Как "храната на боговете" е дошла в България: Историята на Велизар Пеев и първата шоколадова работилница у нас

„Изпратете ни бутилка шоколад“ или как шоколадът става познат в България

Как "храната на боговете" е дошла в България: Историята на Велизар Пеев и първата шоколадова работилница у нас

Photo credit: Jessica Loaiza/Unsplash

В началото на XX век шоколадът е бил нещо непознато и екзотично за българите, разказва главният уредник в Националния политехнически музей Васил Макаринов по повод Деня на шоколада.

Човекът, който първи се решава да произвежда какаовото лакомство в България, е Велизар Пеев - бивш военен, участник в Сръбско-българската и Балканската войни. През 1901 г. той създава първата шоколадова работилница у нас – в София, с името „Индустрия за шоколад и захарни изделия - Велизар Пеев“ и в нея започват да се произвеждат за първи път в България шоколад, луксозни бонбони, бисквити. 

Има някои трудности, които предприемачът трябва да преодолее, и едната от тях е вкусът на клиентите – хората не знаят какво е шоколад, защото това е нещо ново за българите, обясни Макаринов.  Той даде като пример една забавна подробност – заинтригуван от новото производство, свещеник от провинцията изпраща писмо до Велизар Пеев  с молбата: „Ако шоколадът е течност, пратете ни една бутилка да го опитаме“.

Първоначално в работилничката работят само десетина души и има 3-4 машини. В следващите години, с постоянство и упорит труд, малкото предприятие се разраства до по-сериозна модерна европейска фабрика. Персоналът вече наброява към 300 работници, има оборудване от 32 електромотора и 172 модерни машини. 

1922 г. е важна година за Пеев - той прави клон на фабриката в Своге, като капиталът му нараства до сериозните 6 милиона тогавашни лева. Предприемачът закупува нови машини от различни германски и италиански вносители. Има даже и собствена електроцентрала, която работи в Своге и дори снабдява  с ток града, разказа Макаринов.

За по-сериозна шоколадова индустрия в България може да се говори след Първата световна война, коментира главният уредник на Националния политехнически музей. Той уточни, че през 30-те години и други фабрики започват да произвеждат шоколад. Най-известните сред тях са фабриките на Стефан Балъкчиев, Аврам Чельовски, Арон Бераха. 

След повече от 100 години, днес в България шоколадът вече не е екзотика. Шоколадовата индустрия става все по-креативна и шоколадовите форми не се ограничават само до блокчета, бонбони и кремообразни десерти.

Някои сладкари създават истински произведения на изкуството - шоколадови цветя, различни фигурки и играчки, шоколадови бижута, дори шоколадови скулптури и картини. 

Денят на шоколада се отбелязва от 2009 г. и е свързан с годишнина от доставката на първата партида какаови зърна от Южна Америка в Испания през 1550 г.,. Шоколадът е произведен за първи път от ацтеките, които го наричат "храна на боговете". 

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Възможно ли е?! Шоколадов мус само от две съставки (ВИДЕО) Възможно ли е?! Шоколадов мус само от две съставки (ВИДЕО)
Началото на шоколада: Кога и как се е появило любимото ни изкушение Началото на шоколада: Кога и как се е появило любимото ни изкушение
Шоколадов календар: Празниците на шоколада, разпределени в годината Шоколадов календар: Празниците на шоколада, разпределени в годината
Ще се осмелите ли да опитате? Най-странните комбинации с шоколад Ще се осмелите ли да опитате? Най-странните комбинации с шоколад
Любимият шоколад на всяка зодия Любимият шоколад на всяка зодия
Поне пет причини да не отказваме шоколад Поне пет причини да не отказваме шоколад
Препоръчваме още
Надеждата живее „Докато лимоновите дръвчета растат“ в разтърсващия дебютен роман на Зулфа Катух (предложение за четене) Надеждата живее „Докато лимоновите дръвчета растат“ в разтърсващия дебютен роман на Зулфа Катух (предложение за четене)
Не парите, спортът ни прави щастливи Не парите, спортът ни прави щастливи
Изобретяването на книгите в античния свят: „Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо (предложение за четене) Изобретяването на книгите в античния свят: „Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо (предложение за четене)
Учени: Честото преболедуване на инфекции е ключ към живота над 100 години Учени: Честото преболедуване на инфекции е ключ към живота над 100 години
Модните правила, които вече не се налага да спазваш Модните правила, които вече не се налага да спазваш
Откриха още една здравословна полза от броколите Откриха още една здравословна полза от броколите
Защо някои от най-добрите дестинации са тези без WiFi Защо някои от най-добрите дестинации са тези без WiFi
„От любов“ – първата автобиография на Веселин Маринов (предложение за четене) „От любов“ – първата автобиография на Веселин Маринов (предложение за четене)
Детектив Корморан Страйк се завръща с „Отприщен гроб“ от Робърт Галбрейт (предложение за четене) Детектив Корморан Страйк се завръща с „Отприщен гроб“ от Робърт Галбрейт (предложение за четене)
Райското кътче не е място – а усещане Райското кътче не е място – а усещане
„Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандерталец“ от Хуан Хосе Миляс и Хуан Луис Арсуага (предложение за четене) „Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандерталец“ от Хуан Хосе Миляс и Хуан Луис Арсуага (предложение за четене)
Пътуване от изгрев до залез: тактика за пълноценно приключение Пътуване от изгрев до залез: тактика за пълноценно приключение
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби