снимка: pixabay.com

Още от древни времена билките и подправките са част от ежедневието на хората. Ползват се в медицината, козметиката, кулинарията.  

Ароматите и свойствата, които имат, могат да очароват всеки човек. Преди хладилника да навлезе в ежедневието ни, храната е била запазвана благодарение на билки.

Предлагаме ти още няколко любопитни факта за вълшебните били и подправки:

Паприката има повече съдържание на Витамин C от лимона

Римляните са посявали босилек само след заклинания за плодородие на почвата

Ванилията е втората най-скъпа подправка след шафрана

Над 10 грама шафран могат да бъдат смъртоносни

За 450 грама шафран са необходими над 20 часа труд

Куркумата е едно от най-силните лекарства сред подправките

Начинът, по който приемаме аромата на дадена билка, е заложен във всеки човек генетично

Уасаби е подправка, която става пикантна едва след като бъде намачкана

В много ресторанти се предлага прясна мента, която успокоява стомаха, освежава дъха и подсилва метаболизма. 

Семена от копър и чай от резене съдържат летливи масла, които имат спазмолитични свойства и спомагат за предотвратяване на стомашночревни проблеми като подуване

Коментирай >