора си, ако имам такъв.

Упражнението с насрочването на тревогите може да се изпълнява и без кутия за лоши мисли.

Да ги изхвърлим, без да ги отваряме

Това е вариант, ако не искаме да си спомняме за тревогите от деня или ако смятаме, че са маловажни и няма никаква полза от тях.

Да ги прегледаме след време и да си направим равносметка

Тази практика е много полезна, когато се стремим към самоанализ. Някои хора, които са я прилагали, споделят, че при отварянето на кутията, са установили, че голяма част от тревогите в нея са нищожни и вече не присъстват в живота им. А това им е помогнало да си дадат сметка, че се притесняват за дреболии и така постепенно да спрат.

Да ги прегледаме в края на деня и да ги унищожим

Можем да си отделим и време веднъж дневно, седмично или дори месечно, в което да преглеждаме тревожните мисли, да ги анализираме, ако имаме нужда, а накрая да ги изхвърлим или накъсаме и унищожим. Така символично се разделяме с лошите мисли по дадена тема, които обичат да се завръщат регулярно.

Кутия за лоши мисли за деца

Както споменах, методът се прилага и сред много родители. Те регулярно разговарят с децата си за техните лоши мисли, страхове или притеснения. След това заедно ги описват на лист и ги пускат в кутията. Това помага на детето да визуализира изхвърлянето на тревогите и лошите си мисли и да се разграничи от тях. 

*Статията има информативен характер. Информацията, поместена в нея, не може да замени консултацията със специалист. Ако страдате от тревожност или изпитвате затруднения в справянето с негативните мисли, потърсете помощта на специалист в областта на психологията.  

И още подходи в битката с тревогите: 

За една по-успешна година: 7 ужасно вредни недостатъка, от които е време да се откажеш

12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш 

Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

13 вредни мисли, които да прогоните веднага

Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година  

Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега 

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем 

Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли

Коментирай »
Още по темата
15 техники да останем спокойни при конфликт (с близки и непознати) 15 техники да останем спокойни при конфликт (с близки и непознати)
Невинна шега или замаскирана обида – 9 знака, че си жертва на пасивна агресия Невинна шега или замаскирана обида – 9 знака, че си жертва на пасивна агресия
Ако не помниш кога за последно изпита радост, се откажи от тези седем вредни навика Ако не помниш кога за последно изпита радост, се откажи от тези седем вредни навика
Да приключим с тревожните мисли: Ето как да ги овладеем в 7 стъпки Да приключим с тревожните мисли: Ето как да ги овладеем в 7 стъпки
13 вредни мисли, които да прогоните веднага 13 вредни мисли, които да прогоните веднага
Препоръчваме още
Топ 5 на плодовете, топящи мазнини Топ 5 на плодовете, топящи мазнини
10 трика за перфектно селфи (ВИДЕО) 10 трика за перфектно селфи (ВИДЕО)
Звездите от „Забвение” в Буенос Айрес Звездите от „Забвение” в Буенос Айрес
Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим (предложение за четене) Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим (предложение за четене)
Човешките кости „разказват“ историята на света Човешките кости „разказват“ историята на света
ТЕСТ: Колко си добра в леглото? ТЕСТ: Колко си добра в леглото?
Ниският женски тембър на гласа подлудява мъжете Ниският женски тембър на гласа подлудява мъжете
Приказен криминален роман за деца: „Изчезналата звезда“ от Ленка Бродецка (предложение за четене) Приказен криминален роман за деца: „Изчезналата звезда“ от Ленка Бродецка (предложение за четене)
„Даяна. В търсене на любовта“ представя последните години от живота на принцесата (предложение за четене) „Даяна. В търсене на любовта“ представя последните години от живота на принцесата (предложение за четене)
6 знака, че той ще разбие сърцето ти 6 знака, че той ще разбие сърцето ти
Холивуд отслабва със зелено кафе Холивуд отслабва със зелено кафе
6 промени, които настъпват в живота на всеки родител 6 промени, които настъпват в живота на всеки родител
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби