Д-р Иван Делчев: Първите симптоми на хемороидалната болест изглеждат безобидни

За какви симптоми трябва да внимават хората и кога е добре да потърсят консултация с лекар? Какви са първите алармиращи знаци на хемороидалната болест? На тези въпроси отговаря д-р Иван Делчев

Д-р Иван Делчев/Photo credit: venite.bg

Проблемът с хемороидите е завоaлиран, а темата твърде дълго е табу. За венозната болест и за хемороидите като част от нея не се говори достатъчно, а хората често се притесняват да потърсят информация и след това помощ. Такова мнение изрази д-р Иван Делчев - интернист, специалист вътрешни болести и общопрактикуващ лекар в 17 ДКЦ в София.

Болестта, за която не говорим: Симптоми, превенция и малко известни факти за хемороидите 

Той определи първите симптоми за проблем с хемороидите като безобидни - тежест, парене, неприятно усещане в аналната област, болка и кървене, като уточни, че ако кървенето се появи преди болката, то това е смущаващ симптом.

Има ли рискови професии за развитие на хемороиди и кои са те?

Какво трябва да знаем за хемороидалната болест, как да се предпазим от нея и какви са средствата за лечение, ето какво разказа д-р Иван Делчев в интервю, част от кампанията „Хемороидите вече не са табу“:

За какви симптоми трябва да внимават хората и кога е добре да потърсят консултация с лекар? Какви са първите алармиращи знаци на хемороидалната болест?

Те са бих казал безобидни - тежест, парене, неприятно усещане в аналната област, появява се болка и кървене. Някой път може кървенето да е преди болката, и тогава е смущаващ симптом. Кървенето е симптом, на който трябва да се обърне внимание, защото то не е свързано само с хемороиди. Трябва да се потърси специализирана помощ и да се изясни проблема.

Има ли хора, които са в по-голям риск от останалите?

Да, има. Хората, страдащи от хронични заболявания на черния дроб и на червата са по-предразположени към това. Както вече споменах, хората, които водят заседнал начин на живот, не се хранят правилно и не пият достатъчно вода (над литър и половина дневно), също са предразположени. Затова им препоръчваме да спортуват. Изключение правят вдигането на тежести, конна езда и донякъде колоезденето.

Как можем да се предпазим от венозни болести?

Венозната болест е разпространена в 40% от хората. В много случаи е скрита или се неглижира от пациентите - например, когато имат отичане на краката в по-топлите месеци. Много хора, които са с наднормено тегло, имат заседнал начин на живот и неправилно хранене започват да страдат от венозна болест и в частност хемороидите. Можем да променим много неща свързани с нашия начин на живот, за да не бъдем засегнати от болестта. Никой пациент не обича грубо да се намесваш в неговия начин на живот, но все пак трябва да започнем оттам и после да продължим с някакъв вид медикаментозна терапия, а накрая да използваме нашите колеги хирурзи.

Д-р Иван Делчев е интернист, специалист вътрешни болести и общопрактикуващ лекар в 17 ДКЦ в София. Завършил висшето си образование в Медицинска академия София. Специализирал е вътрешни болести. Работил е в болницата в Сливен. Бил е лекар на българската експедиция в Антарктида, където през 2017 г. прекарва 3 месеца.

Цялото интервю с д-р Иван Делчев гледайте във видеото:

Коментирай »
Още по темата
Без срам и предразсъдъци: Честен разговор за хемороидите – защо се появяват и можем ли да се предпазим
Тема табу: Защо пациенти с хемороиди търсят съвет директно в аптеката  
Какво представляват възпалителните чревни заболявания и как се лекуват
Има ли рискови професии за развитие на хемороиди и кои са те?
Болестта, за която не говорим: Симптоми, превенция и малко известни факти за хемороидите
Препоръчваме още
Потвърдено: Огромната древна акула мегалодон е била топлокръвна
Топ 30 на най-чудните имена на хора в България
12 златни правила за по-безболезнено преодоляване на раздялата
Журналистът Гидиън Рахман изследва връзките между съвременните диктатори в „Епохата на автократите“ (предложение за четене)
5 генерални заблуди относно здравословното хранене
Най-ефективните храни против запек
Знаете ли защо кучето е най-добрият приятел на човека?
Пътува ви се до ново и вълнуващо място? Вижте деветте най-интересни дестинации за 2023 година
ТЕСТ: Кой е мъжът, който ще разбие сърцето ти?
„Последната игра“ е смъртоносна в новия роман на Клеър Макинтош (предложение за четене)
„Нюйоркска трилогия“ от Пол Остър (предложение за четене)
Любимото кафе показва характера
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби