Животът в условия на пандемия се отразява не само на психическото и физическото ни здраве, но и върху външния ни вид.

Сред „жертвите“ на твърде дългото време, прекарано вкъщи, е кожата на лицето ни, предупреждават козметици.

Дългото пребиваване на закрито при карантина или изолация влошава цвета на кожата заради недостатъка на витамин D, сухия въздух заради отоплението и дългото пребиваване пред екраните на компютъра, телевизора или смартфона.

Недостиг на витамин D

Недостигът на витамин D може да доведе до сериозни кожни заболявания като екзема и псориазис. Естествен източник на витамин D е на първо място слънцето но и някои храни, сред които мазните риби (сьомга, скумрия), зеленчуците, месото и яйчните жълтъци.

Сух въздух

Сухият въздух заради отоплението води до сухота в носа и на кожата на устните. В борбата с тях се включват богати на мастни киселини продукти като сьомга, орехи и ленено семе.

Акне

Друг проблем, с който се сблъскват много хора по време на пандемията, е акнето. То често е резултат от постоянното носене на маска, стрес, лошо хранене и злоупотреба с алкохол. Ето защо козметиците съветват да правим внимателно почистване на лицето сутрин и вечер.

Ускорено стареене на кожата заради екраните на електронните устройства

Прекомерното прекарване пред екраните електронни устройства като компютър, телевизор или смартфон, ускорява стареенето. Ето защо експертите съветват да си наложим ограничение във времето за ползването на тези устройства.

Коментирай >