снимки: Анимато Мюзик/Universal Music Group

Емблематичната песен на британските рок легенди Queen Бохемска рапсодия“ стана първото видео, създадено преди 90-те години на миналия век, с над 1 милиард гледания в YouTube.

Групата ще отпразнува постижението със заснемането на три нови музикални клипа, в които ще участват техни фенове.

“За нас е чест, че видеото към “Бохемска рапсодия” надхвърли 1 милиарда гледания в YouTube. Бихме искали да ви благодарим и да празнуваме с нашите невероятни фенове от цял свят чрез три нови видеа към наши песни и всички те – с ваше участие!”, разкриха създателите на Queen Брайън Мей и Роджър Тейлър.

Музикантите представиха за първи път и нова ремастерирана видео версия на “Бохемска рапсодия”, достъпна за гледане в официалния YouTube канал на групата.

Феновете могат да се насладят на подобреното видео в целия му блясък така, както е било замислено от самото начало. Освен това текстът на песента е наличен на различни езици - английски, испански, италиански, френски, японски, полски, немски, индонезийски, корейски, чешки, руски и турски.

Бохемска рапсодия” е една от най-великите песни, записвани някога. През 2004 година тя е включена в Залата на славата на Грами, а читателите на списание "Rolling Stone" обявяват вокалното изпълнение на Фреди Меркюри за най-доброто в рок историята.

“Бохемска рапсодия” в цифри

- Песента излиза за първи път на 31 октомври 1975 година

- “Бохемска рапсодия” е първият хит на Queen в Топ 10 в САЩ. Във Великобритания песента е #1 в девет последователни седмици, което е рекорд за бандата по онова време.

- “Бохемска рапсодия” е единствената песен в историята, която два пъти оглавява британската класация на Коледа.

- Видеото към “Бохемска рапсодия” се счита за първото промоционално музикално видео. Режисьор на лентата е Брус Гоуърс, а кадрите са заснети в продължение на 3 часа в репетиционната зала на бандата. Разходите за заснемане на видеото възлизат на 3500 паунда.

Шанс на феновете да станат част от историята на Queen

Кампанията "You Are The Champions" дава шанс на феновете да станат част от историята на Queen, като участват в поредица от три видеа към едни от най-великите песни на групата.

Музиканти, певци, инструменталисти могат да вземат участие в “Бохемска рапсодия”. Танцьорите могат да демонстрират своята интерпретация на “Don’t Stop Me Now” с помощта на видео с инструкции от Поли Бенет (треньорът по движения на актьора Рами Малек, който влезе в ролята на Фреди Меркюри в биографичния филм за Queen – “Бохемска рапсодия”). Визуалните артисти пък ще имат възможност да изработят дизайн на дума или фраза от текста на "A Kind of Magic".

Финалните версии на видеата ще бъдат публикувани по-късно тази година в официалния канал на Queen в YouTube.

Коментирай >