Хранителното отравяне ни изтощава и обезводнява: Ето как да го разпознаем и лекуваме

Токсиколог от ВМА споделя ценни съвети за справяне с хранителните отравяния

Photo credit: Venera.bg 

Хранителните неинфекциозни интоксикации са много чести остри състояния през летните месеци. Разглеждат се като последица от консумация на храна, съдържаща екзогенни (външни за организма) отровни вещества, съобщават от ВМА.

Специалистите предоставят ценни съвети за разпознаване на хранителното отравяне, за овладяване на симптомите и за прилагане на правилно лечение.

Хранителните отравяния се разделят на няколко групи:

👉От животински произход – риби, миди и други;

👉От растителен произход – гъби, горчиви ядки от някои плодове (кайсии), бакла, гъби, позеленели картофи (соланин);

👉От попаднали примеси в храната – плевели (мораво рогче и други), химически примеси;

👉От бактерии с условно-патогенни свойства и с токсини от бактериален произход.

Те започват скоро след хранене и са резултат от нарушения и пропуски в основни хигиенни навици, както и от неправилно съхранение на хранителните продукти, което е благоприятна предпоставка за заразяването на храната. Това коментира доц. Людмила Нейкова, началник на Катедра „Токсикология” на Военномедицинска академия (ВМА).

Видове хранителни отравяния и симптомите, по които ще ги познаем

Лекарят подчертава, че хранителното отравяне може да се случи на всеки. Най-често идва след консумация на неизмити плодове и зеленчуци, на гъби и неправилно съхранявани приготвени храни (развалени храни). Стафилококовите токсини например са термоустойчиви (дори при кипене), което води до висок риск от отравяне дори при термична обработка. В основата на хранителните отравяния могат да са токсо-инфекциозни и неинфекциозни причинители. Тяхното разграничаване невинаги е лесно, споделя още специалистът.

🔹През горещите летни месеци токсо-инфекциозните отравяния са по-чести. Освен гаденето и повръщането, за тях са характерни високата температура и многократните диарични изхождания, често с примеси на кръв и слуз. Тези интоксикации са в приоритета на колегите инфекционисти, разкрива доц. Нейкова. 

🔹Втората група (неинфекциозните хранителни интоксикаии) са след употреба на месо, риба, яйца, млечни продукти и други, които са замърсени с бактерии, които проявяват токсичност само при определени условия (условно-патогенни) – например Ешерихия коли, бактерии в стомашно-чревния тракт на човек, които при грешка в диетата или други неблагоприятни условия водят до съответната симптоматика, пояснява токсикологът.

Първите симптоми се появят в рамките на средно 4-8 часа след консумиране на замърсена храна, а при ендогенната патогенна флора и по-късно и включват: коликообразни, поносими болки около пъпа и по хода на дебелото черво, гадене, повръщане и диария, различно изявени според тежестта на отравянето. Изпражненията са обилни и воднисти, със слуз, но без примес на кръв. При тежко протичане настъпва обезводняване на организма с понижаване на артериалното налягане и колапсни състояния, предупреждава специалистът. Някои хора могат да вдигнат температура, пулсът им да се ускори, кожата да е бледа, да имат отпадналост до тежка адинамия. 

🔹При данни за консумация на гъби, особено диворастящи и групови оплакванията (няколко души в компанията), задължително трябва да се посети спешен медицински център или токсикологично звено. Отравянията се причиняват от токсини, които се запазват в храната независимо от нейната термична обработка и начин на консумация, казва още доц. Нейкова.

👉Характерно за тях е продължителният латентен период (от 8 до 30 часа след консумация), средно 10-12 часа, тъй като гъбните токсини не увреждат директно стомашно-чревния тракт, а черния дроб. Оплакванията са от гастро-ентерален синдром в първите 3-4 дни (гадене, повръщане, проява на диария, коремни колики, някои получават мускулни крампи, обезводняване, колапс и др.), като постепенно се засилват проявите от страна на черния дроб – тежест и умерена болезненост в дясно подребрие, пожълтяване на склерите, кожата, жълто оцветяване на урината. Често се засягат и бъбреците – намалява количеството на отделяната урина, повишаване на артериалното налягане до бъбречна недостатъчност, в най-тежките форми на протичане.

🔹Не са редки и интоксикациите след консумация на морски дарове и риба. Често те могат да бъдат преносител на различни видове бактерии, в резултат на което започват стомашно-чревни оплаквания, които бързо водят до обезводняване и електролитен дисбаланс в организма. 

Хранително отравяне или грип

❗ Много често хранителното отравяне и стомашният грип се бъркат, тъй като имат сходни клинични симптоми и протичане: диария, коремна болка, гадене, повръщане и понякога повишена температура. Разликата между тях е в източника на инфекцията, пояснява доц. Нейкова.

Какво да правим при хранително отравяне

Едно от първите неща, които е добре да се направят при хранително отравяне, е промивката на стомаха. Така най-бързо ще се премахнат токсините от тялото. За да се осъществи това, е необходимо да се изпият около 1,0-1,5 до 2 литра вода или слаб разтвор на сода за хляб, след което се предизвиква повръщане. Същата стъпка може да се направи с активен въглен (обичайно се приема 1 таблетка на 10 кг тегло), съветва специалистът.

Хранителните отравяния много бързо дехидратират организма, затова е необходимо да се компенсира загубата на течност. Необходимо е пиенето на повече вода или още по-добре – на специални рехидратиращи разтвори, но задължително на малки порции и често. В противен случай рискувате да повърнете отново, предупреждава токсикологът. Напитки, например безалкохолни и плодови сокове, не са препоръчителни, защото няма да помогнат, а само може да увеличат диарията.

Пробиотиците също могат да помогнат за намаляването, както на продължителността на разстройството, така и на честотата на изхожданията. Ако предприетите мерки не дадат резултат и не настъпи подобрение, е необходимо посещение при лекар, съветва специалистът. По думите ѝ посещението на спешен център или съвет от личен лекар ще определи правилния терапевтичен режим включващ: антиеметици (за облекчаване на позивите на гадене и повръщане); антидиарици (против диария), коиъо превентират риска от усложнения, като не се препоръчват при наличието на диария с примес на кръв или усложнена с висока температура; антибиотици - обикновено не се препоръчват, освен при особено тежка симптоматика или ако е изолиран бактериалният причинител. 

В най-тежките и протрахирани форми на хранителни отравяния, при деца или хора със съпътстващи сериозни заболявания може да се наложи и лечение в стационарни условия, се казва още в публикацията на лечебното заведение. 

Коментирай »
6 гадни неща, които могат да ни се случат през лятото, и 10 съвета как да се предпазим
Да укрепим имунната система! 5 начина, по които водата ни помага
Не прави това на празен стомах
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Откажи му с финес
Грешките в секса, които той допуска
„Въображаема реалност“, в която властта на социалните медии расте безконтролно (предложение за четене)
10 от най-популярните сандвичи на планетата
Дали костариканските ленивци са носители на антибиотика на бъдещето?
„Една стара история – нова версия“: Скандална и шокираща книга, непрепоръчителна за твърде добродетелни и свръхчувствителни читатели
Чисто ли е сърцето им? Пет зодиакални знака с труден характер
Колбасите намаляват мъжката потентност
Най-сексуалните дни и месеци: Кога правим най-много секс
Почивка без стрес
Шест начина, по които тялото ти подсказва, че си стресирана
Той е готов за сватба – знаците, които няма да забележиш
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби