Каква е връзката между употребата на канабис и шизофренията

Шизофренията е сериозно психично заболяване, което засяга начина, по който човек мисли, чувства и се държи

Младите мъже с проблеми, предизвикани от употребата на канабис, са изложени на повишен риск от развитие на шизофрения, съобщава Синхуа, като цитира ново проучване.

В изследването, публикувано в “Сайколоджикъл медисин”, са анализирани подробни данни от здравни досиета, обхващащи пет десетилетия и представляващи над 6 милиона души в Дания, за да се оцени частта от случаите на шизофрения, която може да се дължи на разстройство, свързано с употребата на канабис.

Специалистите установяват сериозни доказателства за връзката между разстройството, причинено от него, и шизофренията сред мъжете и жените, въпреки че връзката е много по-силна сред младите представители на силния пол.

Използвайки статистически модели, изследователите изчисляват, че до 30% от случаите на шизофрения сред мъжете на възраст между 21 и 30 години биха могли да бъдат предотвратени чрез избягване на разстройството, причинено от употребата на канабис.

Шизофренията е сериозно психично заболяване, което засяга начина, по който човек мисли, чувства и се държи. Според проучването хората, страдащи от нея, могат да изглеждат така, сякаш са загубили връзка с реалността, а симптомите на заболяването затруднят участието в обичайни, ежедневни дейности.

Въпреки това, както за разстройството, причинено от употребата на канабис, така и за шизофренията има ефективни лечения.

“Преплитането на разстройствата, свързани с употребата на наркотични вещества, и психичните заболявания е сериозен проблем на общественото здраве, който изисква спешни действия и подкрепа за хората, които се нуждаят от нея”, заяви Нора Волков, директор на Националния институт за злоупотреба с наркотици на САЩ и съавтор на проучването.

“Тъй като достъпът до мощни продукти от канабис продължава да се увеличава, от решаващо значение е да се засили превенцията, скрининга и лечението на хората, които могат да изпитат психични заболявания, свързани с употребата на канабис”, каза Волков.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Строго наказваните деца са по-склонни да развият психични проблеми
Препоръчваме още
Посрещаме норвежкия дръндьо от „Конкурс за милион крони“ (предложение за четене)
Хазартът и хазартните зависимости: Симптоми, диагноза и лечение
Жега, слънце и опасности: Кои са най-честите травми през лятото и как да се предпазим
Състояние, лишаващо милиони по света от здрав сън: Откриха още една опасност от сънната апнея
Зодиите, които обичат най-силно
5 начина да забавиш темпото във връзката си
13 вредни мисли, които да прогоните веднага
Пъстра храна за добро здраве
Мъжките на най-малката зъбата жаба прегръщат малките си
Десет любопитни факта за бекона, които може би не знаете
Любовните проблеми на един 5-годишен Казанова
Електронна "татуировка" наблюдава здравето на сърцето
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби