Животът в близост до барове е вреден за здравето на сърцето Предполагаемото въздействие на средата е определено от близостта на заведенията за хранене и концентрацията на подобни заведения на километър площ
Предполагаемото въздействие на средата е определено от близостта на заведенията за хранене и концентрацията на подобни заведения на километър площ
Създадено с Playground AI
Животът в близост до барове и заведения за бързо хранене може да увеличи риска от сърдечна недостатъчност, установиха изследователи от университета Тулейн в САЩ, цитирани от ЮПИ.
За целите на настоящото изследване са използвани данни за над 500 000 възрастни във Великобритания. Информацията за здравословното състояние на изследваните лица е взета от Британската биобанка (British Biobank) - голямо хранилище за човешки биологични проби.
Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето
Учените са определили и вида на хранителната среда, в която са живели участниците. Те са били разделени на три групи в зависимост от това дали в близост до домовете им се намират кръчми или барове, кафенета и заведения за бързо хранене.
Предполагаемото въздействие на средата е определено от близостта на заведенията за хранене (местоживеене на 15 минути пеша от ресторант, бар или кафене) и концентрацията на подобни заведения на километър площ. След фазата на събиране на информация е започнала фазата на наблюдение на участниците, която е продължила 12 години.
Топ 4 на упражненията, които укрепват сърцето
По време на периода на наблюдение са документирани близо 13 000 случая на сърдечна недостатъчност. Анализът е показал, че по-близкото разстояние до дома и по-големият брой барове и ресторанти за бързо хранене са свързани с повишен риск от развитие на сърдечна недостатъчност.
Жителите на районите с най-голяма гъстота на кръчми и барове са имали с 14 процента по-висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност, докато големият брой ресторанти е увеличил вероятността от развитие на тази патология с 12 процента.
3 начина да предпазим сърцето по време на празници
Изследването показва също, че участниците, които са живели най-близо до кръчми и барове (на 500 метра от тях), са имали 13 процента по-висок риск от сърдечна недостатъчност. Близостта до заведения за бързо хранене е свързана с 10 процента по-висок риск.
Изследователите отбелязват, че достъпът до бърза храна и алкохолни напитки вероятно корелира с по-честите посещения на хората в барове, кръчми и заведения за бързо хранене. Подобни нездравословни хранителни навици са свързани с повишен риск от развитие на диабет и затлъстяване, които от своя страна могат да бъдат провокатори на сърдечна недостатъчност, напомнят експертите.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Circulation: Heart Failure".