Сухият зимен въздух неусетно ни обезводнява

Зимният въздух е значително по-малко влажен от летния

снимка: StockSnapPixabay 

Много хора вярват, че обезводняването е проблем единствено при горещо време, тъй като тогава много по-лесно губим течности чрез изпотяване.

Това обаче съвсем не е така, предупреждават специалисти от Центъра за природолечение (Performance Health Center) в Натик, Масачузетс, цитирани от Interimage. Всъщност зимният въздух, който дишаме както на закрито, така и навън, е значително по-малко влажен от летния.

Това означава, че всеки път, когато издишаме, влагата от дробовете ни напуска тялото ни и така неусетно намалява съдържанието на вода в организма ни.

Нещо повече, заради сухия зимен въздух водата се изпарява по-бързо и ние не забелязваме процеса на изпотяване и съответно обезводняването си. В същото време по-рядко чувстваме жажда, тъй като температурите са по-ниски и забравяме да пием вода.

Когато времето е студено, реакцията на тялото ни да противодейства на дехидратацията е намалена с до 40%. Или казано по-просто: през зимата има до 40% по-голяма вероятност да не изпитаме естествена жажда.

Научното обяснение на това е, че когато ни е студено, кръвоносните съдове се свиват и притокът на кръв към крайниците намалява. Тялото ни започва да пести топлина. Поддържането на основната температура на тялото става за организма ни по-важно от баланса на течности и така тялото ни „се заблуждава“, че е достатъчно хидратирано.

Бъбреците също не получават правилни сигнали от регулиращите хормони да пестят течности, както обикновено. В резултат на това ходим по малка нужда по-често. Това състояние се нарича диуреза, провокирана от студ.

Всички тези несъзнателни състояния – вдишването на сух и студен въздух, незабележимото потене и липсата на жажда – създават условия за дехидратиране. Важно е да знаем, че загубата дори на 1-2 % от водния баланс в тялото ни може да повлияе на настроението, тонуса и вниманието ни, без да разбираме, че всъщност дехидратацията ни кара да се чувстваме минорно или разсеяни. Лесно и просто - чаша вода може да реши проблема и да запази нивото на енергията ни.

Поддържането на добър воден баланс по това време на годината е предизвикателство, именно защото предупредителните признаци за обезводняване са едва доловими или изобщо не се усещат.

За да не си причиняваме здравословни проблеми, е добре да имаме изграден устойчив навик за пиене на вода, както през деня, така и вечер, независимо дали навън е горещо или студено. Казано по друг начин - червената лампичка за пиене на вода трябва да свети активно и през зимата.

Един елементарен пример как тялото ни се дехидратира - да видим собствения си дъх на облачета в студения зимен въздух. Това всъщност е водата, която напуска тялото ни и която следва да наваксаме глътка по глътка. Може да използвате този трик, за да обясните по най-лесния начин колко е важно да пием вода дори на малките деца.

Не бива да забравяме, че по време на зимния сезон пиенето на вода е добрият и лесен избор за всички, които имат нужда от повече енергия и ведро настроение, както тези, които се борят с калории, прекомерна употреба на кофеин, захар, изкуствени оцветители или алкохол.

Всеки е различен и пазарът предлага много възможности за избор на вода, която да отговаря на неговите специфични нужди и предпочитания – изворна, минерална или газирана. Намерете коя от тях най-добре пасва на вкуса и начина ви на живот, направете своя избор и пълни с енергия се наслаждавайте на добро настроение и тонус.

Коментирай »
Още по темата
Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма
Хидратация срещу стрес: 5 доказани ползи от водата
Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода
Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло
Водата не помага за отслабване
Колко студено е твърде студено?
Препоръчваме още
Как да не изгорим на плажа: Безценни съвети от дерматолог
Осем неочаквани признака, че си е паднал по теб
Революции превземат света в „Малка омраза” на Джо Абъркромби (предложение за четене)
„В България след Съединението“ от Джузепе Модрич (предложение за четене)
Кърмене или адаптирано мляко? Съветите на д-р Теа Александрова
Мъжете се харесват такива, каквито са. А жените нямат нищо против мъж с "тяло на татенце"
Седемте смъртни гряха на американската мечта оживяват в „Уендиго“ от Стефан Стефанов (предложение за четене)
15 забавни истини за живота, които научаваме по трудния начин
Най-бързият начин да изстудим бирата си (ВИДЕО)
Кога е време да заживеете заедно
Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕
Виж първото в историята пряко предаване от Марс (ВИДЕО)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби