10 неща, за които може да съжаляваш след 10 години

Прахосаното време е по-лошо дори от прахосаните пари

Надя Хамдан
10 неща, за които може да съжаляваш след 10 години

Photo via Canva.com/AI Generated Image

 

Решенията, които взимаме за живота си днес, определят нашето утре. Всичко, което сега ни се струва, че не е особено важно или не е на дневен ред, след време може да бъде основен наш приоритет, но да сме изпуснали шанса да го осъществим.

Казват, че в живота не трябва да съжаляваме за нищо, което не можем да променим. И това е самата истина. Единственото, върху което имаме контрол, което можем да променим наистина, е сегашният момент. Затова се спираме на 10 важни житейски избора, чиито последствия ще усетим след 10 години. Добра идея е да помислим върху тях и да видим дали не пропускаме нещо, с което да осигурим щастието си утре.

Пропуснатите възможности

През целия ни живот съдбата ни предоставя стотици възможности. А ние често се колебаем, премисляме, страхуваме се да поемем риска и в крайна сметка не правим нищо. Много по-вероятно е обаче да съжаляваме за онова, което не сме направили, отколкото за решенията, които сме взели, дори и да са били грешни. Винаги е по-добре да отидеш на онова пътуване, да приемеш офертата за нова работа, да се впуснеш в приключението, да поемеш риска да обичаш. Животът принадлежи на смелите!

Липсата на приоритети

Ясно е, че с напредването на възрастта, житейските ни приоритети се променят. Това обаче крие голям риск да подредим приоритетите си така, че в бъдеще те да не работят за нас, а срещу нас. Тази истина трябва да ни води, когато взимаме важни решения за бъдещето. Днес може и да не ти е важно каква пенсия ще взимаш, но след 10 години вероятно тази тема ще ти става все по-близка. Днес може би няма значение дали имаш нездравословни навици, но след 10 години вероятно ще плащаш за тях. Днес вероятно не смяташ за нужно да спестяваш, но след 10 години може би ще съжаляваш.

Отложените пътувания

Има хора, за които пътуванията са задължителна част от живота. Има и други, които постоянно ги отлагат за по-подходящ момент, за лятото, за догодина и така и не ходят никъде. Има и трети, които просто не обичат да пътуват, а вместо това предпочитат да градят живота си там, където са. Ако си от последните, е малко вероятно да съжаляваш, но ако имаш желание да разгледаш света, спри да отлагаш и подреди приоритетите си така, че да изпълняваш тази своя мечта достатъчно често.

Премълчаното „обичам те“

Обичта осмисля живота на човешките същества. Каквото и да сме постигнали, колкото и да имаме, където и да пътуваме, най-важното е да имаме с кого да споделим щастливите мигове. Затова е важно да не се страхуваме да обичаме, да го показваме и да го казваме. Не пропускай да кажеш, че обичаш любимия си, най-добрата си приятелка, децата си, родителите си, близките си и всички, които наистина обичаш. След 10 години може вече да нямаш тази възможност.  

Лошо поведение

Завъртени във вихрушката на ежедневните задачи, на дребните (и не толкова дребните) дразнения, разгневени от несправедливостите, натъжени от някои събития, е възможно да загубим контрол върху поведението си и да започнем да се държим не много добре с околните. След 10 години обаче ще можем да погледнем на днешния ден от съвсем друг ъгъл. И тогава със сигурност ще съжаляваме, че сме нагрубявали, обиждали, осъждали, че сме разбивали сърца, че сме били причина за нечие нещастие, защото не сме съумели да бъдем най-добрата своя версия.

Игнорирането на здравето

Знаеш какво казват – на 20 години можеш да се храниш както поискаш, можеш да си позволиш да имаш махмурлук, да не спортуваш, да не се движиш и да не се замисляш особено за здравето си. На 30 обаче нещата започват да се усещат по различен начин, а на 40 просто няма нищо общо. Изборът на това, което слагаш днес в чинията си, вероятно ще даде своите отражения след 10 години. Затова се опитай да мислиш днес за здравето си, а то ще ти се отблагодари утре.

Оставянето на страха

Страхът е отнел толкова много мечти, колкото никой друг не е успял. Не става въпрос да бъдем безразсъдни и да се мислим за безсмъртни. Става въпрос да не позволяваме на онези безпочвени страхове да ни отнемат мечтите, надеждите, радостите, да ни спират да се развиваме и да ни оставят неудовлетворени. Със сигурност след 10 години ще съжаляваме, че не сме се опълчили на страховете си. Запомни – човек има точно толкова сила, колкото му е нужна, за да се справи с всеки свой страх.

Пренебрегнатите връзки

Пари се изкарват и се харчат, проблемите идват и си отиват, работата никога не свършва. Но връзките, които създаваме, осмислят голяма част от дните ни. След 10 години е много вероятно да съжаляваме, че сме пренебрегнали важните за нас връзки, че не сме прекарали време с хората, които обичаме, а сме го загубили в дреболии.

Непростените обиди

Без значение дали сме горделиви, или не, таенето на обида е нещо, което работи срещу нас. Тя не наранява  този, който ни е обидил, не решава проблема, не изтрива горчивината. Тя наранява единствено нас. След 10 години вероятно все още ще усещаме нейното влияние, защото не спира да работи на заден фон и да ни създава тревожност и стрес.

Изгубеното време

Времето не се връща обратно – ако сме го пропилели, нямаме да имаме втори шанс да се поправим. Затова е изключително важно как го планираме, какво избираме да правим, с кого решаваме да го прекараме, колко често си позволяваме забавления и радости, какво отлагаме, колко го прахосваме. Има една проста истина – прахосаното време е по-лошо дори от прахосаните пари. След 10 години ще го разбереш. 

И още вдъхновение: 

8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега

10 начина да бъдеш по-добър човек 

Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

13 вредни мисли, които да прогоните веднага

Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега 

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем 

Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли 

5 изключително лесни начина да направиш деня си (и на хората около теб) по-добър

5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 

Коментирай »
Още по темата
Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш
10 неща, за които никога не е късно 10 неща, за които никога не е късно
Четири проблема, за които изобщо не трябва да ти пука Четири проблема, за които изобщо не трябва да ти пука
Препоръчваме още
„Отвлечена“ дава началото на нова кървава поредица в духа на „Мълчанието на агнетата“ „Отвлечена“ дава началото на нова кървава поредица в духа на „Мълчанието на агнетата“
10 начина да пътуваме повече и да пестим пари 10 начина да пътуваме повече и да пестим пари
Знаете ли тези 14 факта за протеините? Знаете ли тези 14 факта за протеините?
ТЕСТ: Кой е най-големият ти страх? ТЕСТ: Кой е най-големият ти страх?
Предложение за четене: „Обичай смело“ - биография на големия Енчо Керязов Предложение за четене: „Обичай смело“ - биография на големия Енчо Керязов
„Аз съм БОГ. Ти също!“ – Най-съкровената изповед на Лиз Бурбо  „Аз съм БОГ. Ти също!“ – Най-съкровената изповед на Лиз Бурбо 
Виртуална любов: капаните, за които да внимаваш при онлайн свалките   Виртуална любов: капаните, за които да внимаваш при онлайн свалките  
Пет храни, които понижават кръвната захар Пет храни, които понижават кръвната захар
5 добри причини да запазите дългата си коса 5 добри причини да запазите дългата си коса
„Магическите“ гъби могат да бъдат от полза за жените с рак „Магическите“ гъби могат да бъдат от полза за жените с рак
Какво трябва да знаем за хистероскопията: 5 въпроса и техните отговори Какво трябва да знаем за хистероскопията: 5 въпроса и техните отговори
Популярни митове за секса, в които вярваме Популярни митове за секса, в които вярваме
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби