Откриха начин да се блокира натрупването на мазнини при преяждане

Изследователи се опитват да създадат молекули, които могат да блокират SAPS3 и да възстановят нормалния метаболизъм

Откриха начин да се блокира натрупването на мазнини при преяждане

Photo credit: Oliver Sjöström/pexels.com

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн са установили в изследване с гризачи, че блокирането на определен протеина позволява да се поддържа нормален метаболизъм при диета с високо съдържание на мазнини, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Биолозите са се фокусирали върху белтъчен комплекс, който участва в контрола на енергийния баланс на организма. Например, когато нивата на кръвната захар са ниски, белтъчният комплекс може да ускори разграждането на мазнините, за да се получи енергия от тях. Учените знаят, че консумацията на големи количества мазнини блокира активността на тези белтъци, което води до нарушаване на метаболитния баланс. Все още обаче не е проучено как точно клетките блокират този механизъм.

Учените допускат, че компонент на белтъчния комплекс, наречен SAPS3, играе важна роля в този процес. Те са се опитали да блокират въпросния протеин при мишки и са им давали храна с 45 процента съдържание на мазнини.

Преяждането и пиенето през уикенда могат да са признаци на сериозно заболяване

Блокирането му е позволило на мишките да поддържат нормален енергиен баланс въпреки консумацията на големи количества мазнини. Те поддържали нормално тегло, избягвайки затлъстяването и развитието на диабет. 

Изследователите са започнали работа по създаването на молекули, които могат да блокират SAPS3 и да възстановят нормалния метаболизъм.

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
Още по темата
Преяждането и пиенето през уикенда могат да са признаци на сериозно заболяване Преяждането и пиенето през уикенда могат да са признаци на сериозно заболяване
Избягването на наситените мазнини полезно или вредно? Избягването на наситените мазнини полезно или вредно?
Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема
Лошото настроение събужда желание за вредна храна Лошото настроение събужда желание за вредна храна
Червените боровинки неутрализират мазната храна Червените боровинки неутрализират мазната храна
Преяждането през уикенда проваля диетите Преяждането през уикенда проваля диетите
Препоръчваме още
Човекът зад музиката: „Боб Марли: One Love“ (кино предложение) Човекът зад музиката: „Боб Марли: One Love“ (кино предложение)
Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае
Безплатни кардиологични прегледи в ИСУЛ в Световния ден на сърцето Безплатни кардиологични прегледи в ИСУЛ в Световния ден на сърцето
„Злата орисница“ от Том Кука носи магия, любов и смърт (предложение за четене) „Злата орисница“ от Том Кука носи магия, любов и смърт (предложение за четене)
Пет начина, чрез които неволно манипулираме околните (и как да спрем) Пет начина, чрез които неволно манипулираме околните (и как да спрем)
"Басни за деца" от Жан дьо Лафонтен (предложение за четене) "Басни за деца" от Жан дьо Лафонтен (предложение за четене)
4 причини той да откаже секс 4 причини той да откаже секс
Полицай спря кола за превишена скорост, наложи му се да изроди бебе (ВИДЕО) Полицай спря кола за превишена скорост, наложи му се да изроди бебе (ВИДЕО)
Разкрий тайната на всеки мъж само по зодията му (ВИДЕО) Разкрий тайната на всеки мъж само по зодията му (ВИДЕО)
Защо мъжете те виждат като „само приятел“ и 5 начина да го промениш Защо мъжете те виждат като „само приятел“ и 5 начина да го промениш
11 знака, че животът ти се променя към по-добро 11 знака, че животът ти се променя към по-добро
Ваканционен сърдечен синдром: Какви рискове крие почивката за сърцето и как да ги избегнем Ваканционен сърдечен синдром: Какви рискове крие почивката за сърцето и как да ги избегнем
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби