„Офицер и шпионин”: Робърт Харис и Роман Полански съчетават историческа драма и трилър

Великолепната историческа драма вече е в кината

29 ноември 2019

снимки: издателство "Колибри"

Великолепната историческа драма „Офицер и шпионин”, която откри тазгодишното издание на кино-литературния фестивал CineLibri, вече е в кината.

По думите на критиката филмът е брилянтен урок по кинематография и създаване на исторически филм.

Режисьор на „Офицер и шпионин” (Франция, Италия 2019), чието оригинално заглавие е J'accuse (Аз обвинявам), е Роман Полански, една от най-мощните фигури в съвременната кинематография.

Достатъчно е да се споменат филми като „Бебето на Розмари”, „Китайски квартал”, „Отвращение”, „Тес”, „Горчива луна”, „Пианистът”.

Офицер и шпионин” е адаптация по едноименния бестселър на майстора на психологически бестселъри Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика.

В лентата блести звездата от „Артистът” Жан Дюжарден. Участват също Луи Гарел („Изключителният Годар”), Матю Амалрик („Скафандърът и пеперудата”), Еманюел Сене („Венера в кожи”), Мелвил Пупо и българинът Владимир Йорданов. За въздействието на филма допринасят отличната операторска работа на Павел Еделман и музиката на Александър Десплат.

Офицер и шпионин” откри CineLibri 2019 веднага след официалната премиера в рамките на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция.

Роман Полански, който остава едно от най-авторитетните имена в съвременното кино, независимо от скандалите, които съпровождат името му, е създал убедително съчетание от историческа драма и трилър с внушителен бюджет и първокласен кастинг.

Сюжетът ни пренася в Париж от 1895 година, когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа.

Възкресявайки скандала, който разделя Франция, предизвиква големия писател Емил Зола да напише прочутата статия в защита на Драйфус „Аз обвинявам” и привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, „Офицер и шпионин” разказва трезво една история, която звучи изумително актуално и днес - история за лов на вещици, тайни трибунали, доносници и разузнавателни агенции.

Всъщност именно чувствителността на Полански към „случая Драйфус” вдъхновява майстора на психологическия трилър Робърт Харис за написването на романа „Офицер и шпионин“ (2013), а по-късно и за сценария на филма.

Харис и Полански работят заедно не за първи път – писателят е съавтор на сценария на „Писател в сянка“ (2010), успешна адаптация на романа му „Призракът“, удостоена с над 30 отличия.

Офицер и шпионин“ е отличен с Голямата награда на журито във Венеция, награда FIPRESCI, награда Green Drop Award, Sorriso Diverso Venezia Award. Лентата има и четири номинации за Европейска филмова награда.

Коментирай »
Питър Мей се завръща с пророческия трилър „Карантина“ (предложение за четене)
„Бегълка“ от краля на психологическия съспенс Харлан Коубън (предложение за четене)
Предложение за четене: „Дилър на реалности” от Николас Димитров
Предложение за четене: „Офицер и шпионин“ от Робърт Харис
„Офицер и шпионин” на Роман Полански открива CineLibri 2019
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Женските черти и навици, които мъжете ненавиждат
Предложение за четене: „Ещорил” от Деян Тиаго-Станкович
Нещата, които не трябва да забравяш преди почивката
Мъжете, с които никога не трябва да се занимаваш
Най-големите мъжки комплекси
Малката тайна на Никол Кидман за красива коса
Как е оцелял първобитният живот на „Снежната топка Земя“
3 прости правила за хубав телефонен секс
Куче водач се хвърли пред автобус, за да спаси стопанката си
Пет скрити качества на истинския джентълмен
„От любов“ – първата автобиография на Веселин Маринов (предложение за четене)
Наслада за душата: Няма нищо по-вкусно от домашните бухтички 
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби