„Офицер и шпионин”: Робърт Харис и Роман Полански съчетават историческа драма и трилър

Великолепната историческа драма вече е в кината

29 ноември 2019
„Офицер и шпионин”: Робърт Харис и Роман Полански съчетават историческа драма и трилър

снимки: издателство "Колибри"

Великолепната историческа драма „Офицер и шпионин”, която откри тазгодишното издание на кино-литературния фестивал CineLibri, вече е в кината.

По думите на критиката филмът е брилянтен урок по кинематография и създаване на исторически филм.

Режисьор на „Офицер и шпионин” (Франция, Италия 2019), чието оригинално заглавие е J'accuse (Аз обвинявам), е Роман Полански, една от най-мощните фигури в съвременната кинематография.

Достатъчно е да се споменат филми като „Бебето на Розмари”, „Китайски квартал”, „Отвращение”, „Тес”, „Горчива луна”, „Пианистът”.

Офицер и шпионин” е адаптация по едноименния бестселър на майстора на психологически бестселъри Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика.

В лентата блести звездата от „Артистът” Жан Дюжарден. Участват също Луи Гарел („Изключителният Годар”), Матю Амалрик („Скафандърът и пеперудата”), Еманюел Сене („Венера в кожи”), Мелвил Пупо и българинът Владимир Йорданов. За въздействието на филма допринасят отличната операторска работа на Павел Еделман и музиката на Александър Десплат.

Офицер и шпионин” откри CineLibri 2019 веднага след официалната премиера в рамките на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция.

Роман Полански, който остава едно от най-авторитетните имена в съвременното кино, независимо от скандалите, които съпровождат името му, е създал убедително съчетание от историческа драма и трилър с внушителен бюджет и първокласен кастинг.

Сюжетът ни пренася в Париж от 1895 година, когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа.

Възкресявайки скандала, който разделя Франция, предизвиква големия писател Емил Зола да напише прочутата статия в защита на Драйфус „Аз обвинявам” и привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, „Офицер и шпионин” разказва трезво една история, която звучи изумително актуално и днес - история за лов на вещици, тайни трибунали, доносници и разузнавателни агенции.

Всъщност именно чувствителността на Полански към „случая Драйфус” вдъхновява майстора на психологическия трилър Робърт Харис за написването на романа „Офицер и шпионин“ (2013), а по-късно и за сценария на филма.

Харис и Полански работят заедно не за първи път – писателят е съавтор на сценария на „Писател в сянка“ (2010), успешна адаптация на романа му „Призракът“, удостоена с над 30 отличия.

Офицер и шпионин“ е отличен с Голямата награда на журито във Венеция, награда FIPRESCI, награда Green Drop Award, Sorriso Diverso Venezia Award. Лентата има и четири номинации за Европейска филмова награда.

Коментирай »
Още по темата
Питър Мей се завръща с пророческия трилър „Карантина“ (предложение за четене) Питър Мей се завръща с пророческия трилър „Карантина“ (предложение за четене)
„Бегълка“ от краля на психологическия съспенс Харлан Коубън (предложение за четене) „Бегълка“ от краля на психологическия съспенс Харлан Коубън (предложение за четене)
Предложение за четене: „Дилър на реалности” от Николас Димитров Предложение за четене: „Дилър на реалности” от Николас Димитров
Предложение за четене: „Офицер и шпионин“ от Робърт Харис Предложение за четене: „Офицер и шпионин“ от Робърт Харис
„Офицер и шпионин” на Роман Полански открива CineLibri 2019 „Офицер и шпионин” на Роман Полански открива CineLibri 2019
Препоръчваме още
„Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене) „Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене)
„Изгубени вещи“ – свежо, уютно и носталгично платно от истории, подписани от деликатното перо на Алберт Бенбасат (предложение за четене) „Изгубени вещи“ – свежо, уютно и носталгично платно от истории, подписани от деликатното перо на Алберт Бенбасат (предложение за четене)
Как да оцелееш в женски офис Как да оцелееш в женски офис
ТЕСТ: Коя е перфектната цветова палитра за теб? 🌈 ТЕСТ: Коя е перфектната цветова палитра за теб? 🌈
Петте причини да скъсаш с него Петте причини да скъсаш с него
В мрежата на „Паяка“ (предложение за четене) В мрежата на „Паяка“ (предложение за четене)
Предложение за четене: Епидемиите: истински опасности и фалшиви тревоги Предложение за четене: Епидемиите: истински опасности и фалшиви тревоги
Кога е време да заживеете заедно Кога е време да заживеете заедно
Флирт в офиса: Четири типа досадни ухажори на работното място Флирт в офиса: Четири типа досадни ухажори на работното място
Съветът на Apple: Ако намокрите телефона си, не го слагайте в ориз! Съветът на Apple: Ако намокрите телефона си, не го слагайте в ориз!
Съветите на Изи: Кой е най-щадящият начин за изправяне на косата  Съветите на Изи: Кой е най-щадящият начин за изправяне на косата 
Активен през деня, любвеобилен през нощта Активен през деня, любвеобилен през нощта
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби