снимка: RepublicaPixabay

Наричат романеско „най-красивият зеленчук в света“. Той прилича на флуоресцентния зелен братовчед на броколите и карфиола.

Подобно на по-известния си роднина броколи, това, което наричаме романеско, всъщност е ядливата цъфтяща глава на самото по-голямо растение.

Неговият сезон е доста кратък. Отглежда се в няколко ключови кътчета на света - а именно Италия и някои източни части на Съединените щати. Ако видите тези зашеметяващи зеленчуци в магазин за хранителни стоки или фермерски пазар, вземете си глава от тях. Вероятно няма да получите втори шанс, дори само няколко дни по-късно, съветват от foodpanda.

Романеско има „извънземна“ форма и донякъде земен вкус, който се съчетава елегантно с други вкусове като чесън, бяло вино и дори люти чушки.

Подобно на броколи, може да се яде суров, но също така може да бъде приготвен по различни методи на готвене, като пържене или печене във фурна.

Романеско е пълен с витамини С и К. Той също така е богат на фибри, защитни каротеноиди и набор от фитохимикали, които предпазват телата ни от молекулна дегенерация.

Известно е, че желязото и фолатът в романеско стимулират производството на червени кръвни клетки и дори помагат за репродуктивното здраве.

Коментирай >