„Войната и мирът“: „Философски закуски“ за деца (предложение за четене)

„Войната и мирът” е детска книга от поредицата „Философски закуски” от Мишел Пюеш и Брижит Лабе

„Войната и мирът“: „Философски закуски“ за деца (предложение за четене)

Photo credit: Издателство "Точица"

Война и мир” е руска класика от Лев Николаевич Толстой. Събитията в нея се развиват на фона на Наполеоновото нашествие в Русия.

„Войната и мирът” е детска книга от поредицата „Философски закуски” от Мишел Пюеш и Брижит Лабе. Поредица, в която авторите използват дълбочината на философията и живия език на детската литература, за да търсят отговори на различни въпроси. Въпроси, които безпокоят децата, но не само тях.

Досега в българското издание на поредицата се питахме: „Как може да се избегне насилието?”, „Неуважение ли е да не харесаш яхнията на леля си?”, „Скучна ли е демокрацията и не е ли по-лесно един да решава всичко?”, „Трябва ли човек да се променя, за да има приятели?”, „На какво може да ни научи провалът?” и „Как да разберем какви сме всъщност?”. И разсъждавахме над ситуации, извадени сякаш от „Малкият Никола”.

Photo credit: Издателство "Точица"

Този път темата е особено актуална. Защото започналата миналата година война в Украйна още продължава и много деца (и възрастни) се тревожат, задават си въпроси. Защо изобщо има войни? Има ли друго право освен правото на силния? Как се решават тези проблеми между хората? А между държавите? Какви недостатъци имат решенията, които сме намерили досега?

Част от тези въпроси получават своя логичен и разбираем отговор. Наистина, ако се вгледаме в човешката история, ще видим как мирът съвсем не е естественото състояние на човека. Той се изгражда. По същия начин човек се учи да бъде възпитан с околните – да не хлопва вратата в лицето на онзи след него, да казва „Добър ден”, „Моля” и „Благодаря”. Малките деца не се раждат научени на тези неща. Точно така трябва непрекъснато да се учим да градим мир. И книгата напомня как именно се прави това.

Photo credit: Издателство "Точица"

Поредицата е илюстрирана от Жак Азам и е преведена на български от Валентина Бояджиева. В България е издадена от „Точица“.

Книгата се издава с подкрепата Национален фонд „Култура“, програма „Възстановяване и развитие на частни организации в областта на културата”.

Photo credit: Издателство "Точица"

Photo credit: Издателство "Точица"

Коментирай »
Още по темата
 „Смехът и сълзите“ – новите „Философски закуски“ (предложение за четене) „Смехът и сълзите“ – новите „Философски закуски“ (предложение за четене)
Препоръчваме още
Проф. Донка Байкова: Ако сте жадни, това е сигурен знак, че вече сте дехидратирани Проф. Донка Байкова: Ако сте жадни, това е сигурен знак, че вече сте дехидратирани
Най-важните качества на идеалния мъж Най-важните качества на идеалния мъж
„Въображаема реалност“, в която властта на социалните медии расте безконтролно (предложение за четене) „Въображаема реалност“, в която властта на социалните медии расте безконтролно (предложение за четене)
9 въпроса, които жените си задаваме преди секс 9 въпроса, които жените си задаваме преди секс
„Адам отпреди грехопадението“ преплита големите теми за екологията и човешките права (предложение за четене) „Адам отпреди грехопадението“ преплита големите теми за екологията и човешките права (предложение за четене)
Предложение за четене: „Kотаракът в чизми“, красиво преразказана от Ерих Кестнер Предложение за четене: „Kотаракът в чизми“, красиво преразказана от Ерих Кестнер
Забавно четиво, което завладява със своята простота: „Наемателят“ от младия сръбски писател Филип Груич (предложение за четене) Забавно четиво, което завладява със своята простота: „Наемателят“ от младия сръбски писател Филип Груич (предложение за четене)
„Никога не ме лъжи“ – предупреждава убийственият трилър на Фрида Макфадън (предложение за четене) „Никога не ме лъжи“ – предупреждава убийственият трилър на Фрида Макфадън (предложение за четене)
Откритие на 92 гена обещава пробив в лечението на Алцхаймер Откритие на 92 гена обещава пробив в лечението на Алцхаймер
Петте мъжки заповеди Петте мъжки заповеди
Най-странните мъжки комплименти Най-странните мъжки комплименти
Може ли да се направи храна от въздуха? Може ли да се направи храна от въздуха?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби