Проф. д-р Иво Петров: Нито една ваксина не създава имунитет завинаги, необходимa e бустерна доза

Много често ваксините съдържат в себе си белтъчни компоненти и това обуславя голяма част от страничните ефекти, които са леки, твърди професорът

Проф. д-р Иво Петров/Photo credit: БЧК 

Нито една ваксина не създава имунитет завинаги и поради тази причина, за да бъде напрегнат допълнително имунитетът, е необходимо да се приложи бустерна доза, която да повиши отново нивата на защита срещу причинителя. Това е мнението на проф. д-р Иво Петров, част от инициативата „Ти решаваш“ на Българския Червен кръст.

По думите му някои от бустерните варианти на част от ваксините допълнително са оптимизирани, така че да покриват и нововъзникналите щамове. „По този начин ваксинираният е допълнително защитен и спрямо нововъзникналите причинители“, споделя проф. д-р Иво Петров относно поставянето на бустерни дози от ваксините срещу COVID-19.

Относно страничните ефекти на ваксините и това какви са наблюденията в тази посока у нас и по света проф. д-р Петров отбелязва: „Ваксините имат странични ефекти. Това е известно още от времето на Дженър, който преди повече от 200 години полага основите и принципите на съвременната ваксинация. Много добре знаем, че принципът на ваксините се прилага от повече от 800 години в Китай и Индия срещу едра шарка, но реално погледнато, истинското развитие на стратегията за ваксиниране, тоест имунизация, се прилага след епохата на ваксината на Дженър срещу туберкулоза“, разказва професорът. По думите му много често ваксините съдържат в себе си белтъчни компоненти и това обуславя голяма част от страничните ефекти, които са леки (най-често главоболие, болки по мускули и стави, леко повишена температура, зачервяване на кожата на мястото на имунизацията). „Ваксините, които се прилагат в България, по време на пандемията, са характерни с изключително нисък процент усложнения, който е напълно в рамките на допустимото. И тъй като усложненията от самото заболяване са многократно, десетки пъти повече и по-тежки, отколкото страничните явления на ваксините, е повече от ясно, че балансът риск-полза натежава в посока на систематичното приложение на ваксините с цел създаване на имунитет“, категоричен е проф. Петров.

Той се обръща и към тези, които все още се колебаят да се ваксинират: „Бих им препоръчал се да се консултират със специалистите, да проверят големите масиви от публикувани данни, които недвусмислено показаха, че в страните, където сред населението има достигнат достатъчно висок процент на ваксинирани, както силата на заболяването, така и смъртността е значително по-малка. И когато се касае за взимането на информирано решение, това е правилният механизъм, по който да се вземе решение, тоест специалистите да обяснят достатъчно ясно и достатъчно категорично, че ваксините са тези, които спасяват човешки животи. Не бива всеки да бъде оставен да взима самостоятелно и не почиващо на никакви знания и никакви критерии решения. Това би било безотговорно.“

Проф. д-р Иво Петров е медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити клиник. Преподавател, иноватор и пионер в областта на ендоваскуларната терапия в България. Има три специалности - вътрешни болести, интервенционална кардиология и ангиология. Той е първият инвазивен кардиолог в България, който имплантира ендопротеза при аортна аневризма и дисекация (вкл. за първи път в света при дете). Извършва първата процедура каротидно стентиране и тромбекстракция на съдове на мозъка за лечение на мозъчен инсулт. Пионер в международен мащаб е за имплантиране на бифуркационни стентове при сложна патология на артериите на сърцето. През 2018 г. извършва първата у нас операция по имплантиране на MitraClip на 83-годишен пациент с митрална стеноза. Първи у нас е въвел в практиката извършване на ренална денервация при резистентна хипертония, както и ендоваскуларно лечение при хронична цереброспинална венозна недостатъчност, Мей-Търнър синдром, стенотична и аневризмална патология на коремната аорта. Съпредседател е на Българското дружество по ендоваскуларна терапия, член е на управителния съвет на Международното дружество на ендоваскуларните специалисти и активен участник в още няколко дружества и асоциации.

Той е част от инициативата „Ти решаваш“ на Българския Червен кръст, която обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да бъде предоставяна вярна и научно доказана информация относно развитието на вируса, методите за предпазване, последствията от прекараната болест, и всичко друго, необходимо на всеки човек, за да вземе информирано решение дали да си постави ваксина или не.

Коментирай »
Още по темата
"Нито едно дете не трябва да умира от болест, която може да се предотврати с ваксина": ООН с "наваксваща кампания" за ваксинация
Недоверието към детските ваксини в света е нараснало по време на COVID пандемията
Как е възникнал COVID-19? Китайски учени публикуваха дългоочаквани данни
Проучване: Ваксинацията намалява наполовина риска от дълъг COVID-19
Д-р Благомир Здравков: Изолацията доведе до това много деца да не са имали контакт с грипни, парагрипни и други вируси
Дълъг COVID-19 и постковид: Рискови фактори и симптоми
"Един свят: Заедно вкъщи" - световни звезди се обединяват в борбата с COVID-19
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Сякаш виждат бъдещето: Петте най-прозорливи и интуитивни зодии
Защо никога не избираме добрите момчета?
Колко дълго може да издържи човешкият организъм на екстремно високи температури?
„Никога достатъчни“ - нежен роман за най-съкровените човешки емоции (предложение за четене)
Ефектът на първата нощ или защо спим зле на ново място
Френски маникюр срещу чупещи се нокти
Жена бавно губи разсъдъка си в смразяващия трилър на Сара Пинбъра „Инсомния“ (предложение за четене)
Шест вида шефове гадняри и как да се справим с тях
Маска с аспирин, кисело мляко и мед срещу акне
Самотата увеличава риска от преждевременна смърт
Девет вредни навика, с които пропиляваш живота си
Никога не прави това на работа
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби