Сухият зимен въздух неусетно ни обезводнява

Зимният въздух е значително по-малко влажен от летния

снимка: StockSnapPixabay 

Много хора вярват, че обезводняването е проблем единствено при горещо време, тъй като тогава много по-лесно губим течности чрез изпотяване.

Това обаче съвсем не е така, предупреждават специалисти от Центъра за природолечение (Performance Health Center) в Натик, Масачузетс, цитирани от Interimage. Всъщност зимният въздух, който дишаме както на закрито, така и навън, е значително по-малко влажен от летния.

Това означава, че всеки път, когато издишаме, влагата от дробовете ни напуска тялото ни и така неусетно намалява съдържанието на вода в организма ни.

Нещо повече, заради сухия зимен въздух водата се изпарява по-бързо и ние не забелязваме процеса на изпотяване и съответно обезводняването си. В същото време по-рядко чувстваме жажда, тъй като температурите са по-ниски и забравяме да пием вода.

Когато времето е студено, реакцията на тялото ни да противодейства на дехидратацията е намалена с до 40%. Или казано по-просто: през зимата има до 40% по-голяма вероятност да не изпитаме естествена жажда.

Научното обяснение на това е, че когато ни е студено, кръвоносните съдове се свиват и притокът на кръв към крайниците намалява. Тялото ни започва да пести топлина. Поддържането на основната температура на тялото става за организма ни по-важно от баланса на течности и така тялото ни „се заблуждава“, че е достатъчно хидратирано.

Бъбреците също не получават правилни сигнали от регулиращите хормони да пестят течности, както обикновено. В резултат на това ходим по малка нужда по-често. Това състояние се нарича диуреза, провокирана от студ.

Всички тези несъзнателни състояния – вдишването на сух и студен въздух, незабележимото потене и липсата на жажда – създават условия за дехидратиране. Важно е да знаем, че загубата дори на 1-2 % от водния баланс в тялото ни може да повлияе на настроението, тонуса и вниманието ни, без да разбираме, че всъщност дехидратацията ни кара да се чувстваме минорно или разсеяни. Лесно и просто - чаша вода може да реши проблема и да запази нивото на енергията ни.

Поддържането на добър воден баланс по това време на годината е предизвикателство, именно защото предупредителните признаци за обезводняване са едва доловими или изобщо не се усещат.

За да не си причиняваме здравословни проблеми, е добре да имаме изграден устойчив навик за пиене на вода, както през деня, така и вечер, независимо дали навън е горещо или студено. Казано по друг начин - червената лампичка за пиене на вода трябва да свети активно и през зимата.

Един елементарен пример как тялото ни се дехидратира - да видим собствения си дъх на облачета в студения зимен въздух. Това всъщност е водата, която напуска тялото ни и която следва да наваксаме глътка по глътка. Може да използвате този трик, за да обясните по най-лесния начин колко е важно да пием вода дори на малките деца.

Не бива да забравяме, че по време на зимния сезон пиенето на вода е добрият и лесен избор за всички, които имат нужда от повече енергия и ведро настроение, както тези, които се борят с калории, прекомерна употреба на кофеин, захар, изкуствени оцветители или алкохол.

Всеки е различен и пазарът предлага много възможности за избор на вода, която да отговаря на неговите специфични нужди и предпочитания – изворна, минерална или газирана. Намерете коя от тях най-добре пасва на вкуса и начина ви на живот, направете своя избор и пълни с енергия се наслаждавайте на добро настроение и тонус.

Коментирай »
Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма
Хидратация срещу стрес: 5 доказани ползи от водата
Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода
Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло
Водата не помага за отслабване
Колко студено е твърде студено?
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
15 упражнения за плосък корем, които можем да правим вкъщи (ВИДЕО)
Емили Блънт и Дуейн Джонсън лице в лице с древно проклятие в "Круиз в джунглата" (ВИДЕО)
Бирата лекува простуда
Седмица на секс песните: Kid Rock - So Hott
Петте неща, които той мрази
Д-р Енджи Касабие казва „Не“ на диетите!“ (предложение за четене)
5 начина да му покажеш, че го обичаш
Защо е важно да се храним бавно и да дъвчем дълго?
Жената, на която той не може да устои
Секс по вампирски
Не прави това на празен стомах
Хранете се пет пъти на ден срещу затлъстяване
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби