Психично здраве и стрес: Лесни практики за по-щастлив живот

Основна стъпка към постигането на психично здраве е да усвоим умението да се грижим за себе си. Нека се спрем на няколко експертни насоки и един планер, който би могъл да ни помогне да овладеем това изкуство

Надя Хамдан
Психично здраве и стрес: Лесни практики за по-щастлив живот

Създадено с Playground AI  
 

Все повече се говори за психичното здраве и грижата за себе си и това съвсем не е случайно, тъй като двете неща са неизменно свързани. Да сме психично здрави не означава само да нямаме психично заболяване. Това означава да се радваме на емоционално и психическо благополучие и оказва огромно значение върху качеството ни на живот.

А грижата за себе си е основен фактор в поддържането на психично здраве. Затова днес се спираме на тази тема, която вълнува всеки от нас. Време е да разбулим мистерията около този така модерен термин и да разнищим значението му. А целта е ясна – да се научим да се грижим за себе си, да се обичаме и да ценим психичното си здраве.   

Националният институт за психично здраве на САЩ препоръчва няколко активности в помощ на тази грижа:  

✅Физическа активност – тя играе ключова роля в поддържане на психическото ни здраве. Американският институт препоръчва редовно да правим физически упражнения и да ходим пеша.

✅Да се храним здравословно, регулярно и да бъдем хидратирани. Да, качеството на храната повлиява и качеството на живота ни. Златно правило е и да ограничим кофеина и алкохола.  

✅Сънят трябва да бъде приоритет. За целта е добре вечер да изключим екраните, да оставим телефона, компютъра или телевизора и да се насладим на спокоен сън.

✅Дейности за релаксация. Каква по-качествена почивка от медитация, релаксация с музика, четене… Просто трябва да изберем дейност, която ни успокоява и да отделим време за нея.

✅Да си поставим цели и приоритети. Важно е да избираме правилно какво трябва да се свърши сега и какво може да почака. Понякога можем да си позволим и да отказваме задачи, ако усетим, че ни идват в повече.

✅Да практикуваме благодарност. Ежедневно напомняне за какво сме благодарни подобрява качеството на живот и настроението. Можем да изберем да записваме на лист или в телефона нещата, за които благодарим, или просто да си ги изброяваме наум. Важното е да сме постоянни. 

✅Да се фокусираме върху позитивното. Умението да изолираме негативните мисли е изключително ценно и може да бъде овладяно. Трябва само практика и упоритост.

✅Да бъдем свързани. Добре е да отделяме време за себе си, но е ценно и да общуваме с приятели, близки и семейство, които ни дават емоционална подкрепа.

Всички тези препоръки сами по себе си са лесни за изпълнение, но трудната част е да запомним, че трябва да ги изпълняваме и да намираме време за тях. За някои хора това е по-лесно, когато следват конкретен план. Затова изготвихме такъв примерен план, с който да улесним процеса.

Как да планираме грижа за себе си:

Всеки ден

Жизнено важно е да осъзнаем, че всеки един ден, който получаваме, е подарък. Да, нямаме време, затрупани сме от задачи и крайни срокове, но всичко това създава стрес и изпива радостта от живота. Ето защо е толкова важно всеки ден, без изключение, да си „крадем“ по няколко минути за себе си:

👉Забавление всеки ден. Позволи си да отделяш между 5 и 30 минути всеки ден, в които да правиш нещо приятно. Ето само няколко примера:

 • 5 минути за любимата ти игра на телефона/таблета/компютъра
 • 10 минути четене на вдъхновяваща книга
 • 15 минути спорт или някакво раздвижване
 • 20 минути медитация или релаксация с музика
 • 25 минути във ваната
 • 30 минути – 1 епизод от любимия ти сериал

* Можеш да допълниш този списък с абсолютно всичко, което ти идва на ум, като разговор с любим човек, танци, готвене, хоби, писане, разходка и т.н. Времетраенето на тези малки радости също зависи от обстоятелствата и от деня. Постарай се обаче да е минимум 5 минути.

👉Благодарност всеки ден. Това е друга практика, чрез която можеш да преоткриеш света си. Изключително лесна е за изпълнение, отнема под 5 минути и ще се изненадаш колко добре влияе на настроението. Опитай да я изпълняваш сутрин и/или вечер.

Ако е сутрин – изброй наум или напиши поне 3 неща, за които благодариш. Ето няколко примера:

 • Благодаря за слънчевата сутрин
 • Благодаря за топлите си завивки
 • Благодаря за здравето си

Ако е вечер – изброй наум или напиши поне 3 неща от деня, за които благодариш. Ето няколко примера:

 • Благодаря за страхотната работа, която свърших днес
 • Благодаря за вкусната вечеря, която приготвих
 • Благодаря за времето, което прекарах с любимите си хора

Всяка седмица

Планирай всяка седмица дейност, която ти носи радост и забавление. Вариантите и тук са безброй, но за целта е нужно да отделиш малко повече от половин час. Всичко зависи от дейността, която ще избереш. Ето само няколко идеи:

👉Спорт два пъти седмично

👉Занимание с хоби веднъж седмично (рисуване, писане, посещаване на клуб по интереси, танци…)

👉Среща с приятели, семейство, близки, любим, деца и т.н. Без значение от човека, когото ще избереш, опитай да планираш поне едно излизане или развлечение всяка седмица. Каквото и да избереш, важното е да прекараш времето с хора, които те карат да се чувстваш добре. Ще ти се отрази благоприятно.

Всеки месец

👉Нещо ново. Ясно е, че трудно ще започваш нещо голямо всеки месец. Това е непосилно и най-много в края на годината да се окажеш с 12 започнати и незавършени проекта. Тук става въпрос да си позволиш всеки месец да излизаш от зоната си на комфорт, да се предизвикаш с нещо, което много искаш, но никога не правиш. Ето няколко примера:

 • Запиши се на курс
 • Покани обекта на желанията си на среща
 • Отиди на театър/кино/опера и т.н.  
 • Направи дълго отлагания детокс
 • Отиди на масаж
 • Захвани се с цялостното почистване, което отлагаш отдавна
 • Сготви онази смела рецепта, за която мечтаеш
 • Купи си тези скъпи обувки, в които се влюби от пръв поглед

Или казано по друг начин, позволи си малко смелост… Поне веднъж месечно.

Всяка година

👉Пътувай. Опитай да пътуваш поне веднъж годишно. Няма значение дали ще отидеш на почивка в Бали, на екскурзия във Франция или ще пътуваш до съседен град, за да си починеш на вилата на твой приятел. Важното е да отделиш време, в което да смениш обстановката. Нищо не презарежда така, както пътуването.

👉Мечтай и сбъдвай. Със сигурност имаш цял куп Новогодишни списъци с поставени и неизпълнени цели. Няма проблем, всички ги имаме. Опитай нещо ново. Постави си само една мечта за следващата година и насочи всичките си усилия в постигането ѝ. Дори и да не успееш, със сигурност ще научиш много, следвайки мечтата си.

👉Научавай по нещо. Нищо не закърнява мозъка така, както еднообразието. Предизвиквай се всяка година с ново знание. Няма значение дали ще учиш чужд език, ще се запишеш на интересен курс, ще се насочиш към професионална преквалификация или ще усвоиш нова танцова хореография, важното е да не спираш да се развиваш.

Бонус активности:

Ето още няколко идеи за това как да си дадеш така нужната грижа:  

🌟Подарявай си време, време само за теб

🌟Припомни си какво е да се забавляваш без никакви грижи. Позволи си да се смееш с глас на някой забавен филм, без нищо друго да има значение в този момент.  

🌟Избирай внимателно хората около теб. Прекарвай времето си с хора, които те ценят и те карат да се чувстваш добре.

🌟Научи се да пускаш и да се разделяш. Остави хората, които не искат да са около теб, да си тръгнат, позволи си да се откажеш от някоя стара мечта, за която вече няма бъдеще. Не се фиксирай, остави живота да се случва и го прегръщай с отворени обятия.

🌟Преоткрий себе си и се научи да се отстояваш. Припомни си какъв човек си. Ако трябва седни и напиши всички свои качества, които харесваш и всички недостатъци, които искаш да изкорениш. А след това започни работа по това да изградиш най-добрата своя версия. И я отстоявай.  

🌟Прави добро всеки ден! Опитай с нещо малко и ще видиш колко е лесно. Ако не успяваш всеки ден, то поне всяка седмица. Направи така, че добротата да се превърне в твое определящо качество, в твой рефлекс. Нищо не прави човека толкова щастлив, колкото факта, че е причинил усмивката на друг човек.

Кога да потърсим професионална помощ

Всички съвети по-горе вършат страхотна работа, ако искаме да бъдем по-щастливи и да се научим да се грижим за себе си и психическото си здраве. В някои ситуации обаче това не е достатъчно. Институтът по психично здраве на САЩ съветва да потърсим професионална помощ, ако изпитваме тежки или тревожни симптоми, които продължават 2 седмици или повече, като например:

❌Затруднения със съня

❌Промени в апетита или непланирани промени в теглото

❌Затруднено ставане от леглото сутрин заради влошеното настроение

❌Затруднена концентрация

❌Загуба на интерес към неща, които обикновено са ни приятни

❌Невъзможност за изпълнение на обичайни задачи и дейности

❌Чувство на раздразнителност, неудовлетвореност или безпокойство 

🌼 И още вдъхновение 🌼

10 неща, за които може да съжаляваш след 10 години

8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега

10 начина да бъдеш по-добър човек 

Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

13 вредни мисли, които да прогоните веднага

Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега 

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем 

Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли 

5 изключително лесни начина да направиш деня си (и на хората около теб) по-добър

5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 

Източник: Partial information adapted from National Institute of Mental Health. (2024, February). U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. Retrieved April 24, 2024, from https://www.nimh.nih.gov/health/topics/caring-for-your-mental-health
Коментирай »
Още по темата
5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот
Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега
5 съвета за по-добро настроение 5 съвета за по-добро настроение
Препоръчваме още
„Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал „Отдел „Издирване“ (предложение за четене) „Минало несвършено“ - криминален психологически роман по култовия сериал „Отдел „Издирване“ (предложение за четене)
„Унищожителят на меча“: Битката между доброто и злото е по-кръвожадна от всякога (предложение за четене) „Унищожителят на меча“: Битката между доброто и злото е по-кръвожадна от всякога (предложение за четене)
„Всичко винаги е съвършено!“ – изкуството да приемаш нещата такива, каквито са (предложение за четене) „Всичко винаги е съвършено!“ – изкуството да приемаш нещата такива, каквито са (предложение за четене)
Гърбатите китове пеят по-силно, когато вятърът е силен Гърбатите китове пеят по-силно, когато вятърът е силен
Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави
Липсва ли ти сексът с бившия Липсва ли ти сексът с бившия
Кучетата хапят по-често в жегите, дъждовните дни намаляват вероятността от ухапване Кучетата хапят по-често в жегите, дъждовните дни намаляват вероятността от ухапване
Не слуша или просто забравя? Мъжете по-трудно запомнят какво да направят Не слуша или просто забравя? Мъжете по-трудно запомнят какво да направят
Най-абсурдните суеверия за сватба по света и у нас Най-абсурдните суеверия за сватба по света и у нас
Предложение за четене: „Шега” от Янис Палавòс Предложение за четене: „Шега” от Янис Палавòс
Най-доброто време за чаша кафе Най-доброто време за чаша кафе
Паник атаки, страх от заспиване, нарушена сексуална изява: Неподозираните постковид симптоми, разкрити от психолог  Паник атаки, страх от заспиване, нарушена сексуална изява: Неподозираните постковид симптоми, разкрити от психолог 
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби