Четири трика за здрави великденски яйца Ето как да не спукаме яйцата още при варенето
2 май 2024
Ето как да не спукаме яйцата още при варенето
снимка: morguefile.com
Боядисването на яйцата за Великден обикновено е приключение, което носи радост за малки и големи. При спазването на ритуала няма какво толкова да се обърка, стига да сме сварили яйцата успешно.
Днес се спираме на няколко изпробвани практически трика, с които да сме спокойни, че няма спукаме половината от яйцата си още при варенето. За целта е да спазим няколко правила още при самото варене.
Яйцата се варят на ниска температура – основната причина за спуканите яйца е твърде горещият котлон.
Двойно дъно – добре е да поставим на дъното на тенджерата вестник, кърпа или нещо друго, което да омекотява ударите на яйцата в дъното. При варенето те често се удрят едно в друго и се пукат, затова е важно да ограничим поне досега им с тенджерата.
Сол и оцет във водата – това е изпитана хитринка, която ще спаси по-голямото количество от яйцата и ще ги поддържа здрави.
Само един ред яйца – варенето така става по-бавно, защото трябва да ги слагаме на части. Но пък рискът да ги счупим се намалява многократно. Добре е да избягваме да ги редим едно върху друго, защото така е много по-вероятно да ги спукаме и да трябва да ги хапваме на закуска, вместо да ги боядисваме за Великден.
А за тези, които не успеят да опазят яйцата си здрави, ето един положителен поглед върху ситуацията - след великденското похапване можем да помислим за протеинова диета. А в нея чудесна съставка са именно варените яйца и киселото мляко. Само трябва да внимаваме с количествата, защото прекаляването с яйца може да предизвика алергични реакции.
Коментирай »