Чуваме тишината по същия начин, по който чуваме звуците?

Въпросът е ангажирал философите от векове

Чуваме тишината по същия начин, по който чуваме звуците?

Photo credit: Kristina Flour/Unsplash

Учени използваха слухови илюзии, за да разкрият, че хората могат да чуят тишината по същия начин, по който чуват звуците, съобщи в. "Индипендънт". 

Изследването е насочено към дебата дали хората могат да чуват нещо различно от звуци. Въпросът е ангажирал философите от векове.

"Ние обикновено мислим, че нашият слух се занимава със звуци", обяснява Руи Чже Го, студент по философия и психология в университета "Джонс Хопкинс". "Но тишината, каквато и да е тя, не е звук - това е липсата на звук. Изненадващо, това, което нашата работа предполага, е, че нищото е нещо, което можете да чуете".

Фактът, че мозъкът активно обработва самата тишина според учените би могъл да обясни защо обръщаме толкова много внимание на неудобна пауза в разговор, на пауза между гръмотевици или на тишината в края на музикално изпълнение.

При слуховите илюзии мозъкът смята, че чува нещо, което или не съществува, или съществува под различна форма от тази, която се възприема. Подобно на оптичните илюзии, слуховите илюзии могат да накарат хората да възприемат периоди от време като по-дълги или по-кратки, отколкото всъщност са.

В проучването изследователите са адаптирали добре познати слухови илюзии, за да създадат версии, в които звуците на оригиналните илюзии са заменени от моменти на тишина.

Известен такъв пример е илюзията, при която едно продължително бибипкане изглежда по-дълго от две къси последователни дори когато двете са с еднаква продължителност. В тестове с почти 1000 души изследователите са сменили звуците в тази илюзия с  моменти на тишина. Те са получили същите резултати - хората смятат, че един продължителен момент на мълчание е по-дълъг от два кратки.

Други илюзии за мълчание дават същите резултати като звуковите илюзии, установи проучването. Според изследователите това предполага, че хората чуват тишината точно както чуват звуци.

Чаз Файърстоун, асистент по психология и науки за мозъка в университета "Джонс Хопкинс", казва:

"Философите отдавна спорят дали мълчанието е нещо, което можем буквално да възприемем, но все още не е имало научно изследване, насочено  директно към този въпрос. Нашият подход беше да проверим дали мозъците ни третират тишината по начина, по който третират звуците. Ако можете да получите същите илюзии с мълчание, каквито получавате със звуци, тогава това може да е доказателство, че ние буквално чуваме тишината". 

Източник: БТА
Коментирай »
Препоръчваме още
Каква е разликата между шалот и лук? Каква е разликата между шалот и лук?
Плодовият аромат подбужда желанието за здравословно хранене Плодовият аромат подбужда желанието за здравословно хранене
Първи симптоми, които издават проблеми с бъбреците Първи симптоми, които издават проблеми с бъбреците
Девет начина да разбереш дали си влюбена или си внушаваш Девет начина да разбереш дали си влюбена или си внушаваш
Като бях малка исках да стана всичко, което съм сега… Вдъхновяващата история на Деница Като бях малка исках да стана всичко, което съм сега… Вдъхновяващата история на Деница
Галактика със "странни качества": „Хъбъл“ засне Месие 85, която крие доста изненади Галактика със "странни качества": „Хъбъл“ засне Месие 85, която крие доста изненади
Как да разбием стените, зад които сме затворени Как да разбием стените, зад които сме затворени
Осем правила за щастлива връзка Осем правила за щастлива връзка
ТЕСТ: Какъв е перфектният мъж за теб? ТЕСТ: Какъв е перфектният мъж за теб?
Осем причини за изневярата на мъжа  Осем причини за изневярата на мъжа 
Женските черти и навици, които мъжете ненавиждат Женските черти и навици, които мъжете ненавиждат
3 начина да предпазим сърцето по време на празници 3 начина да предпазим сърцето по време на празници
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби