Лятно часово време: Кога местим стрелките на часовника

На 26 март (неделя) местим стрелките на часовниците с един час напред

14 март 2023
Лятно часово време: Кога местим стрелките на часовника

Photo credit: Alexas_Fotos/Pixabay

В 03:00 часа на 26 март (неделя) преминаваме към лятното часово време, което продължава до 04:00 часа на 29 октомври (неделя).

В България стрелките на часовника се местят напред всяка последна неделя на март за преминаване към лятното часово време и назад всяка последна неделя на октомври за преминаване към зимното часово време.

Защо се сменя часовото време

Една от най-известните теории е, че Бенджамин Франклин е основоположникът на идеята за смяната на часовото време. Това обаче се оказва мит, базиран на сатиричен текст, който той изпраща до „Парижки журнал“ през 1784 година. В него Франклин шеговито предлага парижани да си лягат и да стават по-рано, за да пестят от осветление.

Счита се, че за първи път лятното часово време е въведено в Германия на 30 април 1916 година по време на Първата световна война като начин да се пестят въглища през военното положение. Това е първото въвеждане на лятното часово време на национално ниво.

8-години по-рано – на 1 юли 1908 година жителите на канадско градче в Онтарио преместили стрелките на часовниците си с час напред. Скоро практиката придобила популярност и в други градове на Канада.

Как влияе смяната на времето

Има редица теории за това дали и как влияе смяната на времето на хората. Според някои експерти преминаването към лятно/зимно часово време не влияе на психическото и физическо здраве. Редица проучвания обаче доказват, че смяната на часа води до различни проблеми със здравето и повишаване на броя на пътните произшествия.

Смяната на часовото време предизвиква объркване, тъй като невинаги е очевидно кога и в коя посока трябва да се преместят часовниците, се казва в публикация на Европейската комисия. Данни от обществена консултация сочат, че смяната на времето влияе отрицателно върху здравето, води до повишаване на пътнотранспортните произшествия и не пести енергия, се казва още в публикацията на ЕК.

Макар преходът към лятно часово време да е полезен за пестенето на енергия, той повишава риска от мозъчносъдови и сърдечносъдови проблеми. Това показват данните от проучване, публикувано в Националната медицинска библиотека на САЩ. Рискът от наранявания, психични и поведенчески разстройства, от заболявания на имунната система като неинфекциозен ентерит и колит е значително свързан със смяната на часовото време, показва още изследването, проведено в Съединените щати и Швеция.

Коментирай »
Още по темата
Какво е оптималното работно време за психичното здраве Какво е оптималното работно време за психичното здраве
Най-стресиращото време от деня на жената Най-стресиращото време от деня на жената
Препоръчваме още
Защо едни хора са по-успешни от други: „Без извинения“ от Брайън Трейси (предложение за четене) Защо едни хора са по-успешни от други: „Без извинения“ от Брайън Трейси (предложение за четене)
„Пътят към душевен мир“ от Роси Вак (предложение за четене) „Пътят към душевен мир“ от Роси Вак (предложение за четене)
Идеален секс? 10 минути Идеален секс? 10 минути
Свекървата и тъщата увеличават семейното щастие Свекървата и тъщата увеличават семейното щастие
Ядем с очите, а не със стомаха си Ядем с очите, а не със стомаха си
Как да се храним и кои навици да променим, aко сме застрашени от диабет Как да се храним и кои навици да променим, aко сме застрашени от диабет
Поликистозните яйчници: Какви са симптомите по години Поликистозните яйчници: Какви са симптомите по години
„Опенхаймер: Американският Прометей“ на Кай Бърд и Мартин Шъруин (предложение за четене) „Опенхаймер: Американският Прометей“ на Кай Бърд и Мартин Шъруин (предложение за четене)
Четирите тайни на самочувствието Четирите тайни на самочувствието
 „Смехът и сълзите“ – новите „Философски закуски“ (предложение за четене) „Смехът и сълзите“ – новите „Философски закуски“ (предложение за четене)
ТЕСТ: Готова ли си да се обвържеш?   ТЕСТ: Готова ли си да се обвържеш?  
6 знака, че ти си жената, с която той иска да остарее 6 знака, че ти си жената, с която той иска да остарее
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби