Експресният влак на Месопотамия - една от най-новите туристически линии на Турция

Началната точка на Месопотамия Експрес е Анкара, а краят – Диарбекир, сърцето на югоизточната част на страната

Експресният влак на Месопотамия - една от най-новите туристически линии на Турция

Photo credit: M3 Communications Group, Inc.

Месопотамия Експрес е една от най-новите туристически влакови линии на Турция. Тя позволява на посетителите да се насладят на невероятната красота на страната от удобството на влака. Подобни пътувания са перфектен избор за пролетните месеци, когато природата се пробужда и превръща всяко кътче на Турция в спиращ дъха пейзаж.

Началната точка на Месопотамия Експрес е Анкара, а краят – Диарбекир, сърцето на югоизточната част на страната. Пътят е дълъг 1051 км, което позволява на пътниците да опознаят емблематичните градове на Анадола, както и да се насладят на зашеметяващите гледки по пътя.

Пътуването от Анкара до Диарбекир отнема общо 24 часа, като преминава през Кайсери, Сивас, Малатия, Елазъг и Бингьол. Маршрутът включва тричасови почивки в Кайсери и Малатия и четиричасова спирка в Елазъг, което дава време на гостите да си починат и да разгледат уникалната архитектура и да опитат от възхитителните местни вкусове, характерни за градовете. Влакът е с общ капацитет 180 пътници, като единият от вагоните е с девет легла, а друг е изцяло пригоден ресторант. Влакът разполага с хладилник, осветление,отопление, тоалетна и шкафове за съхранение на вещи за пътуващите в купетата.

Уникален маршрут из анадолските културни находки

В Кайсери, разположен в подножието на планина Ерджиес (Erciyes), са съществували няколко цивилизации от времето на хетите. Освен  средновековен замък и укрепления в центъра на града, посетителите могат да видят различни селджукски забележителности, включително кулата Донър Доме (Döner Kümbet), Голямата джамия и медресето Гевхер Несибе, в което се помещава Музеят на селджукската цивилизация. В допълнение, прочутата кухня на града, включваща традиционното ястие мантъ (mantı), допринася към автентичността на района и преживяването на посетителите.

Малатия, друга спирка на експреса, е кръстопът на търговията и културния обмен между Месопотамия и Анадола и до днес. Могилата Арслантепе, вписана в Списъка на ЮНЕСКО, е част от забележителното историческо наследство на града. По време на почивката пътниците могат да разгледат градската историческа архитектура, като старата джамия Малатия Улу (Ulu Cami) и градските стени или да си купят ръчно изработени медни изделия от медния базар и да опитат местни кайсии на пазара Шире (Şire).

Следващата спирка по маршрута е Елязъг (Elazığ), който е пресечна точка на търговски пътища и от векове е център на вярата, културата и здравето. Замъците, базарите, джамиите и баните, украсяващи този древен град, дом на реките Ефрат и Тигър, са като неми свидетели на славни времена. Някои от забележителностите, които задължително трябва да се посетят, са замъкът Харпут, църквата Дева Мария – едно от най-старите места за поклонение в Анадола, и Голямата джамия в Харпут.

Диарбекир, древният град на Месопотамия

След вълнуващо пътуване, изпълнено с уникални преживявания, Месопотамия Експрес отвежда посетителите до Диарбекир – сърцето на месопотамската култура. В Диарбекир може да проследите формирането и развитието на 33-те цивилизации живели на територията му и да откриете безкрайно разнообразие – от забележителна архитектура, през вкусни ястия и традиционни изкуства, до пищен градски живот. След като закусите в историческото кафене Хасан паша (Tarihi Hasanpaşa Hanı) в града, трябва да посетите крепостта на Диарбекир и Градините Хевсел, които също са включени в Списъка на ЮНЕСКО. Други забележителности на града са Голямата джамия, Джамията на пророка Сюлейман (Hazreti Süleyman Camii), Археологическият музей в Ичкале (Diyarbakır Arkeoloji Müzesi), замъкът Зерзеван и храмът на Митра (Mithras Tapınağı Kutsal Alanı). В града може да се види и квартал Егил, който се отличава със своя замък, ханове, църкви и джамии, както и мостът Дикле/Тенекиеният мост (Dicle Köprüsü) и мостът Малабади. Преди да напуснете Диарбекир, опитайте пълнени ребра и десерта бурма кадаиф. Ако имате възможност, задължително трябва да послушате и историите на Денгбешите, познати като разказвачи на епоси, смятани за съвременни Омири.

Коментирай »
Още по темата
Магията на Капалъ чарши: Един от най-големите и стари пазари в света Магията на Капалъ чарши: Един от най-големите и стари пазари в света
Костенурките Карета пристигат на Турската ривиера през май Костенурките Карета пристигат на Турската ривиера през май
Летни дестинации: Kрасивото егейско крайбрежие на Турция от Айвалък до Датча Летни дестинации: Kрасивото егейско крайбрежие на Турция от Айвалък до Датча
Препоръчваме още
„В България след Съединението“ от Джузепе Модрич (предложение за четене) „В България след Съединението“ от Джузепе Модрич (предложение за четене)
Защо мъжете те виждат като „само приятел“ и 5 начина да го промениш Защо мъжете те виждат като „само приятел“ и 5 начина да го промениш
Женските и мъжките порно предпочитания Женските и мъжките порно предпочитания
Тайните на красивото и вкусно плато със сирена Тайните на красивото и вкусно плато със сирена
Топ 3 на най-подходящите спортове при високо кръвно Топ 3 на най-подходящите спортове при високо кръвно
Как да предпазим боядисаната коса от жегите Как да предпазим боядисаната коса от жегите
Бездомни кучета в Чили станаха полицаи Бездомни кучета в Чили станаха полицаи
Бог ни обича. Дал ни е бирата Бог ни обича. Дал ни е бирата
„Сто нощи“ – еротичен ноар за любовта, изневярата и формите на лъжата „Сто нощи“ – еротичен ноар за любовта, изневярата и формите на лъжата
Пет трика за перфектна целувка, с които ще разтопиш всеки мъж Пет трика за перфектна целувка, с които ще разтопиш всеки мъж
Здравословни ли са картофите? Ето какво се случва с тялото ви, когато ги ядете всеки ден... или през ден Здравословни ли са картофите? Ето какво се случва с тялото ви, когато ги ядете всеки ден... или през ден
Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене) Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби