Колко време ти отнема да стигнеш до офиса? Дългият път до работното място може да навреди на здравето ти

Проучване установи, че дългото пътуване до офиса може да навреди на здравето

Photo credit: Brigitte Werner/Pixabay

Все повече компании възстановяват традиционния режим на работа - присъствено в офисите изцяло, или за част от трудовата седмица след наложената от пандемията от COVID-19 дистанционна работа.

Струва ли си тази работа? Какво искат служителите от Y и Z поколенията и какво са готови да дадат в замяна 

Предимствата от този вид организация на труда за здравето се дължат основно на възможността за общуване, но има и отрицателни последици и те са свързани с това колко дълго човек пътува до работното си място, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес”, позовавайки се на „Конвърсейшън”.

Изследване, проведено в края на 2022 г., установи, че дългото пътуване до работното място е свързано с по-малка физическа активност, наднормено тегло и проблеми със съня. А в зависимост от мястото, където е офисът, може да се появят и проблеми със злоупотреба с алкохол.

10 сентенции за работата

За проучването са анализирани данни за близо 13 000 души на възраст 16-64 г. , участвали в дългосрочно изследване на здравето в Швеция за периода между 2012 г. и 2018 г. Данните отчитат начина на живот на участниците – колко често спортуват, дали пушат и консумират алкохол, теглото им, трудовата заетост, доколко стресирани са от работата си, дали имат заболявания. Отчетено е разстоянието между домовете и работните места на доброволците, социалноикономическият статут на районите, в които са жилищата и офисите.

Оказва се, че пътуването на повече от три километра между дома и офиса увеличава вероятността от недостатъчна физическа активност, наднормено тегло и нездрав сън. Хората, които работят повече от 40 часа седмично и пътуват до работното място над пет часа седмично, е по-вероятно да са физически неактивни и да страдат от проблеми със съня в сравнение с тези,  които са пътували между един до пет часа седмично до службата. Това е свързано с ограниченото време за спорт и стреса, който пречи на съня.

Анализът на авторките на изследването Яна Халонен от Финландския институт за здравето и Ауриба Раза от института Каролинска показва още, че участниците развиват вредни навици, свързани с употребата на алкохол, ако работното им място се намира в район с по-висок социалноикономически статут. Ако офисът се намира близо до бар, хората по-често се сдобиват с вредни навици и злоупотребяват със спиртни напитки. 

Източник: Антоанета Маркова/БТА
Коментирай »
5 начина да откриете силната си страна в работата
Пет лесни начина да отслабнем, докато седим на бюрото в офиса
7 качества, които те правят любимата колежка в офиса
Флирт в офиса...а след това?
Бактериите се разпространяват в целия офис само за 2 часа
Да освежим работното място
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
9 красиви цитата, доказващи, че очите са огледало на душата    
Връчиха наградите „Васил Гендов“: Кои са големите победители
Пет неща, които ще го откажат от теб
7 забрани за лятото
Хари Стайлс – уверен и уязвим в албума си „Fine Line“
Любимите десерти на зодия Близнаци
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
„Броеница. Из гънките на паметта“ с проф. Милена Цанева (предложение за четене)
Разгадай връзката ви по...първата целувка
Най-големите му недостатъци, които можеш да преглътнеш
Четири начина да се отървеш от него, без да му разбиеш сърцето
ТЕСТ: Звезда ли си?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби