Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника

Обикновено хората са силно притеснени, а наличието на кръв е стимул за записване на възможно най-скорошния час

Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника

Спешните посещения при дерматолог са сравнително редки. Повечето от тях са свързани с остри инфекциозни или автоимунни процеси, когато навременната хоспитализация е наложителна.

Голям брой от спешните дерматологични консултации са заради разраняване на бенки. Обикновено пациентите са силно притеснени, а наличието на кръв е стимул за записване на възможно най-скорошния час. Необходима ли е тази паника?

Преди да огледаме ситуацията, нека отбележим, че проследяването на бенките е задължителна част от профилактиката на раковите заболявания на кожата, в частност меланома, и е  желателно всеки да е посетил дерматолог за обстоен преглед поне веднъж в живота си. Колкото по-рано се случи, толкова по-добре, съветват специалистите от клиника Aestheline.

Разранени бенки – причини и следствия

Тук е важно да се отбележат два много важни момента: има ли причина за разраняването на бенката или процесът е спонтанен.

В първия случай причина за притеснение няма. Обикновено това са бенки над нивото на околната кожа – дермални и смесени невуси. Най-често са „стари“ образувания, от тях излизат косъмчета и могат да бъдат както пигментирани, така и с цвета на околната кожа. Еволюцията им с годините е бавна и предвидима. Твърде често те се раздразват от дрехи или аксесоари, при игра, т.е. причината за тяхното разраняване е чисто механична.

Кървенето често съпровожда клиничната картина, която е вероятно да включва и леко зачервяване и подуване на околната кожа, наличие на сърбежи и болка. Понякога е възможно цялото образувание да почернее. Това е свързано с некротични процеси, резултат от прекъсване на кръвоснабдяването. Характерно е за големи бенки със сравнително тясна основа. По-често се наблюдава при фибромите – доброкачествени кожни образувания с телесен цвят, растящи „на краче“, които нямат злокачествен потенциал.

Колкото и драматично да изглежда всичко това, то не е повод за паника. Посещението при дерматолог е желателно, без да е спешно, за да се дадат насоки за поведение и  профилактика при следващи рецидиви.

Случва се пациентите да искат проблемната бенка да се премахне на мига, но при започнал възпалителен процес не е най-подходящият момент за това. За да се успокои мястото се прилага консервативно лечение, след което може да се премине към хирургичната ексцизия. Някои бенки в областта на лицето биха могли да бъдат премахнати и с лазер.

Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме

Спорно е дали многократните разранявания на бенките увеличават шанса за развитие на злокачествен процес. Излагането на UV светлина и най-вече слънчевите изгаряния са с доказана роля и следва да бъдат ограничени до минимум. Механичното дразнене от друга страна по-скоро води до естетичен проблем.

Photo credit: Venera.bg

Вторият случай на разранена бенка е по-притеснителен. При тях е изключено механичното дразнене и няма явна причина за тяхното възпаление. Такова възпаление може се получи при запушен фоликул, който впоследствие се инфектира и се зачервява, заедно със самата бенка.

Повърхността ѝ може отново да е покрита с кръв, а самата тя да е станала черна или да има подуване и зачервяване на околната кожа. Първоначално поведението тук е идентично – подхожда се консервативно с локални средства, целящи овладяване на възпалението. След около седмица обикновено мястото е спокойно и позволява детайлен преглед с дерматоскоп, който определя дали бенката наистина е проблемна, или отново е имало чисто механично дразнене, останало незабелязано от пациента. В случай на съмнение за злокачественост, бенката се изрязва хирургично и се праща за хистологично изследване. При бенки, които променят своят вид с бързи темпове, често се разраняват и са сравнително нови, консултацията с лекар е задължителна.

При бенки, които променят своя вид с бързи темпове, често се разраняват и са сравнително нови, консултацията с лекар е задължителна.

Разранените бенки са често срещано явление и не бива да бъдат повод за паника. Еднократното разраняване не е свързано с увеличен риск за поява на злокачествено заболяване. При една разранена бенка, колкото и да е голямо желанието за нейното незабавно премахване, по-удачно е прилагането първо на консервативно лечение с последваща оценка на състоянието и евентуално премахване.

Навременното посещение при опитен дерматолог със сигурност премахва излишните притеснения.

Коментирай »
Още по темата
Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме
Слънчево изгаряне, алергии, гъбички: Ето как да предпазим кожата си през лятото Слънчево изгаряне, алергии, гъбички: Ето как да предпазим кожата си през лятото
Дори нормално изглеждаща кожа може да крие рак Дори нормално изглеждаща кожа може да крие рак
Препоръчваме още
Постно и вкусно: Ето как да си направим домашен хляб Постно и вкусно: Ето как да си направим домашен хляб
Начинът, по който използваме компютъра, разкрива стреса на работното място Начинът, по който използваме компютъра, разкрива стреса на работното място
Пристрастени ли сте към секса: Кога сексуалното поведение е компулсивно Пристрастени ли сте към секса: Кога сексуалното поведение е компулсивно
Омагьосан остров и смъртоносна игра: „Искронишка“ вдъхновява създателите на „Здрач“ за нов филм (предложение за четене) Омагьосан остров и смъртоносна игра: „Искронишка“ вдъхновява създателите на „Здрач“ за нов филм (предложение за четене)
Фибрите борят холестерола Фибрите борят холестерола
Най-полезният тропически плод Най-полезният тропически плод
Трикове за красота от Холивуд: Дженифър Лав Хюит Трикове за красота от Холивуд: Дженифър Лав Хюит
Маска с аспирин, кисело мляко и мед срещу акне Маска с аспирин, кисело мляко и мед срещу акне
Прочутият гений Стивън Хокинг и неговата дъщеря разкриват тайните на Космоса в книга за деца (предложение за четене) Прочутият гений Стивън Хокинг и неговата дъщеря разкриват тайните на Космоса в книга за деца (предложение за четене)
Топ 10 предимства на хидратираната кожа, разкрити от дерматолог Топ 10 предимства на хидратираната кожа, разкрити от дерматолог
На какво се дължат предсмъртните видения на хора в клинична смърт? На какво се дължат предсмъртните видения на хора в клинична смърт?
Една по-различна идея за пиле с ориз и зеленчуци (и една тайна съставка в рецептата) Една по-различна идея за пиле с ориз и зеленчуци (и една тайна съставка в рецептата)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби