Историята на Франциск от Асизи: От разгулен младеж да най-почитания светец в Италия (предложение за четене)

Историята му разказва историческият роман на Масимилиано Фели „Апокрифният живот на Франциск от Асизи“

Историята на Франциск от Асизи: От разгулен младеж да най-почитания светец в Италия (предложение за четене)

Photo credit: Издателство „Персей“

Франциск от Асизи е най-почитаният светец и покровител на Италия, в чест на който настоящият римски папа прие името му. На него е наречен и американският град Сан Франциско. Това разказват от издателство „Персей“.  

Свети Франциск е основател на Францисканския орден и човекът, който променя Църквата през XIII век, като я връща към корените ѝ и истинските послания на Христос.

Че Франциск е бил човек от плът и кръв, с младежки прегрешения и страсти, разказва историческият роман на Масимилиано Фели „Апокрифният живот на Франциск от Асизи“ (изд. Персей, превод Весела Лулова Цалова). 

Photo credit: Издателство „Персей“

Роден е в семейството на богат търговец от Асизи. Като млад мъж той води разгулен живот, върши недобри дела с бандата си и мечтае да стане рицар. Участва в битката на Асизи с Перуджа, едва не е убит и попада в плен.

Когато се завръща у дома обаче, преживява духовен катарзис. Раздава имуществото си на бедните и това кара баща му да го лиши от наследство. Възстановява със собствените си ръце изоставена църква край Асизи. Започва да води евангелски живот в бедност, следвайки примера на Христос. Помага на болни, страдащи и изоставени, което понякога го прави неразбран и осмиван, включително и от папата, но създаденият от него орден става все по-популярен. Получава стигми (раните на Христос при разпятието). Две години след смъртта си през 1226 г. е канонизиран за светец.

В романа на Масимилиано Фели монахът Деодат е натоварен от Бонавентура, генералния настоятел на Францисканския орден, със задачата да се срещне с все още живи съратници на свети Франциск и да събере повече информация за живота му, за да бъде редактирано официалното му житие – Legenda Sancti Francisci. Книгата е преведена с подкрепата на Центъра за книгите и четенето на Министерството на културата на Италия.

Любопитно е, че за пръв път в историята на папството сега е използвано името на Франциск. Настоящият наместник на престола на св. Петър е и първият папа от Новия свят, както и първият папа йезуит. Той обаче следва примера на свети Франциск от Асизи и затова още от първите си дни на престола печели любовта на всички италианци. 

Коментирай »
Препоръчваме още
Виктория Пенкова ни предлага рецепта за лек против разбито сърце с „Йога, любов и други митове“ (предложение за четене) Виктория Пенкова ни предлага рецепта за лек против разбито сърце с „Йога, любов и други митове“ (предложение за четене)
Лесен трик от Джулия Робъртс за естествено красиви нокти Лесен трик от Джулия Робъртс за естествено красиви нокти
ТЕСТ: Къде ще намериш любовта? ТЕСТ: Къде ще намериш любовта?
Учени: Чаша вино на ден не е вредна за здравето Учени: Чаша вино на ден не е вредна за здравето
Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника
Испански мафиоти, тайни ръкописи и една талантлива крадла в битката за „Последният милион“ (предложение за четене) Испански мафиоти, тайни ръкописи и една талантлива крадла в битката за „Последният милион“ (предложение за четене)
Паник атаки, страх от заспиване, нарушена сексуална изява: Неподозираните постковид симптоми, разкрити от психолог  Паник атаки, страх от заспиване, нарушена сексуална изява: Неподозираните постковид симптоми, разкрити от психолог 
Петте зодии, които винаги казват истината Петте зодии, които винаги казват истината
Рак на стомаха: Рискови фактори, симптоми и лечение Рак на стомаха: Рискови фактори, симптоми и лечение
Най-големите мъжки комплекси Най-големите мъжки комплекси
Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш
Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета? Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби