Питие преди лягане? Помислете пак!

Всички участници в експеримента заспивали по-бързо след консумация на алкохол преди лягане, но качеството на съня им се влошило

Питие преди лягане? Помислете пак!

Photo credit: Tracey Hocking/Unsplash

Невролози и изследователи на съня от Изследователската лаборатория за съня в болница Е. П. Брадли, Университета Браун и медицински център Провидънс Ви Ей в САЩ установиха, че вместо да подобрява съня, консумирането на алкохолна напитка преди лягане може да доведе до съкращаване на фазата на сънуването, известна и като REM (бързо движение на очите). Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Sleep.

При предишни изследвания е установено, че фазата на съня REM трае около 20 на сто от обичайната продължителност на съня. Макар учените да не са категорични каква е ролята на тази фаза, те са установили, че хората, които са лишени от тази фаза, страдат от емоционални проблеми или затруднения с паметта.

В изследването са участвали 30 доброволци, които прекарали на два пъти по три поредни денонощия в лаборатория за изследване на съня, и мозъците им били наблюдавани чрез апаратура по време на сън. В първия етап от изследването участниците приемали преди сън само смес от безалкохолни, използвани за коктейли, а във втория етап към напитката бил прибавян алкохол.

Учените са установили, че приемът на едно питие води до увеличаване на дълбокия сън и през трите нощи и до съкращаване на фазата на сънуване. Установено било също, че всички участници в експеримента заспивали по-бързо след консумация на алкохол преди лягане, но качеството на съня им се влошило заради съкратени фази REM.

Източник: БТА, Sleep
Коментирай »
Още по темата
Възможно ли е да сме обречени на безсъние през целия живот заради ген за „лош сън“? Възможно ли е да сме обречени на безсъние през целия живот заради ген за „лош сън“?
Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея
Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън
Препоръчваме още
Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове (предложение за четене) Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове (предложение за четене)
Гладът увеличава желанието за секс Гладът увеличава желанието за секс
„Ловци на трофеи“ - дебютният роман на великия хуморист П. Г. Удхаус (предложение за четене) „Ловци на трофеи“ - дебютният роман на великия хуморист П. Г. Удхаус (предложение за четене)
„Никога достатъчни“ - нежен роман за най-съкровените човешки емоции (предложение за четене) „Никога достатъчни“ - нежен роман за най-съкровените човешки емоции (предложение за четене)
Щастието не е трудно, трябва само да послушаш сърцето си: Историята на Ники Момчева за пътя към звездите   Щастието не е трудно, трябва само да послушаш сърцето си: Историята на Ники Момчева за пътя към звездите  
„Зелен е…“ от прочутия словашки писател и майстор на иронията Павел Виликовски (предложение за четене) „Зелен е…“ от прочутия словашки писател и майстор на иронията Павел Виликовски (предложение за четене)
Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри   Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри  
Пет доказателства, че си принцеса Пет доказателства, че си принцеса
Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве
Защо лошите момчета са толкова секси? Защо лошите момчета са толкова секси?
Как да спреш да си "кошче за душевни отпадъци" Как да спреш да си "кошче за душевни отпадъци"
Имате поща: Най-дразнещите грешки в писането на имейли Имате поща: Най-дразнещите грешки в писането на имейли
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби