Как "храната на боговете" е дошла в България: Историята на Велизар Пеев и първата шоколадова работилница у нас

„Изпратете ни бутилка шоколад“ или как шоколадът става познат в България

Как "храната на боговете" е дошла в България: Историята на Велизар Пеев и първата шоколадова работилница у нас

Photo credit: Jessica Loaiza/Unsplash

В началото на XX век шоколадът е бил нещо непознато и екзотично за българите, разказва главният уредник в Националния политехнически музей Васил Макаринов по повод Деня на шоколада.

Човекът, който първи се решава да произвежда какаовото лакомство в България, е Велизар Пеев - бивш военен, участник в Сръбско-българската и Балканската войни. През 1901 г. той създава първата шоколадова работилница у нас – в София, с името „Индустрия за шоколад и захарни изделия - Велизар Пеев“ и в нея започват да се произвеждат за първи път в България шоколад, луксозни бонбони, бисквити. 

Има някои трудности, които предприемачът трябва да преодолее, и едната от тях е вкусът на клиентите – хората не знаят какво е шоколад, защото това е нещо ново за българите, обясни Макаринов.  Той даде като пример една забавна подробност – заинтригуван от новото производство, свещеник от провинцията изпраща писмо до Велизар Пеев  с молбата: „Ако шоколадът е течност, пратете ни една бутилка да го опитаме“.

Първоначално в работилничката работят само десетина души и има 3-4 машини. В следващите години, с постоянство и упорит труд, малкото предприятие се разраства до по-сериозна модерна европейска фабрика. Персоналът вече наброява към 300 работници, има оборудване от 32 електромотора и 172 модерни машини. 

1922 г. е важна година за Пеев - той прави клон на фабриката в Своге, като капиталът му нараства до сериозните 6 милиона тогавашни лева. Предприемачът закупува нови машини от различни германски и италиански вносители. Има даже и собствена електроцентрала, която работи в Своге и дори снабдява  с ток града, разказа Макаринов.

За по-сериозна шоколадова индустрия в България може да се говори след Първата световна война, коментира главният уредник на Националния политехнически музей. Той уточни, че през 30-те години и други фабрики започват да произвеждат шоколад. Най-известните сред тях са фабриките на Стефан Балъкчиев, Аврам Чельовски, Арон Бераха. 

След повече от 100 години, днес в България шоколадът вече не е екзотика. Шоколадовата индустрия става все по-креативна и шоколадовите форми не се ограничават само до блокчета, бонбони и кремообразни десерти.

Някои сладкари създават истински произведения на изкуството - шоколадови цветя, различни фигурки и играчки, шоколадови бижута, дори шоколадови скулптури и картини. 

Денят на шоколада се отбелязва от 2009 г. и е свързан с годишнина от доставката на първата партида какаови зърна от Южна Америка в Испания през 1550 г.,. Шоколадът е произведен за първи път от ацтеките, които го наричат "храна на боговете". 

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Възможно ли е?! Шоколадов мус само от две съставки (ВИДЕО) Възможно ли е?! Шоколадов мус само от две съставки (ВИДЕО)
Началото на шоколада: Кога и как се е появило любимото ни изкушение Началото на шоколада: Кога и как се е появило любимото ни изкушение
Шоколадов календар: Празниците на шоколада, разпределени в годината Шоколадов календар: Празниците на шоколада, разпределени в годината
Ще се осмелите ли да опитате? Най-странните комбинации с шоколад Ще се осмелите ли да опитате? Най-странните комбинации с шоколад
Любимият шоколад на всяка зодия Любимият шоколад на всяка зодия
Поне пет причини да не отказваме шоколад Поне пет причини да не отказваме шоколад
Препоръчваме още
Предложение за четене: „Сердикийски комикси” - необикновен роман, изпълнен със софийски жаргон Предложение за четене: „Сердикийски комикси” - необикновен роман, изпълнен със софийски жаргон
ТЕСТ: Каква ще е твоята собствена модна линия? ТЕСТ: Каква ще е твоята собствена модна линия?
„Българските народни приказки – ключ към емоциите на нашите деца“ от Надежда Милева и Петя Терзииванова (предложение за четене) „Българските народни приказки – ключ към емоциите на нашите деца“ от Надежда Милева и Петя Терзииванова (предложение за четене)
Предложение за четене: „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ - в духа на „Така го правят датчаните“ Предложение за четене: „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ - в духа на „Така го правят датчаните“
Не подценявайте вредите, които нанася заседналият начин на живот Не подценявайте вредите, които нанася заседналият начин на живот
Сексът със зодия Дева – пример за нежност Сексът със зодия Дева – пример за нежност
Пет полезни кухненски уреди и пособия, за които може би не сте се сещали Пет полезни кухненски уреди и пособия, за които може би не сте се сещали
Мъжките на най-малката зъбата жаба прегръщат малките си Мъжките на най-малката зъбата жаба прегръщат малките си
 „Възход“ – българското ърбън фентъзи, дебют на обещаващ млад автор (предложение за четене) „Възход“ – българското ърбън фентъзи, дебют на обещаващ млад автор (предложение за четене)
8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега 8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега
Ориз + ябълки = перфектна комбинация за няколко килограма по-малко Ориз + ябълки = перфектна комбинация за няколко килограма по-малко
Внимание! Пет грешки, от които да се пазим при пътуване в чужбина Внимание! Пет грешки, от които да се пазим при пътуване в чужбина
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби