Кучетата хапят по-често в жегите, дъждовните дни намаляват вероятността от ухапване

Хората също стават по-агресивни, когато е по-топло, а броят на убийствата се увеличава в горещините

Кучетата хапят по-често в жегите, дъждовните дни намаляват вероятността от ухапване

Photo credit: Michael Bußmann/Pixabay

Когато слънцето напича, кучетата са по-склонни да впият зъби в крака ви, показва ново проучване на американски учени, цитирано от „Дейли мейл“. 

Изследователите установили още, че дъждовните дни намаляват вероятността от ухапване от куче.

Изводите се основават на анализ на 69 525 нападения от кучета в осем града в САЩ между 2009 и 2018 г. - което прави около три случая на ухапване на ден.

Кучетата не са единственият вид, който става раздразнителен и агресивен, когато температурата се повиши. 

Предишни изследвания са установили, че хората също стават по-агресивни, когато е по-топло, а броят на убийствата се увеличава в горещините. Установено е още, че маймуните макак, плъховете и мишките също стават по-агресивни в горещите дни. Досега обаче не беше ясно дали нападенията на кучета над хора следват тази тенденция.

Изследването

Клас Линман, доцент в Медицинския факултет на Харвардския университет, и колегите му изследвали данни за ухапвания от кучета в осем града в САЩ: Далас, Хюстън, Балтимор, Батън Руж, Чикаго, Луисвил, Лос Анджелис и Ню Йорк. 

След това те изследвали връзката между броя на ухапванията от кучета, дневните температурни нива и нивата на атмосферните замърсители озон и фини прахови частици (PM2,5). 

Те също така изследвали нивата на ултравиолетовата светлина - слънчевата светлина, която причинява слънчево изгаряне, както и количествата дъжд или сняг.

Авторите съобщават, че случаите на ухапване от кучета са се увеличили с 11 % в дните с по-високи нива на ултравиолетовите лъчи, с 4 % в дните с по-високи температури и с 3 % в дните с повишени нива на озон.

Резултатите

Авторите пишат в “Сайънтифик рипортс”: “Стигаме до заключението, че взаимодействията между хората и кучетата са по-враждебни в горещи и слънчеви дни. Това показва, че към обществената тежест на екстремните горещини и замърсяването на въздуха се добавя и агресията от страна на животните”.

Случаите на ухапване от кучета леко намаляват (с един процент) в дни с по-високи нива на валежи. Авторите не съобщават за промени в случаите на ухапване от кучета в дни с по-високи нива на фини прахови частици.

Авторите предупреждават, че регистрираните ухапвания от кучета не включват информация за други фактори, които могат да повлияят на риска от ухапване от дадено куче като например порода, пол или дали кучето е било кастрирано или обезпаразитено. 

Предишни изследвания са установили, че ухапванията на хора от кучета са по-вероятни, когато жертвата вече познава кучето и когато човекът се опитва да взаимодейства с кучето.

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Как да предпазим телефона си от прегряване в жегите? Как да предпазим телефона си от прегряване в жегите?
Проучване: Кучетата намаляват риска от хранителна алергия у децата Проучване: Кучетата намаляват риска от хранителна алергия у децата
Любимите кучета на американците: Вижте косматата класация на 2023 година Любимите кучета на американците: Вижте косматата класация на 2023 година
Препоръчваме още
Иван Звездев разкрива „Вкусът на България в четири сезона“ в издание с над 100 рецепти (предложение за четене) Иван Звездев разкрива „Вкусът на България в четири сезона“ в издание с над 100 рецепти (предложение за четене)
Депресията по време на бременността може да доведе до сърдечни болести Депресията по време на бременността може да доведе до сърдечни болести
Топ 10 на най-сексапилните акценти в света Топ 10 на най-сексапилните акценти в света
Три (не) очевидни причини за увреждане на зъбния емайл Три (не) очевидни причини за увреждане на зъбния емайл
Откриха лек за агресивни шофьори Откриха лек за агресивни шофьори
„Как да си бъдеш сам терапевт“ ни учи новият наръчник на френския невробиолог Ан-Елен Клер и терапевта Венсан Трибу „Как да си бъдеш сам терапевт“ ни учи новият наръчник на френския невробиолог Ан-Елен Клер и терапевта Венсан Трибу
ТЕСТ: Каква е твоята тайна за щастлива връзка? ❤️ ТЕСТ: Каква е твоята тайна за щастлива връзка? ❤️
„Вилма Хахова и миниатюрните пирати“ – абсурдно приключение с изящен хумор (предложение за четене) „Вилма Хахова и миниатюрните пирати“ – абсурдно приключение с изящен хумор (предложение за четене)
Оранжевите плодове клементина, портокал, сацума, тангерина Оранжевите плодове клементина, портокал, сацума, тангерина
Катерица търси скришно място за вечерята си (ВИДЕО) Катерица търси скришно място за вечерята си (ВИДЕО)
Когато на самите тях им изневерят, кръшкачите са безмилостно жестоки Когато на самите тях им изневерят, кръшкачите са безмилостно жестоки
ТЕСТ: Как ще оцелееш в постапокалиптичен свят? ТЕСТ: Как ще оцелееш в постапокалиптичен свят?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби