Синдромът на разбитото сърце е реален: Какви рискове носи за дамите и как да преодоляваме стреса

Лекарите от Аджибадем Сити Клиник дават ценни съвети за всички, които са подложени на ежедневен стрес, а искат да предпазят сърцето си

Синдромът на разбитото сърце е реален: Какви рискове носи за дамите и как да преодоляваме стреса

©noppol-mahawanjam via Canva.com 

Поради високата честота на сърдечносъдовите заболявания и тяхната връзка със стреса, Европейското дружество по кардиология обозначи изцяло нова болест - "Синдром на разбитото сърце" или стрес-индуцирана кардиомиопатия на медицински език. Това е медицинско състояние и перфектен пример за силата и уязвимостта на този орган на човешкото тяло. Определя се като силен емоционален или физически стрес, който може да доведе до слабост на сърдечния мускул. Това се казва в публикация по темата на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център.

Заболяването е типично за жени в средна възраст, подложени на силни стресови събития от положителни/отрицателни емоции и жени след менопауза. Синдромът на Такоцубо, познат още като синдром на разбитото сърце, е животозастрашаващ кардиален синдром с тежка дисфункция на лява камера (наподобява острите коронарни синдроми). Състоянието може да доведе до остра сърдечна недостатъчност. Характеризира се с начални ЕКГ данни за остър миокарден инфаркт, но без ангиографски значими стенози (стеснявания) на коронарните съдове. Синдромът на разбитото сърце при жените може да доведе до остра сърдечна недостатъчност, уточняват още от лечебното заведение.

Стресът е физиологична и съвсем нормална реакция на защита на организма. Когато обаче стресът стане постоянна част от ежедневието, неусетно и бързо се превръща в дистрес, или в превод от гръцки „ди“ - разстройство. В последното десетилетие за  стреса се говори като за едно социално значимо заболяване, което обхваща много голяма част от активното население. Световната здравна организация (СЗО) го нарича "епидемията на 21-ви век", като по нейни данни 63% от населението е с високи нива на стрес, които неизбежно оставят своите последствия върху здравето.

Стресът и жените

Стресът въздейства различно на мъжете и жените. Според резултати от няколко проучвания в последните години връзката между стреса и сърдечносъдовите заболявания при жените е по-силно обусловена от тази при мъжете. Допълнително е доказано, че жените като цяло са подложени на повече стресови фактори в ежедневието си спрямо мъжете, което в комбинация с по-високия риск води до 21% повече сърдечносъдови заболявания при дамите. Стресът е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Стресът от работата и семейната среда при активните жени води до повишен риск от сърдечносъдови заболявания, като този риск е подобен на този при пушач или човек с диабет, се казва още в публикацията на Страхил Василев. Така стресът остава значим отпечатък върху здравето на жената. Интересно е да се знае, че дори и стресът от щастливи и положителни събития при жена, която е хронично изложена на стрес, може да бъде опасен.

Стресът е и основен рисков фактор за развитието на атеросклерозата

Той увеличава възпалението в тялото, като по този начин води до повишено артериално налягане, висок „лош“ холестерол и висока кръвна захар. Стресът е свързан и с отделянето на редица хормони, които във високи нива имат отрицателен ефект върху нашето здраве. Проучване, проведено в САЩ през 2022 година, показва, че жените, подложени на интензивен стрес в работата, имат много по-високи нива на адреналин и кортизол в тялото си, което е причина за значително по-висок пулс и/или артериално налягане. Високата сърдечна честота в покой и/или завишеното артериално налягане трябва да бъде алармиращ сигнал, на който да се обърне навременно внимание. Хроничният стрес засяга сърцето и индиректно, като води до лош сън, нездравословно хранене и по-малко физическа активност. Всичко това излага женското сърце на огромен риск, предупреждават експертите.

Как да се справим със стреса

Много хора пренебрегват стреса и не му обръщат нужното внимание. Специалистите съветват превенцията и лечението на стреса, както и последиците от него, да бъдат неразделна част от съвременната медицина. Според Стокхолмската асоциация за женско здраве навременното лечение и превенцията на сърдечносъдовите заболявания, чрез намаляване на стреса, води до по-дълъг и качествен живот при жените.

Те препоръчват следването на няколко стъпки, които ще помогнат да защитим сърцето си от стреса:

✅Навременна консултация със специалист при висок пулс и/или завишени стойности на артериалното налягане.

✅Активно проследяване от кардиолог, особено при наличие на рискови фактори за сърдечносъдови заболявания – захарен диабет, затлъстяване или високо кръвно.

✅Намерете хоби, което да ви разсейва от ежедневните дейности, съветват още експертите. Превърнете стреса във ваш мотиватор за движение и физическа активност. Всеки вид спорт неутрализира стреса.

✅Медитирайте, водете разговори с приятели, семейство, а дори и само разговор с вашия лекар може да ви даде насока за справяне със стреса и воденето на здравословен начин на живот, чрез който да помогнете на сърцето си.

Коментирай »
Още по темата
Как стресът помага за разпространението на рак Как стресът помага за разпространението на рак
Не само по време на празничния сезон: 6 препоръки за здраво сърце Не само по време на празничния сезон: 6 препоръки за здраво сърце
3 начина да предпазим сърцето по време на празници 3 начина да предпазим сърцето по време на празници
Бременността и сърцето: Кога бъдещите майки трябва да потърсят кардиолог Бременността и сърцето: Кога бъдещите майки трябва да потърсят кардиолог
Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията
Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето
Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем
Препоръчваме още
„Предимствата на дислексията“ разкрива революционен поглед към дислексния мозък (предложение за четене) „Предимствата на дислексията“ разкрива революционен поглед към дислексния мозък (предложение за четене)
Лято е! Да поговорим за физическата активност и хидратацията Лято е! Да поговорим за физическата активност и хидратацията
Марина Кискинова със своя версия на "Have Yourself a Merry Little Christmas" (ВИДЕО) Марина Кискинова със своя версия на "Have Yourself a Merry Little Christmas" (ВИДЕО)
Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим
„Божествената майка“ на Хули Леонис разкрива връзката между майка и дете „Божествената майка“ на Хули Леонис разкрива връзката между майка и дете
 Отслабването става с кратко, но интензивно натоварване Отслабването става с кратко, но интензивно натоварване
Преяждането и пиенето през уикенда могат да са признаци на сериозно заболяване Преяждането и пиенето през уикенда могат да са признаци на сериозно заболяване
Пътуваме скъпо в чужбина заради лошо планиране Пътуваме скъпо в чужбина заради лошо планиране
Заседналият начин на живот причинява тревожност Заседналият начин на живот причинява тревожност
„Библиотекарката на изгорените книги“ разкрива истинската история на книгите през Втората световна война (предложение за четене) „Библиотекарката на изгорените книги“ разкрива истинската история на книгите през Втората световна война (предложение за четене)
Осем урока, на които животът със сигурност ще те научи Осем урока, на които животът със сигурност ще те научи
Не парите, спортът ни прави щастливи Не парите, спортът ни прави щастливи
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби