снимка: congerdesignPixabay 

Нидерландия – страната на лалетата, вятърните мелници и… пържените картофки.

Бързаме да ви разкажем за всички вкусотии, които може да намерите там, въпреки че холандската кухня не е толкова известна по света, както италианската и френската.

Тя може да предложи вкусни ястия, които се приготвят по лесен начин, дори в домашна обстановка.

foodpanda и The12project приготвиха списък с осем традиционни храни, който ще ви помогне успешно да се ориентирате в кулинарното изобилие на Нидерландия.

Пържени картофки

Първото нещо, което трябва да направите пристигайки в Нидерландия, е да си купите пържени картофи – защото точно това се хапва най-редовно там!

И макар пържените картофки по произход да са белгийски, в Нидерландия са толкова разпространени, че се приемат абсолютно като местни. Предлагат се буквално на всеки ъгъл. Могат да се намерят в много симпатични фунийки, които ви издаваме, че са супер instagrammable за снимка! Често се консумират с майонеза (макар на много места да присъства изобилие от сосове).

Пържените картофки в Амстердам са супер алтернатива да си хапнете на крак или да презаредите по време на разходка.

Ребърца

Опитайте вкусните ребърца “от витрината” по улиците на Амстердам. На доста места в Нидерландия, предимно в големите градове, има стенни витрини, където зад малки прозорчета са изложени различни морски деликатеси, пържени във фритюрник или направени на скара.

Пускаш монети на посоченото място, отваряш прозорчето с предпочитаното ястие и си хапваш нещо вкусно по всяко време на денонощието.

Холандско сирене Гауда и Едам

Кои са първите неща с които асоциирате Нидерландия? Освен лалетата, при нас това са и холандските сирена. Там сиренето няма равно!

Това всъщност е гордостта на местните и е толкова добро, че те се чувстват по-щастливи и удовлетворени продавайки, а не консумирайки го.

Освен уникален вкус, холандското сирене има и много дълга и интересна история относно произхода си. Имената на някои от известните видове сирена всъщност са стари холандски градове, където са ги продавали в продължение на векове.

Например сиренето Гауда се споменава за първи път през 1184 година, което го прави и едно от най-старите. То е вид твърдо сирене и бихте могли да познаете прясното по това, че има леко, меко и гладко тесто, нерядко с малко дупчици. След като отлежи, то придобива по-остър и комплексен вкус и се втвърдява.

Старата Гауда е твърда и много подходяща за стържене. Тя може да бъде както трапезна, така и десертна. Младото сирене Гауда си подхожда и би могло да бъде поднесено с пъпеши, кайсии и череши, докато старото е по-подходящо за ядки и черен хляб.

Едам пък е друг много известен вид холандско сирене. Издръжливостта му и възможността за употреба и през продължително пътуване го правят популярно както в родината му, така и в чужбина. Познато е със своята восъчна кора, а вътрешността му е гладка, с бледожълт цвят.

Обикновено се консумира младо, докато консистенцията му е еластична и мека, а вкусът сладък и орехов. При по-зрелите сирена вкусът е пикантен и с остър финал. Чудесно е за топене, особено в печени сандвичи. Съчетава се добре и е подходящо за поднасяне с вина Ризлинг и Шардоне.

Stroopwafels

Този десерт е класика. За да се приготвят традиционните холандски stroopwafels, хлебарите притискат между две кръгли тънки вафлени кори, слой карамелов или меден сироп. Така се получава бисквитен десерт, който впечатлява деца и възрастни.

Малките бисквитки са идеални за закуска или хапване на крак в следобедните часове на деня.

Има всякакви размери, като най-популярните са колкото капак за чаша кафе. Така можете да ги сложите върху кафето и да омекнат, като си поемат от ароматната напитка.

Холандски шоколадови изкушения

Ако швейцарците и белгийците са по-известни със своя шоколад, то историята ни показва, че холандците също отдавна са имали афинитет към какаовите зърна.

При тях обаче е много важен външният вид на изделието, затова винаги измислят оригинални форми и украси, които да привлекат вниманието на хората.

Както вече знаете – всичко направено от шоколад винаги привлича погледите ни, а когато сладостите имат и арт ефект, няма как да не го оценим.

Poffertjes

Традиционен специалитет е именно Poffertjes. Тази интересна холандска храна е съчетание между палачинки и бухти. Поднасят се поръсени с пудра захар и ако много си падате по сладкото, имаме добра новина – холандците ги поливат с традиционен сироп от захарна тръстика, което всъщност ги прави още по-вкусни.

Истинска наслада за сетивата… В заведенията пък, където се продават poffertjes, този захарен сироп присъства на всяка маса като консуматив, тъй като холандците обичат да им е сладко!

Olliebol

Тези вкусни сладки изкушения не са за тънки талии. Представляват пържени, кръгли, дебели мекици, често със стафиди или орехи.

Продават се навсякъде, в разни павилиончета по улиците на града и ако сте решили да опитате, е важно да знаете, че са най-вкусни, когато са още топли. Обикновено се ядат с пудра захар.

Филия с шоколадови пръчици – Hagelslaf

Тъй като десертите никога не са в повече, продължаваме с един любим и много популярен такъв в Нидерландия.

Този много популярен десерт буквално представлява филийка хляб, намазана с шоколадови пръчици! Ако видите местни хора да пазаруват в супермаркет и надникнете в кошницата им, гарантираме че ще видите поне няколко пакетчета с шоколадови пръчици!

Освен поднесена като десерт, тази вкусотийка много често се консумира и за закуска. Друг повод, когато се консумира е при празненство по повод раждането на бебе. Съответно пръчиците са оцветени в розово или синьо.

Коментирай >