„Смехът и сълзите“ – новите „Философски закуски“ (предложение за четене)

„Сълзите са думи, които не можем да изречем, думи без букви, думи, непроизносими за устата. Прозрачни, течни и солени думи, които се изливат от очите и излизат направо от тялото“

Photo credit: Издателство „Точица“

„Смехът и сълзите“ е най-новата детска книга от поредицата „Философски закуски“, написани от професора от Сорбоната Мишел Пюеш и детската писателка Брижит Лабе. Илюстрациите на Жак Азам са адаптирани на български от Миглена Папазова. Преводът е на Валентина Бояджиева.  

„Философските закуски“ не са типични детски книги, не са приказки, нито пък са детски енциклопедии. Те са изненадващи с начина, по който внимателно превеждат децата (а и техните родители) в една територия за свободно общуване по някои не съвсем лесни теми. В книгите няма готови формули, а истории-примери (някои доста забавни), които са много близки до ежедневието на децата. Чрез тях може да бъде поставено началото на разговор за демокрацията и диктатурата, войната и мирът, успехът и провалът, същността и външността, любовта и приятелството, насилието и ненасилието, а вече и за смеха и сълзите.

И смехът, и сълзите често са породени от емоции, които трудно се поддават на правила. Само опитайте да сподавите смеха си, ако видите как строгият учител по химия всъщност носи гащи на патета! Или сълзите, ако нещо наистина ви засегне. Смехът и сълзите бликат от нас и е хубаво да се вслушваме в тях, казват Мишел Пюеш и Брижит Лабе.

Photo credit: Издателство „Точица“

„Сълзите са думи, които не можем да изречем, думи без букви, думи, непроизносими за устата. Прозрачни, течни и солени думи, които се изливат от очите и излизат направо от тялото“, пишат още те.

Освен за различните възможни причини да плачем, авторите отговарят на някои въпроси като това дали можем да се смеем на всичко, смелост ли е да плачем, смеем ли се или плачем от щастието. И в тази книга не са пропуснати онези чувства или случки, които могат да ни притеснят или объркат. Понякога те са породени от тъга, скръб или присмех, а друг път са свързани с онзи „луд смях“, който не можем да удържим и за който вече стана дума.

Photo credit: Издателство „Точица“

Photo credit: Издателство „Точица“

Photo credit: Издателство „Точица“

Коментирай »
„Войната и мирът“: „Философски закуски“ за деца (предложение за четене)
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Кажи ми зодията си и ще разбереш кой герой от "Mortal Kombat" си
Хирург показа най-красивото женско лице (СНИМКИ)
Най-полезните ферментирали храни
6 гадни неща, които могат да ни се случат през лятото, и 10 съвета как да се предпазим
На какво се дължи гравитационната дупка в Индийския океан?
Почивка без стрес
Затвор за споменаване на Бог по време на секс
Активен през деня, любвеобилен през нощта
Предложение за четене: "Преобърнатият човек" - предизвикателно заглавие от Фред Варгас
ТЕСТ: Как си със самочувствието?
Откажи му с финес
Идеален секс? 10 минути
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби