Учени с любопитно откритие за хората с "чувствителен нос"

Хората, чувствителни спрямо неприятни миризми, са по-склонни към ксенофобия, установи проучване

Учени с любопитно откритие за хората с "чувствителен нос"

Photo credit: Angela Roma/pexels.com

Ново научно изследване стига до извода, че хората с чувствителен нос към неприятни миризми са по-склонни към ксенофобия, съобщи „Мейл онлайн“.

В проучването, проведено в девет държави, учените свързват отвращението от неприятни телесни миризми с повишената неприязън към чужденци. 

В еволюционен план да се пазим от лоши миризми е естествен защитен механизъм, който ни помага да избегнем болести, обясняват авторите от Каролинския медицински институт в Стокхолм, Швеция. Когато обаче този механизъм се задейства с прекомерна сила, може да предизвика враждебност към хора, за които се смята, че имат “различни” хигиенни и хранителни навици от нашите.

“Хората, които по-лесно се отвращават от телесните миризми, са по-склонни да имат негативно отношение към бежанците”, обясняват шведските учени и добавят: “Както и в предишно проучване преди пандемията от КОВИД-19, тази връзка се обяснява отчасти с възприеманото различие в нормите, свързани с основни дейности като приготвяне на храна и поддържане на хигиена”. 

В проучването, което изследва нагласи в Обединеното кралство, Нова Зеландия, Канада, Нигерия, Кения, Хонконг, Чили, Италия и Швеция, са включени близо 7000 участници. При оценяването на чувствителността към телесни миризми участниците били помолени да класифицират миризми по скала от 1 до 5 по отношение на възприеманата неприятност. Бил използван сценарий за оценка на отношението към напълно измислена група, наречена условно „драшневски бежанци”. 

Изследователите предложили сценарий, според който групата на драшневските бежанци от Източна Африка или Източна Европа е преживяла “много граждански размирици през последните години”. “В резултат на тези условия много хора от тази измислена държава се опитват да я напуснат и бежанци оттам се опитват да имигрират във вашата страна”, се обяснява в сценария. След това участниците отговорили на множество въпроси за групата, които визирали храната, хигиената и санитарните практики. В един от въпросите се питало доколко са съгласни, “че драшневските бежанци могат да внесат в страната проблеми, свързани със здравето”, а в друг се разглеждала тяхната потенциална престъпност.

Резултатите показват, че участниците, които са получили високи оценки за чувствителност към неприятни миризми, са по-склонни да имат отрицателно отношение към мигрантите. Експертите са убедени, че резултатите им подкрепят “теоретичната представа за това как избягването на патогени е свързано със социалните нагласи”.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Проучване: Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия Проучване: Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия
Най-възбуждащите аромати за мъжете Най-възбуждащите аромати за мъжете
Сменяйте дезодоранта на всеки шест месеца Сменяйте дезодоранта на всеки шест месеца
Препоръчваме още
Настинка, грип или COVID-19: Как да ги разпознаем и лекуваме Настинка, грип или COVID-19: Как да ги разпознаем и лекуваме
Защо мъжете и жените обичат различно? Защо мъжете и жените обичат различно?
Как да си направим традиционен коледен яйчен коняк (4 лесни рецепти) Как да си направим традиционен коледен яйчен коняк (4 лесни рецепти)
ТЕСТ: Какво е твоето новогодишно питие? ТЕСТ: Какво е твоето новогодишно питие?
На тях не им е студено ;) На тях не им е студено ;)
Франсоаз Долто проследява „Женската сексуалност“ от раждането до старостта (предложение за четене) Франсоаз Долто проследява „Женската сексуалност“ от раждането до старостта (предложение за четене)
Може ли да се направи храна от въздуха? Може ли да се направи храна от въздуха?
Кюфтета от тиквички – вкусни и лесни за приготвяне Кюфтета от тиквички – вкусни и лесни за приготвяне
Журналистът Гидиън Рахман изследва връзките между съвременните диктатори в „Епохата на автократите“ (предложение за четене) Журналистът Гидиън Рахман изследва връзките между съвременните диктатори в „Епохата на автократите“ (предложение за четене)
Роман, който те кара и да се смееш, и да плачеш: „Последните ласки“ от Шерсти Анфинсен (предложение за четене) Роман, който те кара и да се смееш, и да плачеш: „Последните ласки“ от Шерсти Анфинсен (предложение за четене)
Най-добрите песни на 2019 година Най-добрите песни на 2019 година
Шест от най-разпространените митове за храни Шест от най-разпространените митове за храни
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби