Чумата е довела до слабостта ни да ядем вредна храна?

Според учени чумата, изтребила 60 процента от европейците, е довела и до слабост към вредната храна сред хората

Чумата е довела до слабостта ни да ядем вредна храна?

Photo credit: Kobby Mendez/Unsplash

Чумата, изтребила 60 процента от европейците, е довела и до слабост към вредната храна сред хората, съобщи "Дейли мейл", позовавайки се на учени.

Те смятат, че чумата, опустошила Европа през XIV век, е променила състава на бактериите в човешката уста.

Как чумата е довела до слабостта ни да ядем вредна храна?

Втората чумна епидемия от средата на XIV век, позната като Черната смърт, е довела до смъртта на 60 процента от хората, живеещи на Стария континент, както и до исторически промени.

Според научно изследване тази епидемия е свързана с любовта към вредната храна днес заради промените в диетата и хигиената.

Анализ на калцифицирана зъбна плака на скелети показва, че доминантната бактерия в човешката уста днес се свързва с бедна на фибри и с високо съдържание на въглехидрати храна. 

Изследването

Изследването, публикувано в сп. Nature Microbiology, е направено от учени от щатския университет в Пенсилвания, САЩ, и университета в Аделаида, Австралия. Според резултатите оралният микробиом днес е свързан с хронични болести, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания. 

Научният екип е събрал материал от зъбите на 235 души, погребани на 27 места в Англия и Шотландия в периода между 2200 г. пр. Хр. и 1835 г. Идентифицирани са 954 микробни вида, които попадат в две различни общности от бактерии. Първата е доминирана от стрептококите, които се срещат често в устата на съвременния човек, а втората - от метанобревибактериите, които се смятат за изчезнали при здравите хора. Анализът показва, че почти 11 процента от вариациите могат да се обяснят с исторически промени, включително чумата. 

"Знаем, че оцелелите от чумната епидемия са имали по-високи доходи и са се хранели с по-калорична храна. Възможно е промените в диетата на хората да са предизвикали и промени в състава на оралния микробиом. Това е първото изследване, което показва, че микробите в човешкото тяло може да са повлияни от отминали събития като пандемии", каза проф Лора Уейрик от университета в Пенсилвания, която е сред авторите на изследването. 

Източник: БТА, "Дейли мейл"
Коментирай »
Още по темата
Откриха връзка между редовното хранене с пържени храни с депресията Откриха връзка между редовното хранене с пържени храни с депресията
Преяждането и пиенето през уикенда могат да са признаци на сериозно заболяване Преяждането и пиенето през уикенда могат да са признаци на сериозно заболяване
Лошото настроение събужда желание за вредна храна Лошото настроение събужда желание за вредна храна
Препоръчваме още
В свят, в който женската болка често не се приема сериозно: Колко болка е твърде много? В свят, в който женската болка често не се приема сериозно: Колко болка е твърде много?
Женските и мъжките порно предпочитания Женските и мъжките порно предпочитания
Доспиването през почивните дни удължава живота Доспиването през почивните дни удължава живота
ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти? ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти?
Да забавим темпото и да се съсредоточим върху простичките неща в живота Да забавим темпото и да се съсредоточим върху простичките неща в живота
С палатка на море С палатка на море
Приказките на Шехеразада, преразказани от Светослав Минков (предложение за четене) Приказките на Шехеразада, преразказани от Светослав Минков (предложение за четене)
Свекървата и тъщата увеличават семейното щастие Свекървата и тъщата увеличават семейното щастие
Защо учениците не обичат училището? (предложение за четене) Защо учениците не обичат училището? (предложение за четене)
ТЕСТ: Кажи ми любимия си цвят и ще разкрия най-големия ти страх ТЕСТ: Кажи ми любимия си цвят и ще разкрия най-големия ти страх
Бактериите се разпространяват в целия офис само за 2 часа Бактериите се разпространяват в целия офис само за 2 часа
Българската история оживява в „Последният викингски крал“ (предложение за четене) Българската история оживява в „Последният викингски крал“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби