снимки: Michelle MariaPixabay 

Гърция е популярна не само с красивите си острови и кристално чиста вода, но и с вкусните си специалитети.

Независимо от сезона, античната ни съседка привлича туристи и през студените месеци.

От foodpanda представят списък с ястия, които ще изострят сетивата ви и ще задоволят кулинарните ви нужди и ще ви накарат да мечтаете за следващото лято.

Loukoumades – гръцки понички

Разваляме традицията и започваме с това сладко изкушение – loukumades. Много от вас ще кажат, че приличат на типичните нашенски бухти, но за нас определено има разлика.

Тези са плътни и меки отвътре – не са кухи и не остават тестени, като истински памук са. Отвън са златисти и хрупкави и се сервират с поляти с меден сироп, поръсени с канела, с настъргани орехи, сусам, пудра захар или шоколадов сос.

Pita Gyros & Souvlaki

Ако сте били поне веднъж в Гърция, най-вероятно вече сте опитвали точно тези вкусотии. Те са популярна улична храна и са вариант за бързо хранене в страната.

Сувлаки представлява шишче с малки парчета пилешко, свинско или агнешко месо, комбинирано със зеленчуци – сурови или приготвени на грил. Често се поднася в порция с питка хляб, пържени картофи и лимон. Месото се овкусява предварително с подправки – риган, зехтин, сол, чесън и дафинов лист.

Гирос пък е специално приготвена питка хляб, в която се слагат парченца пилешко, агнешко или свинско месо, печено със зехтин на вертикална скара.

Dolmades

Това гръцко изкушение представлява пълнени лозови листа, които са традиционен и вегетариански аперитив – идеални за гарнитура и чудесно допълнение към всяко ястие.

Те се пълнят с ориз, кайма по желание, свежи подправки като мента и магданоз, а понякога и с кедрови ядки. Същият пълнеж може да се използва и за пълнене на чушки, домати или тиквички. Поднасят се с кремообразен лимонов сос и се заливат с кисело мляко. Наименованието “Долмадес” произлиза от турския глагол “долдурмак” (doldurmak), който означава “пълня”.

Тиквички по гръцки

Лятото щедро ни предлага не само топлите си слънчеви лъчи, но и изобилие от пресни плодове и зеленчуци, събрали букет от аромати, вкусове и голямо количество полезни вещества.

И тъй като в южната част на Гърция лятото е вечно, най-подходящото време да заредим организма си с всичко необходимо, наслаждавайки се на богатството на природните дарове, е именно тогава. Тиквичките са чудесен продукт, който може да се превъплъти в многобройни кулинарни изкушения, както в суров, така и в термично обработен вариант.

Всички ястия, които съдържат този зеленчук, са изключително вкусни и много подходящи за летния сезон.

Гръцка мусака

Гръцката мусака се различава от нашата с това, че се добавят тиквички и патладжан, а понякога и канела. Има различни вариации и рецепти, в които можете да добавяте или махате зеленчуци и подправки, но във всички тях присъстват патладжаните. Независимо обаче какъв зеленчук добавите, той задължително предварително се обработва термично.

Всъщност като имаме предвид и сосът с кайма и бешамела, приготвянето на мусаката може да отнеме цял ден.

Коментирай >