С бебе на път – 8 практични съвета за нови родители

На първо място, не забравяйте да се консултирате с педиатъра си

С бебе на път – 8 практични съвета за нови родители

Photo credit: Tatiana Syrikova/Pexels

Пътуването с бебе може да бъде вълнуващо преживяване, но изисква внимателно планиране и подготовка, за да не се превърне в изтощителен маратон. Затова днес се спираме на няколко практически съвета, които ще ви помогнат да направите пътуването си по-гладко.

На първо място, не забравяйте да се консултирате с педиатъра си, особено ако ви предстои дълго пътуване или сте избрали по-екзотична дестинация. Набавете си нужните храна и вода и се погрижете аптечката да е заредена. 

👉Изберете най-подходящия момент: Опитайте се да планирате пътуването в тези часове от денонощието, когато бебето обикновено спи или е спокойно. Това ще помогне за намаляване на безпокойството и ще направи пътуването по-приятно за всички.

👉Съберете необходимия багаж: Пригответе малък ръчен багаж само с най-важното за вашето бебе, като пелени, дрехи, храна, бутилки, одеяла и любими играчки. Това ще улесни преминаването през летището или гарата и ще гарантира, че всичко необходимо е лесно достъпно.

👉Използвайте удобни за носене артикули: Носете бебето си в кенгуру за ръце или друго подобно приспособление, докато пътувате. Това ще освободи ръцете ви и ще позволи на бебето ви да остане удобно и сигурно. Уверете се, че то има опора за врата, гърба и бедрата.

👉Планирайте почивки: Правете редовни почивки, за да дадете на бебето си възможност да се движи, да се протегне и да се оригне. Това ще ви помогне да избегнете прегряване или прекомерна умора на бебето.

👉Вземете допълнителни пелени и дрехи: Винаги опаковайте допълнително пелени, дрехи и кърпи. Инциденти се случват по всяко време, така че е важно да сте подготвени.  

👉Спазвайте графика за сън: Опитайте се да поддържате рутината на съня на бебето си възможно най-близо до домашната среда. Това може да помогне за облекчаване на стреса и да улесни заспиването на бебето по време на пътуването.  

👉Подгответе храната: Ако кърмите, уверете се, че имате достатъчно чиста вода за приготвяне на бутилки. Ако го храните с шише, опаковайте достатъчно сухо мляко и стерилизирайте бутилките предварително.

👉Дръжте бебето хидратирано: Носете достатъчно вода за себе си и бебето, защото ако му е много топло, може да се изпоти и да се дехидратира. От interimage.bg напомнят, че Българската педиатрична асоциация (БПА) препоръчва изворната вода, като най-подходяща за бебета и малки деца.  

🌟Ако пътувате с кола, е желателно да следите и вътрешната температура в автомобила – 21 градуса е оптималната такава. При много топло време се препоръчва разликата в градусите извън и в автомобила да не е съществена – максимум 6-7 градуса. Важно е да не оставяте бебето само в колата, дори да е паркирана на сенчесто място.

🌟При пътуване със самолет, въздухът в него е доста по-сух и бебето може да ожаднява по-бързо. В тези моменти е хубаво то да приема достатъчно вода, а ако кърмите, това се отнася и за вас. Подгответе и бутилка с биберон, за да я дадете, ако бебето усети напрежение в ушите при излитане или кацане. 

🌟По време на престоя на желаната дестинация, особено ако сте избрали топло място, детето ще има нужда от повече вода. Може да изчислите по 30 мл. на килограм, за всеки градус над 30. Хубаво е да избягвате да излагате бебето на директна слънчева светлина. Можете да мокрите личицето и телцето му, когато е горещо, за да го освежите бързо.  

Чрез правилното планиране на начина на придвижване, изхранването и престоя, предизвикателството няма да е толкова голямо и ще имате своите лични моменти, в които да се отпуснете и насладите на почивката.

Коментирай »
Още по темата
9 съвета за незабравимо и безгрижно пътуване с деца 9 съвета за незабравимо и безгрижно пътуване с деца
Много бъдещи майки страдат от липса на витамини, важни за бебето и тях самите Много бъдещи майки страдат от липса на витамини, важни за бебето и тях самите
С деца на почивка: Задължителната лятна аптечка за всеки родител С деца на почивка: Задължителната лятна аптечка за всеки родител
Четири подхода, които родителите на успешни деца използват Четири подхода, които родителите на успешни деца използват
Най-абсурдните бебешки суеверия Най-абсурдните бебешки суеверия
Най-тъпите причини да решиш да имаш дете, сервирани от най-абсурдната кампания за повече български бебета - „Направи го сега“ Най-тъпите причини да решиш да имаш дете, сервирани от най-абсурдната кампания за повече български бебета - „Направи го сега“
Препоръчваме още
Съветът на Apple: Ако намокрите телефона си, не го слагайте в ориз! Съветът на Apple: Ако намокрите телефона си, не го слагайте в ориз!
Едно наум с алкохола на плажа: Съветите на токсиголога за безпроблемна почивка Едно наум с алкохола на плажа: Съветите на токсиголога за безпроблемна почивка
„Бомба със закъснител“: Един от най-големите медийни скандали отблизо (СНИМКИ/ВИДЕО) „Бомба със закъснител“: Един от най-големите медийни скандали отблизо (СНИМКИ/ВИДЕО)
Най-добрите песни на 2019 година Най-добрите песни на 2019 година
Да изчистим организма: Лесна рецепта за здравословно смути за детокс Да изчистим организма: Лесна рецепта за здравословно смути за детокс
ТЕСТ: Интроверт или екстроверт си? ТЕСТ: Интроверт или екстроверт си?
„Моят куфар на точки“ – когато мама и тате се разделят (предложение за четене) „Моят куфар на точки“ – когато мама и тате се разделят (предложение за четене)
Месеците, в които се качват най-много килограми Месеците, в които се качват най-много килограми
Колко е високо най-високото дърво в Азия Колко е високо най-високото дърво в Азия
ТЕСТ: От каква фобия страдаш? ТЕСТ: От каква фобия страдаш?
Не измивайте тези храни преди готвене Не измивайте тези храни преди готвене
Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби