„Смехът и сълзите“ – новите „Философски закуски“ (предложение за четене)

„Сълзите са думи, които не можем да изречем, думи без букви, думи, непроизносими за устата. Прозрачни, течни и солени думи, които се изливат от очите и излизат направо от тялото“

 „Смехът и сълзите“ – новите „Философски закуски“ (предложение за четене)

Photo credit: Издателство „Точица“

„Смехът и сълзите“ е най-новата детска книга от поредицата „Философски закуски“, написани от професора от Сорбоната Мишел Пюеш и детската писателка Брижит Лабе. Илюстрациите на Жак Азам са адаптирани на български от Миглена Папазова. Преводът е на Валентина Бояджиева.  

„Философските закуски“ не са типични детски книги, не са приказки, нито пък са детски енциклопедии. Те са изненадващи с начина, по който внимателно превеждат децата (а и техните родители) в една територия за свободно общуване по някои не съвсем лесни теми. В книгите няма готови формули, а истории-примери (някои доста забавни), които са много близки до ежедневието на децата. Чрез тях може да бъде поставено началото на разговор за демокрацията и диктатурата, войната и мирът, успехът и провалът, същността и външността, любовта и приятелството, насилието и ненасилието, а вече и за смеха и сълзите.

И смехът, и сълзите често са породени от емоции, които трудно се поддават на правила. Само опитайте да сподавите смеха си, ако видите как строгият учител по химия всъщност носи гащи на патета! Или сълзите, ако нещо наистина ви засегне. Смехът и сълзите бликат от нас и е хубаво да се вслушваме в тях, казват Мишел Пюеш и Брижит Лабе.

Photo credit: Издателство „Точица“

„Сълзите са думи, които не можем да изречем, думи без букви, думи, непроизносими за устата. Прозрачни, течни и солени думи, които се изливат от очите и излизат направо от тялото“, пишат още те.

Освен за различните възможни причини да плачем, авторите отговарят на някои въпроси като това дали можем да се смеем на всичко, смелост ли е да плачем, смеем ли се или плачем от щастието. И в тази книга не са пропуснати онези чувства или случки, които могат да ни притеснят или объркат. Понякога те са породени от тъга, скръб или присмех, а друг път са свързани с онзи „луд смях“, който не можем да удържим и за който вече стана дума.

Photo credit: Издателство „Точица“

Photo credit: Издателство „Точица“

Photo credit: Издателство „Точица“

Коментирай »
Още по темата
„Войната и мирът“: „Философски закуски“ за деца (предложение за четене) „Войната и мирът“: „Философски закуски“ за деца (предложение за четене)
Препоръчваме още
„Стигнахме ли вече?“ – най-забавният пътеводител за българския родител от фуриите „Майко мила“ (предложение за четене) „Стигнахме ли вече?“ – най-забавният пътеводител за българския родител от фуриите „Майко мила“ (предложение за четене)
Още от най-добрите цитати от вечните любовни филми Още от най-добрите цитати от вечните любовни филми
Пет признака, че си падаш по него Пет признака, че си падаш по него
Пет съблазнителни тоалета, които мъжете обожават Пет съблазнителни тоалета, които мъжете обожават
Той е готов за сватба – знаците, които няма да забележиш Той е готов за сватба – знаците, които няма да забележиш
Най-високоплатените актьори за 2019 година (СНИМКИ) Най-високоплатените актьори за 2019 година (СНИМКИ)
Кулинарно пътешествие по егейското крайбрежие на Турция Кулинарно пътешествие по егейското крайбрежие на Турция
Шедьовърът на норвежкия кръстник на криминалния роман: „Черната овца“ от Гюнар Столесен (предложение за четене) Шедьовърът на норвежкия кръстник на криминалния роман: „Черната овца“ от Гюнар Столесен (предложение за четене)
Пет начина да се влюбиш...в себе си Пет начина да се влюбиш...в себе си
Ако ChatGPT седне на стола на богатството в „Стани богат“: Ето как отговаря на 15-те въпроса Ако ChatGPT седне на стола на богатството в „Стани богат“: Ето как отговаря на 15-те въпроса
ТЕСТ: Как да се маскираш на Хелоуин? ТЕСТ: Как да се маскираш на Хелоуин?
Предложение за четене: „Обичай смело“ - биография на големия Енчо Керязов Предложение за четене: „Обичай смело“ - биография на големия Енчо Керязов
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби