Нерешителността като начин на живот: Как да се преборим и да си върнем контрола

Необходимо е да открием в какво се корени нашата нерешителност, а след това да вземем решение да променим ситуацията

Надя Хамдан
Нерешителността като начин на живот: Как да се преборим и да си върнем контрола

Създадено с Playground AI & Canva.com

Всеки от нас в даден момент от живота си се е чувствал нерешителен. Не е лесно да решиш да напуснеш работа, да се преместиш в друг град или да се обвържеш с някого например. При някои хора обаче тази нерешителност се проявява в ежедневието и затруднява вземането на съвсем елементарни решения, дори и такива от битово естество. За тях е наистина трудна, а понякога дори сковаваща мисълта, че трябва да си изберат пица, да решат дали да отговорят на дадено съобщение и как, да вземат решение дали да излязат на разходка преди или след обяда.

В психологията това състояние намира своето обяснение. Някои го наричат хронична нерешителност, други го определят като вид личностно разстройство, а когато става въпрос за патологична и натрапчива нерешителност говорим за абуломания. Тя се характеризира със сериозни затруднения или дори неспособност да се направи какъвто и да е избор в ежедневието и може да доведе до тревожност, безпокойство и стрес.

Без значение от диагнозата или степента, в която може да сме засегнати от това неприятно състояние, е изключително важно да научим повече за симптомите му, за причините, които вероятно го провокират и да открием начини за преодоляването му.

Симптоми на нерешителност

Най-често срещаните симптоми на този проблем са лесно различими и ясни:

  • Трудност при вземането на решение
  • Нежелание за вземане на решение
  • Отлагане на вземане на решение
  • Дълги и изтощителни периоди на колебание
  • Тревожност и безпокойство при нуждата от вземане на решение
  • Отказ от вземане на решение  
  • Страх от евентуални негативни последствия от взетото решение

На какво може да се дължи нерешителността

Не е задължително да имаме проблем, ако понякога изпитваме нерешителност. На всеки се случва да не знае какво точно иска. Когато обаче това състояние затруднява общуването ни и нарушава качеството ни на живот по някакъв начин, може би е време да му обърнем по-специално внимание. А решаването на повечето ни проблеми се състои на първо място в откриването на техния корен и факторите, които ги провокират.

Страх от грешка – една от най-разпространените причини за проява на нерешителност е страхът, че може да сгрешим, да се провалим или да разочароваме себе си и околните.

💡Съвет: В подобни ситуации е добре да си напомняме, че да се греши е човешко и няма нищо страшно в това.

Страх от отхвърляне/желание да се харесаме – друга причина да бъдем нерешителни може да е страхът, че изборът ни няма да се понрави на околните, което ще ги разочарова и ще ги накара да ни отхвърлят, изоставят или поне да не ни харесват достатъчно.

💡Съвет: Нека не забравяме, че ние не можем да контролираме дали околните ни харесват. А и не е нужно да се харесваме на всички.  

Претовареност – тя обикновено води до блокаж. Когато твърде много дилеми чакат своите решения, е възможно да се почувстваме притиснати, претоварени и да изпитаме затруднения и дори невъзможност да вземем решение.

💡Съвет: Важно е да приоритизираме по важност задачите си и да вземаме решенията едно по едно – от най-важното към по-маловажните.  

Страх от отговорности – класическа и често срещана причина за отказ от вземане на решение е именно нежеланието да поемем отговорност. Може дори да не става въпрос за страх, а просто за отказ да отговаряме за последствията от решението ни.

💡Съвет: Добре е да аргументираме пред себе си решенията, които взимаме. Така, ако се наложи, ще можем да ги защитим и по този начин ще улесним процеса.  

Перфекционизъм – някои хора просто държат да са перфектни във всяко едно отношение. За тях е много вероятно да изпитват нерешителност, за да избегнат риска от вземането на грешни решения, което би ги поставило в не толкова перфектна светлина.

💡Съвет: Човек, който не умее да взема решения, няма как да бъде перфектен.  

Да избегнем рискове – някои хора като цяло живеят живота си, бягайки от рисковете. Те не обичат промените, предпочитат да залагат на изпитаното, на сигурното. За тях вземането на някои решения може да представлява риск, който не биха поели – риск да се изложат, да сгрешат, да разочароват и т.н.

💡Съвет: Има ситуации в живота, когато да поемеш риск може да се окаже нещо прекрасно и да донесе позитивна промяна. Нека не ги изпускаме.  

Ниско самочувствие – понякога хората се чувстват така, сякаш нямат право да вземат решения, сякаш не са си го заслужили. Те имат особено ниска самооценка и това ги кара да дават път на останалите, когато нещо трябва да бъде преценено.  

💡Съвет: Ниското самочувствие е проблем, който трябва да се лекува. С него вероятно ще се тушира и тази неувереност.

Страх да не пропуснем нещо – ако си поръчам пица със сирене, може онази с месо да се окаже по-вкусна. Трудно е да вземеш решение, когато се страхуваш, че може да изпуснеш нещо по-хубаво.  

💡Съвет: Понякога е нужно да поемеш риск с пицата със сирене. А ако имаш тази възможност, просто си поръчай две различни пици.  

Техники за справяне с нерешителността:

Ако се разпознаваш сред горните примери, вероятно вече се замисляш на какво може да се дължат тези състояния. Това е първата крачка към решението на проблема. Сега ще се спрем на няколко техники, които също биха могли да са ти полезни в това да натрупаш увереност при вземането на решения и да преодолееш тези колебания, които ти пречат да живееш живота, който искаш.

Предизвикай се. Основният начин за справянето с повечето ни страхове е сблъскването с тях лице в лице. Опитай да се предизвикаш в ежедневието си, като си изготвиш собствена програма. Започни с нещо малко. Например следващият път, в който се усетиш, че твърде дълго избираш кисело мляко, просто вземи това, което ти изглежда най-привлекателно или онова, което е на промоция, или това, което е на твоя любима и позната марка. Набележи си предварително критерии, по които ще избираш, и действай.

Създай си навик. След като предизвикателството е преминало успешно, започни да го прилагаш на ежедневна база. Планирайки задачите си за деня, предварително си набележи една или две, за които ще вземеш уверено и категорично решение, без да се колебаеш.

Ези-тура. Не всяко решение изисква анализ, подготовка, премисляне на плюсове и минуси, консултация с приятели и семейство. Ако се колебаеш дали ти се вечеря лазаня или боб с наденица, просто извади една монета и остави решението в ръцете на съдбата.

Списък с плюсове и минуси. Вечерята може и да не изисква премисляне, но има други решения, които се нуждаят от по-обстоен анализ. Ако получиш предложение за нова работа, не залагай на ези-тура. Отдели време, за да претеглиш плюсовете и минусите и да вземеш най-доброто решение.

Спри катастрофизацията – често, когато сме изправени пред дилема, си представяме какви ли не фаталистични изходи от ситуацията. Може би, ако сгрешим, ще навредим на някого или на себе си, може би потенциалните щети са твърде големи. Опитай да се спреш и да подходиш реалистично.

Запитай се – какво е най-лошото, което може да се случи, ако взема това решение. Ако приемеш офертата за нова работа и се окаже, че не е по-добра от предишната, какво ще стане? Ще останеш без работа. Добре. След това ще можеш да потърсиш нова. Светът не свършва, всичко ще е наред.  

Отложи решението – ако усетиш, че ти се трупат твърде много казуси, които чакат решение, най-доброто нещо е да отложиш вземането му, стига да е възможно. Така ще успееш да се отърсиш от първоначалните емоции, от усещането за безизходица и ще погледнеш на ситуацията от нова перспектива.

Послушай интуицията си – има случаи, в които решенията са точно там, пред теб. Не е нужно да премисляш всяка ситуация, защото това може само да засили неувереността. Понякога правилното решение „крещи“ вътре в теб и е нужно само да го чуеш, без дори да ти трябват аргументи.

Потърси консултация със специалист или психологическа помощ. Ако нерешителността ти нарушава качеството ти на живот и често чувстваш тревожност, безпокойство, депресия и стрес, най-доброто решение е да потърсиш помощ от специалист.

* Статията има информативен характер и не може да замени консултацията със специалист. 

🌼 И още вдъхновение 🌼

8 признака, че все още не сме открили себе си (и как да поправим това)

Психично здраве и стрес: Лесни практики за по-щастлив живот

10 неща, за които може да съжаляваш след 10 години

8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега

10 начина да бъдеш по-добър човек 

Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

13 вредни мисли, които да прогоните веднага

Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега 

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем 

Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли 

5 изключително лесни начина да направиш деня си (и на хората около теб) по-добър

5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 

Коментирай »
Препоръчваме още
Шест доказателства, че си щастлива Шест доказателства, че си щастлива
ТЕСТ: Кой е най-големият ти страх? ТЕСТ: Кой е най-големият ти страх?
9 токсични реплики, които манипулаторите използват (и как да реагираме) 9 токсични реплики, които манипулаторите използват (и как да реагираме)
ТЕСТ: Как си със самочувствието? ТЕСТ: Как си със самочувствието?
Доказано: Мъжете не разбират жените Доказано: Мъжете не разбират жените
Един роман за състраданието: „Синдромът на листопада, или Homo Compatiens“ от Виктория Амелина (предложение за четене) Един роман за състраданието: „Синдромът на листопада, или Homo Compatiens“ от Виктория Амелина (предложение за четене)
Хемороидите и спортът: Митове и истини Хемороидите и спортът: Митове и истини
Романтика, сбъднати желания и преборени страхове – какво ни вещаят планетите за месец май Романтика, сбъднати желания и преборени страхове – какво ни вещаят планетите за месец май
Зодиите и храната: Какъв гювеч обичат представителите на 12-те знака Зодиите и храната: Какъв гювеч обичат представителите на 12-те знака
ТЕСТ: Какво най-много ценят в теб приятелите ти?  ТЕСТ: Какво най-много ценят в теб приятелите ти? 
Тайните на красивото и вкусно плато със сирена Тайните на красивото и вкусно плато със сирена
На една от най-малко проучените планети в Слънчевата система има полярни сияния На една от най-малко проучените планети в Слънчевата система има полярни сияния
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби