Каква е връзката между употребата на канабис и шизофренията

Шизофренията е сериозно психично заболяване, което засяга начина, по който човек мисли, чувства и се държи

Младите мъже с проблеми, предизвикани от употребата на канабис, са изложени на повишен риск от развитие на шизофрения, съобщава Синхуа, като цитира ново проучване.

В изследването, публикувано в “Сайколоджикъл медисин”, са анализирани подробни данни от здравни досиета, обхващащи пет десетилетия и представляващи над 6 милиона души в Дания, за да се оцени частта от случаите на шизофрения, която може да се дължи на разстройство, свързано с употребата на канабис.

Специалистите установяват сериозни доказателства за връзката между разстройството, причинено от него, и шизофренията сред мъжете и жените, въпреки че връзката е много по-силна сред младите представители на силния пол.

Използвайки статистически модели, изследователите изчисляват, че до 30% от случаите на шизофрения сред мъжете на възраст между 21 и 30 години биха могли да бъдат предотвратени чрез избягване на разстройството, причинено от употребата на канабис.

Шизофренията е сериозно психично заболяване, което засяга начина, по който човек мисли, чувства и се държи. Според проучването хората, страдащи от нея, могат да изглеждат така, сякаш са загубили връзка с реалността, а симптомите на заболяването затруднят участието в обичайни, ежедневни дейности.

Въпреки това, както за разстройството, причинено от употребата на канабис, така и за шизофренията има ефективни лечения.

“Преплитането на разстройствата, свързани с употребата на наркотични вещества, и психичните заболявания е сериозен проблем на общественото здраве, който изисква спешни действия и подкрепа за хората, които се нуждаят от нея”, заяви Нора Волков, директор на Националния институт за злоупотреба с наркотици на САЩ и съавтор на проучването.

“Тъй като достъпът до мощни продукти от канабис продължава да се увеличава, от решаващо значение е да се засили превенцията, скрининга и лечението на хората, които могат да изпитат психични заболявания, свързани с употребата на канабис”, каза Волков.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Строго наказваните деца са по-склонни да развият психични проблеми
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Пожарникари спасиха „несговорчива“ катерица, заклещена в улична шахта
Плетеница от интриги, секс и убийства във „Всичко свършва в полунощ“ от Хариет Тайс (предложение за четене)
Упражнения за по път
Враговете на редовния секс – в храни и напитки
ТЕСТ: Как би се справила, ако попаднеш в къща с духове?
Селфито не винаги е проява на нарцисизъм
Пикник сред природата: Свежи и лесни идеи за хапване навън 
Топ 7 на храните за плосък корем
Кюфтетата по света: 8 вида, които най-вероятно не сте опитвали
Защо не си пада по теб...вече
„Вечер на улица Милагро“ ще разгорещи почитателите на съвременните романси (предложение за четене)
Какво да хапваме в различните часове на деня
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби