„Мирисни разкрития“: Ароматът на ръцете издава пола на човека

Учени установиха, че по мириса на ръцете може да се установи полът на човек

„Мирисни разкрития“: Ароматът на ръцете издава пола на човека

Photo credit: Alexander Grey/Unsplash

Ароматите, излъчвани от ръката на човек, могат да се използват за определяне на пола. Това установи проучване на изследователи от Международния университет във Флорида, публикувано в списанието със свободен достъп „Пъблик лайбръри ъв сайънс уан“ и цитирано от ЮПИ. 

„В криминалните разследвания кучетата отдавна се използват за надеждно идентифициране и проследяване на хора въз основа на тяхната миризма. Но докато доказателствата за човешката миризма за тази област са добре установени, изследователите са постигнали малък напредък в анализа на профилите на специфичния аромат в лаборатория“, казват учените в резюме на своите открития.

Изследователите използват масспектрометрия, за да анализират ароматните съединения върху човешките длани от група от 30 жени и 30 мъже.

„След като идентифицира съединенията във всяка проба, екипът извърши статистически анализ, за да провери дали може да определи пола на индивида въз основа на профила на ароматите му“, казват изследователите и допълват: „Анализът успешно предсказа пола на човека с 96,67% точност“.

Изследователите смятат, че новите открития могат да се използват в помощ на правоприлагащите органи при намирането на заподозрени лица. „Грабежите, нападенията и изнасилванията са все престъпления, които често се извършват с ръцете на извършителя и по този начин имат потенциала да оставят ценни следи на местопрестъплението“, обясниха от изследователския екип. „При по-нататъшно потвърждаване, химическите и статистическите анализи, представени в тази статия, биха могли да се използват за разкриване на много подробности за потенциалния извършител единствено чрез профилите на миризмата на ръцете му“, казват авторите.

Използването на миризми за идентифициране на извършителите обаче е критикувано от защитниците на гражданските права. Проектът „Невинност“, който се застъпва за хора, които са били неправомерно задържани, заяви, че така наречените „мирисни разкрития“, при които извършителите се идентифицират въз основа на миризма от кучета, са довели до редица погрешни арести.

През 2009 г. групата за защита на правата на човека публикува доклад, в който се посочва, че най-малко петима души са били неправомерно арестувани чрез проверки с миризма, извършени от заместник на шерифа на Форт Бенд, Тексас. Двама от тях са били неправомерно обвинени в убийство.

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
И ароматът на сапуни привлича комарите И ароматът на сапуни привлича комарите
Най-възбуждащите аромати за мъжете Най-възбуждащите аромати за мъжете
Плодовият аромат подбужда желанието за здравословно хранене Плодовият аромат подбужда желанието за здравословно хранене
Препоръчваме още
Един мъж без име търси отговори за същността на живота и смъртта в „Тъжният гост“ от Матиас Наврат (предложение за четене) Един мъж без име търси отговори за същността на живота и смъртта в „Тъжният гост“ от Матиас Наврат (предложение за четене)
Предложение за четене: „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ - в духа на „Така го правят датчаните“ Предложение за четене: „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ - в духа на „Така го правят датчаните“
„Закони за всеки ден“ – 366 урока от световноизвестния писател Робърт Грийн „Закони за всеки ден“ – 366 урока от световноизвестния писател Робърт Грийн
Тайните, които крият сините очи Тайните, които крият сините очи
Сексът със скорпион: Най-незабравимото приключение в леглото Сексът със скорпион: Най-незабравимото приключение в леглото
Да бъдем туристи в собствения си град Да бъдем туристи в собствения си град
Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините? Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?
Съветът на Apple: Ако намокрите телефона си, не го слагайте в ориз! Съветът на Apple: Ако намокрите телефона си, не го слагайте в ориз!
Любимото кафе показва характера Любимото кафе показва характера
ТЕСТ: Кажи ми любимия си цвят и ще разкрия най-големия ти страх ТЕСТ: Кажи ми любимия си цвят и ще разкрия най-големия ти страх
Защо червеното вино предизвиква главоболие? Защо червеното вино предизвиква главоболие?
Предложение за четене: „Хроника на камък” - смущаваща смесица от трагедия и комедия Предложение за четене: „Хроника на камък” - смущаваща смесица от трагедия и комедия
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби