снимка: morguefile.com

Ако не искаш само половината от яйцата да се окажат здрави, трябва да направиш няколко неща при самото варене. Така ще си спестиш разочарованието от големия брой спукани яйца, които можеш да ползваш само за закуска.

Вари ги на ниска температура – основната причина за спуканите яйца е твърде горещия котлон.

Постели на дъното на тенджерата с вестник, кърпа или нещо друго, което да омекотява ударите на яйцата в дъното. Достатъчно е, че при варенето, те се удрят едно в друго и се пукат, постарай се поне да не се чупят в тенджерата.

Сложи във водата сол и оцет. Стара хитринка, която ще спаси по-голямото количество от яйцата и ще ги поддържа здрави.

Нареди само един ред яйца. Да, така ще загубиш повече време, защото ще трябва да ги вариш на части, но поне шансът да са здрави ще е по-голям. Избягвай да ги поставяш на няколко реда, защото е почти сигурно, че ще спукаш повечето от тях.

Дори и въпреки всичко да спукаш половината яйца, не се отчайвай. След великденското похапване, добре ще ти се отрази протеинова диета – варени яйца със сирене и кисело мляко. Внимавай само да не прекалиш с яйцата, защото когато са в твърде големи количества, могат да предизвикат алергии.