Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове

„Живот: Историята на Земята в стихове“ от Ели Улард илиза на български в превод на Мария Донева, за да плени малки и големи почитатели на науката

Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове

Photo credit: Издателство „Сиела”

Как е започнал животът на Земята? Откъде са се появили всички животни? А хората? Това са само няколко от хилядите въпроси, които вълнуват малките деца, които тепърва с любопитство поглеждат на света около нас и стъпка по стъпка разгадават тайните му. 

На помощ в тази толкова интересна и важна задача у нас излиза великолепното издание „Живот: Историята на Земята в стихове“ от британската писателка Ели Улард. Изпъстрена с приказните илюстрации на художничката Дориен Брауърс и в прелестния превод от поетесата Мария Донева, в щрих и стих книгата разказва на достъпен език за децата най-важното от историята на Земята. 

Oт първите микроскопични организми, през динозаврите, ледниковите епохи и скока на еволюцията, лиричният текст на Ели Улард изящно съчетава разказ и наука и събужда удивление към света, в който живеем, обобщавайки развитието на живота на Земята.  

Photo credit: Издателство „Сиела”

Оживели в прекрасни илюстрации, на страниците на тази книга се разгръщат пъстроцветни динозаври, отдавна изчезнали мамути, дългоперести птици и незабележими за човешкото око микроорганизми. 

Забавно и увлекателно разказана в рими, които Мария Донева майсторски прекроява на български език, „Живот: Историята на Земята в стихове“ запознава малчуганите с много факти за еволюцията на живота, за геологичната история на планетата, както и за проблемите, пред които в момента е изправено човечеството. 

Вдъхновяващо, както за малките читатели, така и за техните родители, прелестното издание стимулира въображението, събужда интереса към науката и възпитава у децата любов към природата и чувство за отговорност към планетата Земя. 

Защото заедно с формирането на Земята като планета, появата на Луната и първите планети, масовите измирания, предизвикани от вулкани и сблъсъци с астероиди, „Живот: Историята на Земята в стихове“ обръща внимание и на огромните вреди, които ние, хората, сме нанесли на природата и биоразнообразието ни. 

В края на книжката е включена и накратко обобщена информация за развитието на живота на Земята още от преди повече от 4,5 милиарда години. 

Изпълнена с любов и признателност към постиженията на човечеството, природата и магията на живота, който кипи с всичка сила на нашето малко райско кътче, „Живот: Историята на Земята в стихове“ припомня на малки и големи, че: 

„Във безкрайния Космос тук сме си у дома,
на прекрасната,
синя, животворна,
ЗЕМЯ.“

Photo credit: Издателство „Сиела”

Photo credit: Издателство „Сиела”

Коментирай »
Препоръчваме още
Как да поддържаме искрата в дългогодишна връзка Как да поддържаме искрата в дългогодишна връзка
„Всички страхове“ стават реалност в коварния трилър на Алекс Финли (предложение за четене) „Всички страхове“ стават реалност в коварния трилър на Алекс Финли (предложение за четене)
Защо мъжете никога не избират теб? Защо мъжете никога не избират теб?
Диета при подагра: Да забравим за храните от „червената зона“ Диета при подагра: Да забравим за храните от „червената зона“
Най-ефективните храни против запек Най-ефективните храни против запек
Кога е време да заживеете заедно Кога е време да заживеете заедно
Да се посмеем: Кои са най-големите недостатъци на всяка зодии Да се посмеем: Кои са най-големите недостатъци на всяка зодии
5 начина да му покажеш, че го обичаш 5 начина да му покажеш, че го обичаш
Малко фибри и много калории: Прекаляването с чист плодов сок води до трупане на килограми (особено при децата) Малко фибри и много калории: Прекаляването с чист плодов сок води до трупане на килограми (особено при децата)
Мейбъл – кучето с очи като на принцеса на "Дисни" (ВИДЕО) Мейбъл – кучето с очи като на принцеса на "Дисни" (ВИДЕО)
Говориш ли езика на любовта? Как обича всяка от 12-те зодии 💖 Говориш ли езика на любовта? Как обича всяка от 12-те зодии 💖
10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите 10 препоръки за правилна грижа за здравето на зъбите
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби