Плъховете също имат своята "мадлена на Пруст"

Плъховете могат да формират и извикват спомен за отдавнашно събитие, свързвайки дадена миризма с определено място и среда

Плъховете също имат своята "мадлена на Пруст"

Photo credit: Yura Forrat/pexels.com

Плъховете имат епизодични спомени, като този, който френският писател Марсел Пруст описва със своя сладкиш мадлена. Френски учени са установили това в експеримент, моделиращ за първи път този много специфичен тип спомен, в който миризмата играе ключова роля, предаде Франс прес. 

"И изведнъж възпоминанието изплува", пише авторът на "По следите на изгубеното време", когато вкусът на мадлена, напоена с чай, събужда ярки спомени от детството. 

Въпреки това механизмът на този тип спомен, който свързва физическо усещане с място и контекст, "остава слабо проучен", се посочва в изследването, публикувано в списание "Progress in Neurobiology".  

Авторите му от Центъра за изследвания в невронауката в Лион са се опитали да разберат как т.нар. епизодичен спомен, който се формира в резултат на събитие, а не на обучение, може да се поддържа за дълги периоди.

Епизодичният спомен е за епизод от живота, който е преживян само веднъж и е много личен, обяснява невробиоложката Александра Вейрак. "Често това е миризма, която внезапно отваря вратите на даден спомен, тъй като е емоционално силна", допълва тя. 

Настоящото изследване показва, че плъховете могат да формират и извикват спомен за отдавнашно събитие, свързвайки дадена миризма с определено място и среда. Авторите му са установили също, че тази епизодична памет остава "устойчива" с течение на времето, въпреки че не се споделя еднакво от един индивид на друг.

При плъховете, както и при хората, обонянието има тази особеност, че след като бъде обработена в мозъка, миризмата много бързо достига до зоните, свързани с паметта и емоциите. "Миризмите отварят врати, които другите сетива не могат", казва Вейрак.

Разбирането на този тип спомен при плъховете ще помогне за разбирането му и при хората, за които той е "възможно най-близък до индивидуалната история". 

Тази памет обаче е първата, която се променя при невродегенеративни патологии и с възрастта. "А когато губим личните си спомени, губим част от живота си", отбелязва изследователката. 

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
Препоръчваме още
Пет здравословни кокосови продукта Пет здравословни кокосови продукта
Три здравословни ползи от доматения сок Три здравословни ползи от доматения сок
Българската история оживява в „Последният викингски крал“ (предложение за четене) Българската история оживява в „Последният викингски крал“ (предложение за четене)
ТЕСТ: Коя е перфектната цветова палитра за теб? 🌈 ТЕСТ: Коя е перфектната цветова палитра за теб? 🌈
Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията
Да освежим работното място Да освежим работното място
Предложение за четене: „Липсващото досие“ - трилър от изрелския писател Дрор Мишани Предложение за четене: „Липсващото досие“ - трилър от изрелския писател Дрор Мишани
„Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене) „Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене)
Съвременният мъж – феминист, който говори за чувствата си? Съвременният мъж – феминист, който говори за чувствата си?
„Магьосника от Кремъл“ изследва тайните на руската власт (предложение за четене) „Магьосника от Кремъл“ изследва тайните на руската власт (предложение за четене)
Трите зодии, които никога не прощават изневярата Трите зодии, които никога не прощават изневярата
„Аз съм БОГ. Ти също!“ – Най-съкровената изповед на Лиз Бурбо  „Аз съм БОГ. Ти също!“ – Най-съкровената изповед на Лиз Бурбо 
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби