снимка: alegria2014Pixabay 

Много ресторанти предлагат вкусна храна, безупречно обслужване и прекрасна атмосфера. Има и такива, които „слагат“ нещо допълнително на масата - добре подправена история.

За някои се твърди, че са най-старите все още обслужващи заведения за хранене в Европа. Много от тях са били свидетели на монументални моменти зад стените си.

От вековни места, които нашепват за минали години, до легендарни таверни, които са били домакини на важни събития, foodpanda представя някои от най-популярните исторически ресторанти в Европа.

Sobrino de Botín, Испания

Най-старият ресторант не само в Европа, но и в света се намира в Мадрид. Sobrino de Botín, открит през 1725 година, държи рекорда на Гинес като най-старият непрекъснато работещ ресторант.

Днес гостите му пируват с печено месо, приготвено в пещ на дърва. Същата тази фурна е там от самото начало - свидетел е на вековна история. Известният художник Франсиско Гоя е работел в заведението като мияч на чинии.

Buca San Giovanni, Италия

Ресторантът за пръв път отваря врати през 1882 година. Първоначално е бил църковна сграда, датираща от XIV век. Говори се, че избата е била използвана за тайни срещи от Роза Кроче (Розов кръст) - мистериозна средновековна религиозна група.

Ресторантът предлага класически тоскански ястия под ниски, извити каменни тавани и под зоркия поглед на благочестиви статуи.

La Couronne, Франция

Твърди се, че този класически ресторант с изискана трапезария в Руан, Нормандия, е най-старият все още действащ хан във Франция.

Въпреки че менюто представя много съвременни техники и усет, в ресторанта може да бъдат открити и традиционни френски ястия.

Zum Franziskaner, Швеция

Този ресторант в Стокхолм има дълга история, простираща се до далечната 1421 година, когато се твърди, че изба за бира е била внесена в шведската столица от немски монаси.

Оттогава той е имал много превъплъщения и се е установил в сегашната си сграда през 1910 година.

St. Peter Stiftskulinarium, Австрия

За този ресторант в Залцбург, скрит сред древните стени на абатството Свети Петър, се твърди, че е най-старият в Европа, датиращ поне от 803 година, когато за първи път се споменава в записите.

Първоначално е хан, а сега предлага традиционна австрийска храна плюс модерно меню за обяд. Сред известните клиенти, които са се насладили на кулинарните му изкушения, са Волфганг Моцарт и Клинт Истууд.

Коментирай >