10 неща, които не осъзнавате, че правите, защото сте самотни

Замисляли ли сте се, че е възможно да сте самотни, без дори да го осъзнавате?

10 неща, които не осъзнавате, че правите, защото сте самотни

Photo credit: christophe Dutour/Unsplash

Самотата е сред най-подценяваните опасности в днешно време, а нарастващите ѝ нива сред хората крият рискове за здравето. Прекарването на твърде много време насаме може да доведе до депресия, безсъние и дори до самоубийствени наклонности

„Самотата е често срещано чувство, което много хора изпитват. Тя е като глада или като жаждата. Това е усещане, което тялото ни изпитва, когато нещо, от което се нуждаем за своето оцеляване, липсва“, казва д-р Вивек Мърти в интервю за Асошиейтед прес. А проблемът се влоши по време на пандемията от COVID-19  и свързаните с нея мерки за изолация. 

А замисляли ли сте се, че е възможно да сте самотни, без дори да го осъзнавате? Ако се колебаете как да отговорите на този въпрос, вижте списъка на hackspirit.com с десет неща, които не осъзнавате, че правите, защото сте самотни.

 • Прекалена ангажираност в социалните мрежи

Случва ли ви се постоянно да опреснявате фийда си? Скролвате без прекъсване, разглеждайки публикации и видеоклипове, които вече сте видели? Ако е така, може би използвате социалните медии в несъзнателен опит да почувствате връзка с другите.

Което е напълно разбираемо - хората често използват социалните мрежи в най-самотните си моменти като начин да се почувстват съпричастни, да говорят с другите и да се разсеят от реалността. Но това е само отвличане на вниманието. Постоянното "висене" в социалните мрежи не е лекарство и колкото и да ви кара да се чувствате по-малко самотни, онлайн взаимодействието не може да се сравни с общуването лице в лице.

Съвет:
Използвайте социалните мрежи във ваша полза; потърсете групи или срещи в района, в който живеете, излезте от зоната си на комфорт и се срещайте с хора в реалността.

 • Прекомерно пазаруване

Ах, кой не обича шопинг терапията?! Проблемът идва, когато не можете да спрете да харчите и това излиза извън контрол. 

Как се случва това? Чувствате, че нещо ви липсва в живота (тук се намесва самотата), затова решавате да пазарувате, за да се поглезите. Това ви дава прилив на мигновено удовлетворение. Но то е краткотрайно. Скоро отново се чувствате по същия начин, така че отново отивате да пазарувате. Така можете да попаднете в капана да купувате неща, от които нямате нужда, и да похарчите куп пари.

Съвет:
Ако сте попаднали в подобна ситуация, опитайте се да насочите вниманието си към други (по-евтини) хобита, които ще ви донесат същото удовлетворение и вълнение. Ако изберете нещо социално, като например да се присъедините към местния книжен клуб, може дори да намерите приятели в този процес!

 • Прекарване на часове в гледане на сериали

Много хора споделят, че в най-самотните си моменти са правили цели маратони, гледайки часове наред сериали като "Приятели" и "Сексът и градът". И признават, че често са се чудили какво ли би било да имат близък приятелски кръг като тях. А възходите и паденията на измислените герои са се превърнаха в техни. 

Съвет:
Не е нужно да забравите любимите си поредици, но нека има баланс. Наслаждавайте им се, но не забравяйте да излезете и в истинския свят и да придобиете реални преживявания.

 • Преяждане или недояждане

И преяждането, и недояждането са класически симптоми, които показват наличието на дълбок проблем. И често те може да са резултат от чувството за самота, дори и да не го осъзнавате.

Много хора, които често преяждат, използват храната за утеха. Други не се хранят достатъчно. При всички случаи, това може да има сериозни последици за здравето ви.

Съвет:
Запомнете, че ако не се храните здравословно, психическото ви здраве ще бъде засегнато толкова, колкото и физическото. А това може да възпрепятства шансовете ви да излизате и да се справяте със самотата.

 • Пренебрегване на грижата за себе си

Много самотни хора пренебрегват неща като хигиената, правилното хранене, спорта, външния си вид. Да си признаем - колко дни от COVID пандемията прекарахме по пижама и с несресана коса?!

Съвет:
Ако се усетите, че пренебрегвате грижата за себе си, не се притеснявайте, а действайте стъпка по стъпка. Погрижете се за себе си и по този начин може да откриете мотивацията, от която се нуждаете, за да излезете навън и да се преборите със самотата си. 

 • Твърде много или твърде малко сън

Промените в съня често са свързани с емоционално разстройство. Когато изобщо не можете да спите, това вероятно се дължи на факта, че се тревожите за различни неща, чувствате се неспокойни или сте стресирани поради изолация. А когато преспивате, това е начин да избягате от реалността. 

Съвет:
Опитайте се да влезете в добър режим на сън. Изключете телефона/компютъра/телевизора/таблета един час преди лягане, прочетете книга, изпийте чай от лайка или слушайте успокояваща музика. Необходимо е време, за да се измъкнете от самотата, но това ще отнеме още повече време, ако спите постоянно или сте постоянно изтощени.

 • Занимавате се с какво ли не, за да избегнете тихите моменти

Друго нещо, което не осъзнавате, че правите, защото сте самотни, е да сте постоянно в движение.

Всички сме имали тази приятелка - тя се гордее с това, че винаги е заета. Но в действителност се чувства невероятно изолирана, защото е далеч от всичките си приятели и семейство например. 

Съвет:
Ако сте твърде заети всеки ден от седмицата, спрете и се огледайте. Може би точно в тези заети моменти трябва да се изправите срещу самотата си. По-лесно е да пренебрегнеш слона в стаята, ако имаш списък, пълен със задачи, с които да се справяш всеки ден, но това не решава основния проблем!

 • Вкопчване в дадени взаимоотношения

Оставате ли приятели с хора, за които дълбоко в себе си знаете, че не са добри за вас? Вкопчвате ли се в партньор, с когото вероятно не бихте били, ако не се страхувахте да останете напълно сами? И двете са неща, които може да правите, без да осъзнавате, заради самотата. 

Съвет:
Понякога е по-добре да си сам, отколкото в лоша компания. Самотата може да бъде преодоляна, ако се стараете. Но ако сте с токсични приятели или партньор, това може да ви попречи да направите първата крачка. Така че помислете добре и дълго за хората в обкръжението си и дали ги държите наблизо, защото наистина ги харесвате, или сте самотни.

 • Често се чувствате отегчени

Когато сме самотни, ни липсва умствена стимулация. Възможно е да нямаме приятели, на които да се обадим за кафе в тих следобед, или с които да правим планове за уикенда. А това може да доведе до чувство на скука. 

Съвет:
Може би сте се опитвали да се занимавате с хобита или неща, които преди са ви доставяли удоволствие, само за да откриете, че те вече не ви носят същото удовлетворение. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да запазите отворено съзнание, да продължите да опитвате нови дейности (колкото по-социални, толкова по-добре) и в крайна сметка ще се измъкнете от това състояние.

 • Свръхкомпенсиране с работа

Ако потъвате в работа, това може да е несъзнателен опит да се разсеете от чувството за самота. Но и това е краткосрочна мярка. Тя не може да се справи с първопричината, поради която се чувствате по този начин. 

Съвет:
Потъването в работа няма да ви направи по-малко самотни, но общуването с колеги може би ще. Дайте шанс на хората, с които прекарвате толкова голяма част от живота си - направете си импровизиран тиймбилдинг или просто излезте на по питие след работа.

Как да преодолеем чувството за самота 

Лесно е хората да съдят и да казват: "Просто излез навън и си намери приятели"... Ако беше толкова просто, никой никога нямаше да се чувства самотен!

Истината е, че това отнема време. Не става дума за това да избързате и да се гмурнете в приятелства с хора, които не познавате. Това може да доведе до обратен ефект, токсични връзки и още по-голяма неудовлетвореност и самота.

Вместо това опитайте следните няколко неща:

 • Бъдете проактивни. Добрата компания няма да ви падне в скута, трябва да излезете и да я потърсите
 • Присъединете се към няколко различни групи; независимо дали се интересувате от грънчарство, спорт или танци, в днешно време има за всекиго по нещо
 • Бъдете отворени да се сприятелявате с хора, които не са от обичайното ви обкръжение
 • Помислете за домашен любимец, но само ако сте способни да се грижите за него. Котките и кучетата могат да бъдат чудесна компания
 • Обърнете се към стари приятели или роднини, с които сте загубили връзка. Понякога е по-лесно да подновиш отношенията си, отколкото да започнеш наново
 • И накрая, помислете за терапия. Понякога самотата е по-дълбока от това колко голям (или слаб) е социалният ви живот. Професионалист може да ви помогне да разрешите проблемите, които ви пречат да създавате дълбоки и смислени връзки.
Източник: hackspirit.com
Коментирай »
Още по темата
Седем признака, че не си "самотен вълк", а просто си самотна Седем признака, че не си "самотен вълк", а просто си самотна
Самотата увеличава риска от преждевременна смърт Самотата увеличава риска от преждевременна смърт
Как да се справиш със самотата? Как да се справиш със самотата?
Самотата влияе не само на психическото, но и на физическото здраве Самотата влияе не само на психическото, но и на физическото здраве
Препоръчваме още
Колко "струва" стресът на работното място? Колко "струва" стресът на работното място?
Шест знака, че е време да смениш работата си  Шест знака, че е време да смениш работата си 
Има милиони в Слънчевата система: Какво трябва да знаем за астероидите Има милиони в Слънчевата система: Какво трябва да знаем за астероидите
ТЕСТ: Коя е перфектната дестинация за почивката ти? ТЕСТ: Коя е перфектната дестинация за почивката ти?
Летните вируси атакуват в сезона на отпуските: Как да ги разпознаем и лекуваме Летните вируси атакуват в сезона на отпуските: Как да ги разпознаем и лекуваме
Уасаби подобрява паметта на възрастни хора Уасаби подобрява паметта на възрастни хора
Внимателно с аспирина! Всекидневната доза може да увеличи риска от анемия при възрастни хора Внимателно с аспирина! Всекидневната доза може да увеличи риска от анемия при възрастни хора
Ябълки и къпини срещу мускулна слабост и обща умора Ябълки и къпини срещу мускулна слабост и обща умора
Чувстваш, че си на кръстопът? Това може би е най-доброто нещо, което някога ти се е случвало (ето защо) Чувстваш, че си на кръстопът? Това може би е най-доброто нещо, което някога ти се е случвало (ето защо)
Пет признака, че си падаш по него Пет признака, че си падаш по него
Седем начина да се справиш с несподелената любов Седем начина да се справиш с несподелената любов
Пет женски недостатъка, които мъжете обожават Пет женски недостатъка, които мъжете обожават
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби