Учени с любопитно откритие за хората с "чувствителен нос"

Хората, чувствителни спрямо неприятни миризми, са по-склонни към ксенофобия, установи проучване

Photo credit: Angela Roma/pexels.com

Ново научно изследване стига до извода, че хората с чувствителен нос към неприятни миризми са по-склонни към ксенофобия, съобщи „Мейл онлайн“.

В проучването, проведено в девет държави, учените свързват отвращението от неприятни телесни миризми с повишената неприязън към чужденци. 

В еволюционен план да се пазим от лоши миризми е естествен защитен механизъм, който ни помага да избегнем болести, обясняват авторите от Каролинския медицински институт в Стокхолм, Швеция. Когато обаче този механизъм се задейства с прекомерна сила, може да предизвика враждебност към хора, за които се смята, че имат “различни” хигиенни и хранителни навици от нашите.

“Хората, които по-лесно се отвращават от телесните миризми, са по-склонни да имат негативно отношение към бежанците”, обясняват шведските учени и добавят: “Както и в предишно проучване преди пандемията от КОВИД-19, тази връзка се обяснява отчасти с възприеманото различие в нормите, свързани с основни дейности като приготвяне на храна и поддържане на хигиена”. 

В проучването, което изследва нагласи в Обединеното кралство, Нова Зеландия, Канада, Нигерия, Кения, Хонконг, Чили, Италия и Швеция, са включени близо 7000 участници. При оценяването на чувствителността към телесни миризми участниците били помолени да класифицират миризми по скала от 1 до 5 по отношение на възприеманата неприятност. Бил използван сценарий за оценка на отношението към напълно измислена група, наречена условно „драшневски бежанци”. 

Изследователите предложили сценарий, според който групата на драшневските бежанци от Източна Африка или Източна Европа е преживяла “много граждански размирици през последните години”. “В резултат на тези условия много хора от тази измислена държава се опитват да я напуснат и бежанци оттам се опитват да имигрират във вашата страна”, се обяснява в сценария. След това участниците отговорили на множество въпроси за групата, които визирали храната, хигиената и санитарните практики. В един от въпросите се питало доколко са съгласни, “че драшневските бежанци могат да внесат в страната проблеми, свързани със здравето”, а в друг се разглеждала тяхната потенциална престъпност.

Резултатите показват, че участниците, които са получили високи оценки за чувствителност към неприятни миризми, са по-склонни да имат отрицателно отношение към мигрантите. Експертите са убедени, че резултатите им подкрепят “теоретичната представа за това как избягването на патогени е свързано със социалните нагласи”.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Проучване: Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия
Най-възбуждащите аромати за мъжете
Сменяйте дезодоранта на всеки шест месеца
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Странни динозаври бродели из древна Америка
ТЕСТ: Колко лесно ти завъртат главата?
Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори
Десет "знаете ли, че" в секса
Откъс от „Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“
Авокадо срещу стареене и излишни килограми
Как Хари Стайлс завладя света в биографията от Шон Смит (предложение за четене)
Най-щастливите професии в света: Попадаш ли в класацията?
Да разтълкуваме еротичните сънища
Гримът увеличава шанса за нова работа
Най-здравият американски щат
7 забрани за лятото
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби