Начин на живот или психоза: Кога здравословното хранене става опасна мания

В медицината вече са създадени и нови термини: орторексия, бигорексия и прегнорексия

Photo credit: pasja1000Pixabay

Зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да се крият сериозни психози. За това алармират лекарите от Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диетика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. При тях все по-често попадат млади хора, които вместо да се подпомагат, вредят на здравето си с прекалени тренировки и ограничения. 

В диетологията за тези нарушения вече са създадени и нови термини.

Орторексия е, когато даден човек е напълно обсебен от здравословното хранене. „Тези, предимно млади хора, непрекъснато търсят храни, които са с по-малко съдържание на сол, захар, калории, въглехидрати, обявени като полезни храни. В този си стремеж обаче те налагат ограничения върху своето хранене. Изпадат в хранителен дисбаланс – повече протеини, повече белтъчни храни, изцяло изключват въглехидратните. Но не е само структурата на хранене. Тези хора започват да имат психогенни и поведенчески нарушения. Те са обсебени от това. Броят си калориите, броят си грамовете протеин“, разказва доц. д-р Даниела Попова, началник на клиниката.

Бигорексията е друго такова нарушение, което вече е официално признато от медицинската общност. Това е модел на хранене, при който индивидите са обсебени да правят мускулна маса. „Наскоро през нас мина такъв пациент, който съобщи, че изяжда по 2 кг пилешко месо на ден, 2-3 яйца, протеинови добавки, защото има такава насока от своя фитнес инструктор. Естествено, че такава диета натоварва черния дроб и бъбреците. Дори и да изглежда много мускулест, един такъв човек всъщност не е здрав и натрупва в тялото си метаболитно напрежение и стрес“, предупреждава доц. д-р Попова. Тя дава и друг пример с 18-годишен младеж, който след прекалена употреба на протеини е развил хипертония и в последствие е получил мозъчен инсулт.

Прегнорексията – друга много опасна тенденция, при която бременни жени, в стремежа си да запазят фигурата си, лишават своя и на нероденото си дете организъм от важни нутриенти, които имат решаваща роля за по-нататъшното развитие.

Все по-често в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за лечение на метаболитни нарушения, която е една от малкото в България, специализирана в лечението на хранителни нарушения като анорексия и булимия, приемат пациенти с тези заболявания, уточняват от ИСУЛ.

Анорексия и булимия 

Медиците предупреждават, че за разлика от орторексията, бигорексията и прегнорексията, които са опасни, но при правилен подход добре повлияни, веднъж отключени, анорексията и булимията са за цял живот. Най-застрашени са тийнейджърите и младите хора, чиято психика е много крехка и всяка подигравка за теглото може да отключи тези животозастрашаващи състояния. Но в клиниката са имали  и пациентки (по-често от тези заболявания боледуват жените), които са на и над средната възраст. В тези случаи анорексията или булимията обикновено са следствие от някакво неблагоприятно събитие (смърт на близък човек, раздяла, развод, преживян психострес в детството). „Важно е да се знае, че водеща роля при лечението на анорексията и булимията имат психиатрите, тъй като това са преди всичко болести на психиката. Нашата роля като ендокринолози и специалисти по храненето е да оценим какви са пораженията върху организма и да подпомогнем възстановяването му с хранителна програма, създадена индивидуално за всеки пациент. Лечението е безплатно, по клинична пътека, като през цялото време вървим рамо до рамо с психиатъра на болницата, д-р Фани Цуракова, която има богат опит с подобни пациенти“, пояснява доц. д-р Даниела Попова.

Коментирай »
Застрашена ли си от затлъстяване: Ето как да изчислиш индекса си на телесна маса
Най-полезните и най-вредните диети: Виж класацията на кардиолозите
Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън
Какво представляват възпалителните чревни заболявания и как се лекуват
Четири неподозирани фактора, които увреждат бъбреците
Битката на Гергана: „Ракът не е смъртна присъда... благодарна съм на болестта си“
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
ТЕСТ: Само приятели ли сте или нещо повече?
Робърт Дауни-Джуниър със специално обръщение към българските зрители (ВИДЕО)
Изневярата и мъжкото лице: Чертите му издават дали е верен
Четири подхода, които родителите на успешни деца използват
Поне шест факта за лука, които всеки чревоугодник трябва да знае
Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване
Не само кръвната захар: Йодът също оказва влияние върху развитието и размерите на плода
Изоставено бебе павиан гушка плюшена маймунка (ВИДЕО)
Ракът на маточната шийка: Пациентките губят средно по 20 години живот, а превенция има
Най-лесният и евтин начин да махнем неприятната миризма от обувките
Най-разпространените мъжки лъжи
7 забрани за лятото
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби