10 неща, за които може да съжаляваш след 10 години

Прахосаното време е по-лошо дори от прахосаните пари

Надя Хамдан

Photo via Canva.com/AI Generated Image

 

Решенията, които взимаме за живота си днес, определят нашето утре. Всичко, което сега ни се струва, че не е особено важно или не е на дневен ред, след време може да бъде основен наш приоритет, но да сме изпуснали шанса да го осъществим.

Казват, че в живота не трябва да съжаляваме за нищо, което не можем да променим. И това е самата истина. Единственото, върху което имаме контрол, което можем да променим наистина, е сегашният момент. Затова се спираме на 10 важни житейски избора, чиито последствия ще усетим след 10 години. Добра идея е да помислим върху тях и да видим дали не пропускаме нещо, с което да осигурим щастието си утре.

Пропуснатите възможности

През целия ни живот съдбата ни предоставя стотици възможности. А ние често се колебаем, премисляме, страхуваме се да поемем риска и в крайна сметка не правим нищо. Много по-вероятно е обаче да съжаляваме за онова, което не сме направили, отколкото за решенията, които сме взели, дори и да са били грешни. Винаги е по-добре да отидеш на онова пътуване, да приемеш офертата за нова работа, да се впуснеш в приключението, да поемеш риска да обичаш. Животът принадлежи на смелите!

Липсата на приоритети

Ясно е, че с напредването на възрастта, житейските ни приоритети се променят. Това обаче крие голям риск да подредим приоритетите си така, че в бъдеще те да не работят за нас, а срещу нас. Тази истина трябва да ни води, когато взимаме важни решения за бъдещето. Днес може и да не ти е важно каква пенсия ще взимаш, но след 10 години вероятно тази тема ще ти става все по-близка. Днес може би няма значение дали имаш нездравословни навици, но след 10 години вероятно ще плащаш за тях. Днес вероятно не смяташ за нужно да спестяваш, но след 10 години може би ще съжаляваш.

Отложените пътувания

Има хора, за които пътуванията са задължителна част от живота. Има и други, които постоянно ги отлагат за по-подходящ момент, за лятото, за догодина и така и не ходят никъде. Има и трети, които просто не обичат да пътуват, а вместо това предпочитат да градят живота си там, където са. Ако си от последните, е малко вероятно да съжаляваш, но ако имаш желание да разгледаш света, спри да отлагаш и подреди приоритетите си така, че да изпълняваш тази своя мечта достатъчно често.

Премълчаното „обичам те“

Обичта осмисля живота на човешките същества. Каквото и да сме постигнали, колкото и да имаме, където и да пътуваме, най-важното е да имаме с кого да споделим щастливите мигове. Затова е важно да не се страхуваме да обичаме, да го показваме и да го казваме. Не пропускай да кажеш, че обичаш любимия си, най-добрата си приятелка, децата си, родителите си, близките си и всички, които наистина обичаш. След 10 години може вече да нямаш тази възможност.  

Лошо поведение

Завъртени във вихрушката на ежедневните задачи, на дребните (и не толкова дребните) дразнения, разгневени от несправедливостите, натъжени от някои събития, е възможно да загубим контрол върху поведението си и да започнем да се държим не много добре с околните. След 10 години обаче ще можем да погледнем на днешния ден от съвсем друг ъгъл. И тогава със сигурност ще съжаляваме, че сме нагрубявали, обиждали, осъждали, че сме разбивали сърца, че сме били причина за нечие нещастие, защото не сме съумели да бъдем най-добрата своя версия.

Игнорирането на здравето

Знаеш какво казват – на 20 години можеш да се храниш както поискаш, можеш да си позволиш да имаш махмурлук, да не спортуваш, да не се движиш и да не се замисляш особено за здравето си. На 30 обаче нещата започват да се усещат по различен начин, а на 40 просто няма нищо общо. Изборът на това, което слагаш днес в чинията си, вероятно ще даде своите отражения след 10 години. Затова се опитай да мислиш днес за здравето си, а то ще ти се отблагодари утре.

Оставянето на страха

Страхът е отнел толкова много мечти, колкото никой друг не е успял. Не става въпрос да бъдем безразсъдни и да се мислим за безсмъртни. Става въпрос да не позволяваме на онези безпочвени страхове да ни отнемат мечтите, надеждите, радостите, да ни спират да се развиваме и да ни оставят неудовлетворени. Със сигурност след 10 години ще съжаляваме, че не сме се опълчили на страховете си. Запомни – човек има точно толкова сила, колкото му е нужна, за да се справи с всеки свой страх.

Пренебрегнатите връзки

Пари се изкарват и се харчат, проблемите идват и си отиват, работата никога не свършва. Но връзките, които създаваме, осмислят голяма част от дните ни. След 10 години е много вероятно да съжаляваме, че сме пренебрегнали важните за нас връзки, че не сме прекарали време с хората, които обичаме, а сме го загубили в дреболии.

Непростените обиди

Без значение дали сме горделиви, или не, таенето на обида е нещо, което работи срещу нас. Тя не наранява  този, който ни е обидил, не решава проблема, не изтрива горчивината. Тя наранява единствено нас. След 10 години вероятно все още ще усещаме нейното влияние, защото не спира да работи на заден фон и да ни създава тревожност и стрес.

Изгубеното време

Времето не се връща обратно – ако сме го пропилели, нямаме да имаме втори шанс да се поправим. Затова е изключително важно как го планираме, какво избираме да правим, с кого решаваме да го прекараме, колко често си позволяваме забавления и радости, какво отлагаме, колко го прахосваме. Има една проста истина – прахосаното време е по-лошо дори от прахосаните пари. След 10 години ще го разбереш. 

И още вдъхновение: 

8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега

10 начина да бъдеш по-добър човек 

Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

13 вредни мисли, които да прогоните веднага

Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега 

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем 

Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли 

5 изключително лесни начина да направиш деня си (и на хората около теб) по-добър

5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 

Коментирай »
Още по темата
Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш
10 неща, за които никога не е късно
Четири проблема, за които изобщо не трябва да ти пука
Препоръчваме още
Грабливите „Длани“ на миналото в новия роман от Георги А. Николов (предложение за четене)
Какво трябва да знаем за хистероскопията: 5 въпроса и техните отговори
Ето колко дълго продължава идеалният секс
Най-ефективните храни против запек
Откъс от „Съпруга на убиец“ - завладяващ бестселър, който ще обсеби съзнанието ви
Най-големите ревнивци във Facebook
„Неспокойните“ на Лин Улман вече и на български език (предложение за четене)
Сайт изчислява фитнес възрастта ви
Откриха причината за лошия дъх в устата
Болестта, за която не говорим: Симптоми, превенция и малко известни факти за хемороидите
Едно необичайно изпълнение на Sweet Dreams на Бионсе
Скритите симптоми на ендометриозата
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби