Пиенето на твърде много течности може да е симптом на рядка форма на хормонален проблем

За мнозина прекомерният прием на течности е само безобиден навик

Пиенето на твърде много течности може да е симптом на рядка форма на хормонален проблем

Photo via Canva.com

Хората, които пият повече от три литра течности дневно, може да страдат от рядка форма на хормонален проблем, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес". 

За мнозина прекомерният прием на течности е само безобиден навик. Но ако се пренебрегне вероятността от хормонален проблем, би могло да бъде фатално, смятат учени, които изследват какви тестове са нужни, за да се постави точна диагноза.

10 знака, че е време да си направиш хормонални изследвания

В повечето случаи прекаленият прием на течности е свързан или с навик, или съпътства психично заболяване. В редки случаи обаче той е причинен от недостиг на вазопресин. Този хормон, секретиран от хипофизата, регулира съдържанието на вода и сол в организма. Хората, страдащи от недостиг на вазопресин, уринират често, губят големи количества течност и се чувстват жадни.

През последните две години два изследователски екипа под ръководството на проф. Мириам Крист-Крейн и д-р Жюли Рефард от университета на Базел, в сътрудничество с множество национални и международни центрове, работят интензивно върху методи за изследване, които да определят причината за тези разстройства. Те са открили, че тест, който стимулира отделянето на вазопресин чрез инфузия с висока концентрация на сол, е много надежден за диагностика.

Заради нарастването на концентрацията на сол е нужно постоянно наблюдение, включително измерване на всеки половин час на нивата на сол в кръвта на пациентите, обясни проф. Крист-Крейн.

Източник: БТА, Медикъл Експрес
Коментирай »
Още по темата
10 знака, че е време да си направиш хормонални изследвания 10 знака, че е време да си направиш хормонални изследвания
Препоръчваме още
Кое е най-подходящото време за секс? Кое е най-подходящото време за секс?
Как да разбера дали той е готов за сериозна връзка Как да разбера дали той е готов за сериозна връзка
5 съвета как да НЕ флиртуваш 5 съвета как да НЕ флиртуваш
Везните не обичат бързия секс Везните не обичат бързия секс
Мобилният телефон през 1938 Мобилният телефон през 1938
Проф. д-р Иво Петров: Нито една ваксина не създава имунитет завинаги, необходимa e бустерна доза Проф. д-р Иво Петров: Нито една ваксина не създава имунитет завинаги, необходимa e бустерна доза
Откриха древна статуетка на бог Ерос, яхнал делфин Откриха древна статуетка на бог Ерос, яхнал делфин
От любовница през кралица консорт до пълноправна кралица: Камила завърши 50-годишната си трансформация От любовница през кралица консорт до пълноправна кралица: Камила завърши 50-годишната си трансформация
Лекари от ИСУЛ съветват: Ето как да забележите рака навреме и да подобрите шансовете си за живот Лекари от ИСУЛ съветват: Ето как да забележите рака навреме и да подобрите шансовете си за живот
„Тома Неверни. Роман за Караваджо“ – едно изящно издание за скандалния гений (предложение за четене) „Тома Неверни. Роман за Караваджо“ – едно изящно издание за скандалния гений (предложение за четене)
Секс по вампирски Секс по вампирски
Да си тръгна или да остана? Как да изградим щастлива връзка Да си тръгна или да остана? Как да изградим щастлива връзка
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби