Лошото време ни прави по-продуктивни

Лошото време ни прави по-съсредоточени и по-продуктивни

снимка: sxc.hu

За някои хора полярният вихър означава истинска борба през снега и ледовете на път за работа, но учените смятат, че лошите атмосферни условия всъщност правят хората по-продуктивни, съобщава БГНЕС.

Учените от Университета в Харвард са открили, че лошото време ни прави по-съсредоточени и по-продуктивни. През топлите, слънчеви дни продуктивността силно намалява.

"Когато времето е лошо, хората се съсредоточават по-добре върху работата си, не защото са сърдити заради лошото време, а защото мислят по-малко за странични неща, за това какво биха правили, ако са навън в хубавото време. Всъщност когнитивните разсейвания и степента на грешките са по-големи при хубаво време, отколкото при лошо", казва Франческа Гино, асоцииран преподавател по бизнес администрация.

Учените са провели анкета сред 200 възрастни, които е трябвало да предскажат как времето ще се отрази на индивидуалната им продуктивност. Повече от 80% са отговорили, че хубавото време ще повиши продуктивността, а лошото ще я намали.

За да подложи прогнозите на тест, екипът учени е анализирал данните за продуктивността на служителите в средно голяма банка в Токио за период от две години и половина. Учените са открили, че в дъждовните дни времето за изпълнение на задълженията на банковите служители е по-малко. 2,5 см дъжд означават 1,3% намаление на времето за изпълнение на задачите на служителите, а загуба на 1,3% продуктивност се равнява на един служител по-малко за един ден.

Коментирай »
Още по темата
Най-доброто време за чаша кафе
Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка
Рибата поддържа активността у хората
Препоръчваме още
Кога хората са се научили да шият?
10 вдъхновяващи мисли, които ще променят живота ти
Пет женски недостатъка, които мъжете обожават
Перфектните летища в света
Български писатели продължават традицията да разказват българската Коледа в „Нашата Коледа 2“ (предложение за четене)
Човешките кости „разказват“ историята на света
Любимите десерти на зодия Близнаци
Вкусни и здравословни: Любимите малини
ТЕСТ: Колко си добра в съблазняването?
10 съвета за по-добър метаболизъм
Не измивайте тези храни преди готвене
Как да избегнем лошия дъх от хапването на чесън
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби