„Войната и мирът“: „Философски закуски“ за деца (предложение за четене)

„Войната и мирът” е детска книга от поредицата „Философски закуски” от Мишел Пюеш и Брижит Лабе

„Войната и мирът“: „Философски закуски“ за деца (предложение за четене)

Photo credit: Издателство "Точица"

Война и мир” е руска класика от Лев Николаевич Толстой. Събитията в нея се развиват на фона на Наполеоновото нашествие в Русия.

„Войната и мирът” е детска книга от поредицата „Философски закуски” от Мишел Пюеш и Брижит Лабе. Поредица, в която авторите използват дълбочината на философията и живия език на детската литература, за да търсят отговори на различни въпроси. Въпроси, които безпокоят децата, но не само тях.

Досега в българското издание на поредицата се питахме: „Как може да се избегне насилието?”, „Неуважение ли е да не харесаш яхнията на леля си?”, „Скучна ли е демокрацията и не е ли по-лесно един да решава всичко?”, „Трябва ли човек да се променя, за да има приятели?”, „На какво може да ни научи провалът?” и „Как да разберем какви сме всъщност?”. И разсъждавахме над ситуации, извадени сякаш от „Малкият Никола”.

Photo credit: Издателство "Точица"

Този път темата е особено актуална. Защото започналата миналата година война в Украйна още продължава и много деца (и възрастни) се тревожат, задават си въпроси. Защо изобщо има войни? Има ли друго право освен правото на силния? Как се решават тези проблеми между хората? А между държавите? Какви недостатъци имат решенията, които сме намерили досега?

Част от тези въпроси получават своя логичен и разбираем отговор. Наистина, ако се вгледаме в човешката история, ще видим как мирът съвсем не е естественото състояние на човека. Той се изгражда. По същия начин човек се учи да бъде възпитан с околните – да не хлопва вратата в лицето на онзи след него, да казва „Добър ден”, „Моля” и „Благодаря”. Малките деца не се раждат научени на тези неща. Точно така трябва непрекъснато да се учим да градим мир. И книгата напомня как именно се прави това.

Photo credit: Издателство "Точица"

Поредицата е илюстрирана от Жак Азам и е преведена на български от Валентина Бояджиева. В България е издадена от „Точица“.

Книгата се издава с подкрепата Национален фонд „Култура“, програма „Възстановяване и развитие на частни организации в областта на културата”.

Photo credit: Издателство "Точица"

Photo credit: Издателство "Точица"

Коментирай »
Още по темата
 „Смехът и сълзите“ – новите „Философски закуски“ (предложение за четене) „Смехът и сълзите“ – новите „Философски закуски“ (предложение за четене)
Препоръчваме още
ТЕСТ: Какъв е перфектният мъж за теб? ТЕСТ: Какъв е перфектният мъж за теб?
„Очите на демона“ – заявка за нов хит от Том Егеланд (предложение за четене) „Очите на демона“ – заявка за нов хит от Том Егеланд (предложение за четене)
Научно доказано: Програмирани сме да намираме любов след раздяла Научно доказано: Програмирани сме да намираме любов след раздяла
Вана с кафе и кафето като лекарство Вана с кафе и кафето като лекарство
Червена панда прави гимнастика Червена панда прави гимнастика
Венци Венц‘ стартира самостоятелна кариера с „Давам“ Венци Венц‘ стартира самостоятелна кариера с „Давам“
Стоте най-велики маниакални смехове от филми Стоте най-велики маниакални смехове от филми
5 начина да забавиш темпото във връзката си 5 начина да забавиш темпото във връзката си
Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани
Разширени вени през лятото: Как да облекчим състояние и да се предпазим Разширени вени през лятото: Как да облекчим състояние и да се предпазим
Съветите на астролога Венета Матева: Луната и Слънцето имат какво да ти кажат   Съветите на астролога Венета Матева: Луната и Слънцето имат какво да ти кажат  
Предложение за четене: „Огнената тайна“ и други новели“ от Стефан Цвайг Предложение за четене: „Огнената тайна“ и други новели“ от Стефан Цвайг
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби