Младите хора, които работят от 9 ч. до 17 ч., са по-здрави в дългосрочен план

Хората, които работят на различно или променилво работно време, когато са млади, са по-уязвими към няколко здравословни проблема, когато навършат петдесет години

11 април 2024
Младите хора, които работят от 9 ч. до 17 ч., са по-здрави в дългосрочен план

Photo credit: Marissa Grootes/Unsplash

Учени от САЩ установиха, че редовното работно време от 9 ч. до 17 ч. в младежка възраст може да подобри здравословното състояние в дългосрочен план, съобщи PLOS One.

Работата извън този часови интервал може да доведе до лош сън, умора и емоционално изтощение.

Хората, които работят на различно или променилво работно време, когато са млади, са по-уязвими към няколко здравословни проблема, когато навършат петдесет години, добавят учените от Нюйоркския университет. Това засяга особено тези, които са започнали да работят на нередовно работно време през тридесетте си години.

За изследването учените използват данни от Националното надлъжно изследване на младежта - 1979 г., което включва данни за повече от 7000 души в САЩ на възраст над тридесет години, за да проверят дали моделите на заетост в младини са свързани със съня, физическото и психическото здраве на петдесетгодишна възраст.

Изследователите установяват, че около една четвърт от участниците са работили на стандартно работно време, а друга една трета - предимно на стандартно работно време. Около 17% от хората са били на редовно работно време през двадесетте си години, преди да преминат към нередовен работен режим.

В сравнение с хората, които са работили предимно в традиционните дневни часове през цялата си професионална кариера, тези, чиято кариера се е характеризирала с по-нестабилни работни графици, са спали по-малко, имали са по-ниско качество на съня и е било по-вероятно да съобщят за симптоми на депресия на 50-годишна възраст.

Известно е, че работещите нощна смяна произвеждат по-малко мелатонин - хормона на съня. Това означава, че те са по-предразположени към неспокоен сън със събуждания. Нарушеният сън може да доведе до здравни усложнения в по-късна възраст. 

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
"Хората са социални животни и работата с изкуствен интелект може да навреди на личния им живот” "Хората са социални животни и работата с изкуствен интелект може да навреди на личния им живот”
10 сентенции за работата 10 сентенции за работата
Струва ли си тази работа? Какво искат служителите от Y и Z поколенията и какво са готови да дадат в замяна Струва ли си тази работа? Какво искат служителите от Y и Z поколенията и какво са готови да дадат в замяна
5 начина да откриете силната си страна в работата 5 начина да откриете силната си страна в работата
Четири съвета за работа от вкъщи (без да се побъркаме) Четири съвета за работа от вкъщи (без да се побъркаме)
Никога не прави това на работа Никога не прави това на работа
Шест знака, че е време да смениш работата си  Шест знака, че е време да смениш работата си 
Препоръчваме още
Анализирай това: Пет любовни проблема, които премисляш твърде много Анализирай това: Пет любовни проблема, които премисляш твърде много
„Небесни тела“ - плетеница от отношения и емоции от Джуха ал Харити (предложение за четене) „Небесни тела“ - плетеница от отношения и емоции от Джуха ал Харити (предложение за четене)
Как да преодолеем конфликтите във връзката Как да преодолеем конфликтите във връзката
Най-мразените знаменитости Най-мразените знаменитости
Бебетата започват да учат език преди раждането си? Бебетата започват да учат език преди раждането си?
Най-добрият ми приятел е гаджето ми Най-добрият ми приятел е гаджето ми
Четири типа мъже, с които не трябва да се занимаваш Четири типа мъже, с които не трябва да се занимаваш
Авторката на „Малки тайни“ запечатва най-тъмните човешки желания в „Буркан със сърца“ (предложение за четене) Авторката на „Малки тайни“ запечатва най-тъмните човешки желания в „Буркан със сърца“ (предложение за четене)
Седем житейски урока, които научихме от филмите Седем житейски урока, които научихме от филмите
Като на семейно тържество: Chanel представи пролет-лято 2021 (ВИДЕО) Като на семейно тържество: Chanel представи пролет-лято 2021 (ВИДЕО)
Какво подлудява мъжете Какво подлудява мъжете
Какво е да родиш у дома: Разказът на Румър Уилис Какво е да родиш у дома: Разказът на Румър Уилис
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби