Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника

Обикновено хората са силно притеснени, а наличието на кръв е стимул за записване на възможно най-скорошния час

Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника

Спешните посещения при дерматолог са сравнително редки. Повечето от тях са свързани с остри инфекциозни или автоимунни процеси, когато навременната хоспитализация е наложителна.

Голям брой от спешните дерматологични консултации са заради разраняване на бенки. Обикновено пациентите са силно притеснени, а наличието на кръв е стимул за записване на възможно най-скорошния час. Необходима ли е тази паника?

Преди да огледаме ситуацията, нека отбележим, че проследяването на бенките е задължителна част от профилактиката на раковите заболявания на кожата, в частност меланома, и е  желателно всеки да е посетил дерматолог за обстоен преглед поне веднъж в живота си. Колкото по-рано се случи, толкова по-добре, съветват специалистите от клиника Aestheline.

Разранени бенки – причини и следствия

Тук е важно да се отбележат два много важни момента: има ли причина за разраняването на бенката или процесът е спонтанен.

В първия случай причина за притеснение няма. Обикновено това са бенки над нивото на околната кожа – дермални и смесени невуси. Най-често са „стари“ образувания, от тях излизат косъмчета и могат да бъдат както пигментирани, така и с цвета на околната кожа. Еволюцията им с годините е бавна и предвидима. Твърде често те се раздразват от дрехи или аксесоари, при игра, т.е. причината за тяхното разраняване е чисто механична.

Кървенето често съпровожда клиничната картина, която е вероятно да включва и леко зачервяване и подуване на околната кожа, наличие на сърбежи и болка. Понякога е възможно цялото образувание да почернее. Това е свързано с некротични процеси, резултат от прекъсване на кръвоснабдяването. Характерно е за големи бенки със сравнително тясна основа. По-често се наблюдава при фибромите – доброкачествени кожни образувания с телесен цвят, растящи „на краче“, които нямат злокачествен потенциал.

Колкото и драматично да изглежда всичко това, то не е повод за паника. Посещението при дерматолог е желателно, без да е спешно, за да се дадат насоки за поведение и  профилактика при следващи рецидиви.

Случва се пациентите да искат проблемната бенка да се премахне на мига, но при започнал възпалителен процес не е най-подходящият момент за това. За да се успокои мястото се прилага консервативно лечение, след което може да се премине към хирургичната ексцизия. Някои бенки в областта на лицето биха могли да бъдат премахнати и с лазер.

Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме

Спорно е дали многократните разранявания на бенките увеличават шанса за развитие на злокачествен процес. Излагането на UV светлина и най-вече слънчевите изгаряния са с доказана роля и следва да бъдат ограничени до минимум. Механичното дразнене от друга страна по-скоро води до естетичен проблем.

Photo credit: Venera.bg

Вторият случай на разранена бенка е по-притеснителен. При тях е изключено механичното дразнене и няма явна причина за тяхното възпаление. Такова възпаление може се получи при запушен фоликул, който впоследствие се инфектира и се зачервява, заедно със самата бенка.

Повърхността ѝ може отново да е покрита с кръв, а самата тя да е станала черна или да има подуване и зачервяване на околната кожа. Първоначално поведението тук е идентично – подхожда се консервативно с локални средства, целящи овладяване на възпалението. След около седмица обикновено мястото е спокойно и позволява детайлен преглед с дерматоскоп, който определя дали бенката наистина е проблемна, или отново е имало чисто механично дразнене, останало незабелязано от пациента. В случай на съмнение за злокачественост, бенката се изрязва хирургично и се праща за хистологично изследване. При бенки, които променят своят вид с бързи темпове, често се разраняват и са сравнително нови, консултацията с лекар е задължителна.

При бенки, които променят своя вид с бързи темпове, често се разраняват и са сравнително нови, консултацията с лекар е задължителна.

Разранените бенки са често срещано явление и не бива да бъдат повод за паника. Еднократното разраняване не е свързано с увеличен риск за поява на злокачествено заболяване. При една разранена бенка, колкото и да е голямо желанието за нейното незабавно премахване, по-удачно е прилагането първо на консервативно лечение с последваща оценка на състоянието и евентуално премахване.

Навременното посещение при опитен дерматолог със сигурност премахва излишните притеснения.

Коментирай »
Още по темата
Жега, бенки, алергии и изгаряния: Как да предпазим кожата си през лятото Жега, бенки, алергии и изгаряния: Как да предпазим кожата си през лятото
Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме
Слънчево изгаряне, алергии, гъбички: Ето как да предпазим кожата си през лятото Слънчево изгаряне, алергии, гъбички: Ето как да предпазим кожата си през лятото
Дори нормално изглеждаща кожа може да крие рак Дори нормално изглеждаща кожа може да крие рак
Препоръчваме още
Най-красивите градове за посещение през есента в света Най-красивите градове за посещение през есента в света
ТЕСТ: Какъв е идеалният ти рожден ден? ТЕСТ: Какъв е идеалният ти рожден ден?
 „Мери. Раждането на Франкенщайн“ - творба възхвала на въображението (предложение за четене) „Мери. Раждането на Франкенщайн“ - творба възхвала на въображението (предложение за четене)
Рицарите изчезнаха Рицарите изчезнаха
„Мирисни разкрития“: Ароматът на ръцете издава пола на човека „Мирисни разкрития“: Ароматът на ръцете издава пола на човека
Мъжете, жените и изневярата: Защо го правим и какви алибита използваме? Мъжете, жените и изневярата: Защо го правим и какви алибита използваме?
Юрист създава образец на българската жанрова литература с „Ех, магесническа му работа“ (предложение за четене) Юрист създава образец на българската жанрова литература с „Ех, магесническа му работа“ (предложение за четене)
Предложение за четене: „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ - в духа на „Така го правят датчаните“ Предложение за четене: „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ - в духа на „Така го правят датчаните“
ТЕСТ: Лошо момиче ли си? ТЕСТ: Лошо момиче ли си?
Банята на плъхчето Рио (ВИДЕО) Банята на плъхчето Рио (ВИДЕО)
Три филмови клишета, които заблуждават мъжете Три филмови клишета, които заблуждават мъжете
Ремонтираме дома си сами или с помощта на приятели Ремонтираме дома си сами или с помощта на приятели
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби