Страдам ли от сезонна депресия? Симптомите, по които ще я разпознаем

Специалист разкрива най-честите проявления на сезонно афективното разстройство и подходите при лечението му

Страдам ли от сезонна депресия? Симптомите, по които ще я разпознаем

Photo credit: Spenser Sembrat/Unsplash

Сезонното афективно разстройство (наречено още сезонно депресивно разстройство) е състояние, което възниква при смяната на сезоните. Това състояние се среща четири пъти по-често при жените, отколкото при мъжете, като най-често началото му е между 18 и 30-годишна възраст. Това коментира лейтенант д-р Йоанна Маринова, част от екипа на Клиника „Психиатрия и военна психология” на ВМА.

Според статистиката, българите най-често страдат от тревожни разстройства, депресия и афективни състояния.

Сред симптомите на сезонното афективно разстройство са:

  • потиснато настроение
  • раздразнителност
  • емоционална лабилност
  • понижени нива на енергия
  • повишена сънливост през деня
  • нарушена концентрация
  • отдръпване от социални контакти
  • повишен глад за въглехидрати  

Продължителността на светлата част на деня и температурните стойности на средата имат важна роля в производството на невротрансмитерите, регулиращи настроението, биотонуса и циркадния ритъм, разяснява специалистът.

✔️Серотонин: При хората с такова разстройство има доказана дисрегулация на серотонина (невротрансмитер, отговорен за модулирането на настроението). С намаляването на количеството слънчева светлина през есента, настъпва и понижена серотониновата активност, уточнява д-р Йоанна Маринова.

✔️Мелатонин: При засегнатите е установено и свръхпроизводство на мелатонин - хормон, регулиращ цикъла на сън-бодърстване. Мелатонинът се произвежда от епифизната жлеза при липса на дневна светлина и провокира съня. Тъй като есенно-зимните дни стават все по-къси и по-тъмни, производството на мелатонин се увеличава. В отговор на това се засилва летаргичността и сънливостта, дори и през деня. 

✔️Витамин D също играе роля в активността на серотонина, а дефицитът му е свързан с клинично значими депресивни симптоми.

Важно е да се отбележи, че сезонните психични разстройства варират по тежест, подчертава лекарят. Някои хора развиват по-леки субсиндромни форми, а други могат да бъдат сериозно засегнати и неспособни да функционират.

✔️Хипотиреоидизъм: Често пациентите могат да развият леко понижение на функцията на щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът може да имитира симптомите на сезонното афективно разстройство и е важно да бъде изключен в диференциално диагностичен план, а при наличието му да бъде лекуван съответно, подчертава д-р Маринова. Тя допълва - имайки предвид, че сезонното афективно разстройство засяга по-често жените и ограниченото излагане на слънчева светлина повишава рисковете от развитието му, медицинските сестри и други специалисти, които работят на смени, може да са изложени на по-висок риск.

Лечение

Подходите за лечение обикновено включват антидепресанти (най-често инхибитори на обратното захващане на серотонина), светлинна терапия, витамин D (при дефицит) и психотерапевтично консултиране. Това споделя още специалистът. 

Статията има информативен характер и не може да замени посещението при специалист, който би могъл да ви помогне най-ефективно, ако страдате от депресивни симптоми. 

Коментирай »
Още по темата
Силовите тренировки помагат при лечение на тревожност и депресия Силовите тренировки помагат при лечение на тревожност и депресия
Тъмната страна на Коледа: Как да се справим със стреса и празничната депресия Тъмната страна на Коледа: Как да се справим със стреса и празничната депресия
Препоръчваме още
"Иска ми се някой да ми беше казал това": 20 жени споделят неприятните неща, които са им се случили по време на бременността "Иска ми се някой да ми беше казал това": 20 жени споделят неприятните неща, които са им се случили по време на бременността
За балансираната кръвна захар, здравето и благополучието ни: „Глюкозната революция“ на Джеси Инчауспе (предложение за четене) За балансираната кръвна захар, здравето и благополучието ни: „Глюкозната революция“ на Джеси Инчауспе (предложение за четене)
Двойките, които пият заедно, по-рядко се разделят Двойките, които пият заедно, по-рядко се разделят
Когато Купидон излезе от контрол Когато Купидон излезе от контрол
Трите зодии, които никога не прощават изневярата Трите зодии, които никога не прощават изневярата
Победата на Мишел Йео на Оскарите - "фар на надеждата" за азиатските жени Победата на Мишел Йео на Оскарите - "фар на надеждата" за азиатските жени
Innerglow с нов сингъл – “Безразличен” Innerglow с нов сингъл – “Безразличен”
Болни ли сте от любов? Ето какви са симптомите Болни ли сте от любов? Ето какви са симптомите
Три признака, че той е сродната ти душа Три признака, че той е сродната ти душа
Махмурлукът е най-тежък на 29 години Махмурлукът е най-тежък на 29 години
„Моят куфар на точки“ – когато мама и тате се разделят (предложение за четене) „Моят куфар на точки“ – когато мама и тате се разделят (предложение за четене)
Дългият COVID-19 може да се дължи на проблеми с имунната система Дългият COVID-19 може да се дължи на проблеми с имунната система
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби